Nyheter
Publicerad: 2019-08-27
Hästen Putte, 27 år, är kung i kohagen: "Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem"
Hästen Putte har haft en lång och framgångsrik karriär som ridskolehäst. Nu är han 27 år och trivs med en helt annan tillvaro. Han är nämligen bossen i kohagen.
– Han tror att han är en ko, säger Johanna Lindbom.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Johanna Lindbom beskriver sin häst som ett riktigt original. Putte, en korsning mellan fullblod och New Forest, importerades från Irland som femåring och började arbeta som ridskolehäst i Stockholm. När han var 16 år köpte Johannas bästa kompis honom. Två år senare frågade kompisen om Johanna ville köpa Putte.
– När min gamla häst dog 2011 bestämde jag mig för att aldrig mer ha häst. Men min kompis hade försökt sälja Putte utan att lyckas. Många tyckte att han var för liten med sina 153 centimeter. Andra tyckte att han var för gammal, lite tjock och slö. Så till midsommar det året hämtade jag hem honom, bara för att jag tyckte synd om honom. Jag tänkte ha honom som skogsmulle, säger hon och skrattar.
Skogsmullen blev hopphäst
Puttes nya hem blev på en ridklubb i Östergötland.
– Den lilla knubbiga skogsmullen verkade tycka att livet i ett stort stall var roligare än i ett litet, så han kom snabbt i form och visade sig vara riktigt trevlig att rida. Det slutade med att han lånades in av verksamheten som en trygg barnponny, läromästare och erfaren hopphäst. Några lugna skogspromenader dök aldrig upp, inte ens i dag.
Putte älskade att hoppa och var riktigt duktig på det. Johannas medryttare började träna honom i hoppning och tävlade både på lokal och regional nivå.
– Han åkte också på fälttävlansträning och allt sådant som jag aldrig trodde att en gammal skogsmulle skulle göra. Snabbast vinner var hans motto, så ibland flög tjejerna in i sargen för att tempot var så högt. Men hoppade, det gjorde han.
Putte innan han flyttade in hos korna, 2012.
Väntade med pensionen
Ena dagen var det fart och fläkt som gällde. Andra dagen tog Putte varsamt hand om ryttare med funktionsnedsättningar.
– Han kunde gå på moln med handikappade ryttare och aldrig ta ett kliv fel, Putte är hästen med flera personligheter. Man får det man förtjänar, är man ödmjuk mot honom gör han allt! Men har du en besserwisser-syn så är han en drake att rida. Han fick vara luciahäst på julshower och hoppa över ”eld” på uppvisningar. Putte bangar aldrig, säger matte.
Johanna berättar med ett skratt att hon försökte pensionera honom i flera år, så att hon skulle få ha den skogsmullen hon trodde att hon hade köpt. Men det gick inte, han tyckte att det var roligt att träna och tävla och hade mycket energi. När Johanna flyttade till Hjo i Skaraborg stannade Putte och Johannas russ kvar i Östergötland och jobbade på ridskolan.
Blev bästis med kossorna
Sommaren 2016 fick hon till sist hem Putte och hans russkompis. De fick börja med att gå på sommarbete tillsammans med korna.
– Jag red lite i början, men nu började Putte få andra intressen. Han har alltid varit extremt noga med sina mattider och täcken, ja, han var lite känslig. Men så försvann det. Helt plötsligt var det tre hästar och 250 kor, där hästarna styrde och korna lydde.
De första åren bodde Putte i stall under vintern, tillsammans med korna. Men när russet såldes förra året ville han inte gå in mer.
– Killarna på gården byggde en lösdrift till honom och några andra hästar. Putte började sköta sig själv. Han tyckte mest att jag var jobbig som ville pyssla och greja med honom. Att bli borstad och så var så tråkigt. Han vill helst ha lera över hela sig, han är en dammig lortgris, säger Johanna.
Lever tillsammans i kohagen
I dag äter Putte tillsammans med korna. Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem. När han ska sova ställer sig korna i en ring runt honom och håller ett vakande öga på omgivningen.
– Putte säger till dem när de är olydiga och han hjälper oss att fånga in djur. Man ställer honom som en stoppkloss så vågar ingen ko passera. Det är jättesmidigt, säger Johanna och fortsätter:
– Som fri häst har han fått fina hovar. Han har ingen mugg, inga fukteksem eller problem med flugor eller mygg. Sådant som kunde vara ett problem i ett vanligt stall är helt borta. Puttes ben är smala och fina som på vilken unghäst som helst. Han är aldrig svullen, varm eller öm. Han har egentligen inte en enda krämpa, har aldrig varit sjuk utan tuffar bara på.
"Ska aldrig lämna gården"
I hagen visar Putte fortfarande upp sin energi. Han bockar, springer, busar och hoppar gärna över allt han kan. Ibland följer han med in i ladugården när kalvarna ska få mat.
– Sist han var i stallet var i september 2018. Putte vill bara vara ute, men vi tar in honom för verkning, vaccinering och sådant. Han ska få leva så här tills hans sista dag kommer. Den dagen ska han få tillbringa med sina kovänner. Putte ska aldrig lämna gården och han ska aldrig behöva ha ont någonstans. Men som läget är nu lär han hålla ihop i många år till.
Putte, nyfiken på kalvarna som ska få mat i ladugården.
taggar
Liknande webbartiklar
- 32-åriga Beauty Boy rids och tränas fortfarande: ”En hållbar häst byggs i skogen"
- Rebeckas "gamlingar" lever livet: ”Att vara lyhörd inför individen är viktigast”
- Vinn bok om den åldrande hästen – fem exemplar i potten
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- Jupiter, 38 år, firade födelsedag med morotstårta
- Shettisen Ronja är 33 år: "Det bästa sällskap man kan ha"
- Ponnyn Merlin, 29 år, är en riktig läromästare: "Han är guld värd!"
- Islandshästen Stjärna fyller 40 år: "Haft ett naturligt hästliv med mycket kärlek"
- Shettisen Bonnie blev 36 år – nu galopperar hon vidare på de evigt gröna ängarna
- Orolig

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!