Nyheter
Publicerad: 2019-08-27
Hästen Putte, 27 år, är kung i kohagen: "Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem"
Hästen Putte har haft en lång och framgångsrik karriär som ridskolehäst. Nu är han 27 år och trivs med en helt annan tillvaro. Han är nämligen bossen i kohagen.
– Han tror att han är en ko, säger Johanna Lindbom.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Johanna Lindbom beskriver sin häst som ett riktigt original. Putte, en korsning mellan fullblod och New Forest, importerades från Irland som femåring och började arbeta som ridskolehäst i Stockholm. När han var 16 år köpte Johannas bästa kompis honom. Två år senare frågade kompisen om Johanna ville köpa Putte.
– När min gamla häst dog 2011 bestämde jag mig för att aldrig mer ha häst. Men min kompis hade försökt sälja Putte utan att lyckas. Många tyckte att han var för liten med sina 153 centimeter. Andra tyckte att han var för gammal, lite tjock och slö. Så till midsommar det året hämtade jag hem honom, bara för att jag tyckte synd om honom. Jag tänkte ha honom som skogsmulle, säger hon och skrattar.
Skogsmullen blev hopphäst
Puttes nya hem blev på en ridklubb i Östergötland.
– Den lilla knubbiga skogsmullen verkade tycka att livet i ett stort stall var roligare än i ett litet, så han kom snabbt i form och visade sig vara riktigt trevlig att rida. Det slutade med att han lånades in av verksamheten som en trygg barnponny, läromästare och erfaren hopphäst. Några lugna skogspromenader dök aldrig upp, inte ens i dag.
Putte älskade att hoppa och var riktigt duktig på det. Johannas medryttare började träna honom i hoppning och tävlade både på lokal och regional nivå.
– Han åkte också på fälttävlansträning och allt sådant som jag aldrig trodde att en gammal skogsmulle skulle göra. Snabbast vinner var hans motto, så ibland flög tjejerna in i sargen för att tempot var så högt. Men hoppade, det gjorde han.
Putte innan han flyttade in hos korna, 2012.
Väntade med pensionen
Ena dagen var det fart och fläkt som gällde. Andra dagen tog Putte varsamt hand om ryttare med funktionsnedsättningar.
– Han kunde gå på moln med handikappade ryttare och aldrig ta ett kliv fel, Putte är hästen med flera personligheter. Man får det man förtjänar, är man ödmjuk mot honom gör han allt! Men har du en besserwisser-syn så är han en drake att rida. Han fick vara luciahäst på julshower och hoppa över ”eld” på uppvisningar. Putte bangar aldrig, säger matte.
Johanna berättar med ett skratt att hon försökte pensionera honom i flera år, så att hon skulle få ha den skogsmullen hon trodde att hon hade köpt. Men det gick inte, han tyckte att det var roligt att träna och tävla och hade mycket energi. När Johanna flyttade till Hjo i Skaraborg stannade Putte och Johannas russ kvar i Östergötland och jobbade på ridskolan.
Blev bästis med kossorna
Sommaren 2016 fick hon till sist hem Putte och hans russkompis. De fick börja med att gå på sommarbete tillsammans med korna.
– Jag red lite i början, men nu började Putte få andra intressen. Han har alltid varit extremt noga med sina mattider och täcken, ja, han var lite känslig. Men så försvann det. Helt plötsligt var det tre hästar och 250 kor, där hästarna styrde och korna lydde.
De första åren bodde Putte i stall under vintern, tillsammans med korna. Men när russet såldes förra året ville han inte gå in mer.
– Killarna på gården byggde en lösdrift till honom och några andra hästar. Putte började sköta sig själv. Han tyckte mest att jag var jobbig som ville pyssla och greja med honom. Att bli borstad och så var så tråkigt. Han vill helst ha lera över hela sig, han är en dammig lortgris, säger Johanna.
Lever tillsammans i kohagen
I dag äter Putte tillsammans med korna. Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem. När han ska sova ställer sig korna i en ring runt honom och håller ett vakande öga på omgivningen.
– Putte säger till dem när de är olydiga och han hjälper oss att fånga in djur. Man ställer honom som en stoppkloss så vågar ingen ko passera. Det är jättesmidigt, säger Johanna och fortsätter:
– Som fri häst har han fått fina hovar. Han har ingen mugg, inga fukteksem eller problem med flugor eller mygg. Sådant som kunde vara ett problem i ett vanligt stall är helt borta. Puttes ben är smala och fina som på vilken unghäst som helst. Han är aldrig svullen, varm eller öm. Han har egentligen inte en enda krämpa, har aldrig varit sjuk utan tuffar bara på.
"Ska aldrig lämna gården"
I hagen visar Putte fortfarande upp sin energi. Han bockar, springer, busar och hoppar gärna över allt han kan. Ibland följer han med in i ladugården när kalvarna ska få mat.
– Sist han var i stallet var i september 2018. Putte vill bara vara ute, men vi tar in honom för verkning, vaccinering och sådant. Han ska få leva så här tills hans sista dag kommer. Den dagen ska han få tillbringa med sina kovänner. Putte ska aldrig lämna gården och han ska aldrig behöva ha ont någonstans. Men som läget är nu lär han hålla ihop i många år till.
Putte, nyfiken på kalvarna som ska få mat i ladugården.
taggar
Liknande webbartiklar
- 32-åriga Beauty Boy rids och tränas fortfarande: ”En hållbar häst byggs i skogen"
- Rebeckas "gamlingar" lever livet: ”Att vara lyhörd inför individen är viktigast”
- Vinn bok om den åldrande hästen – fem exemplar i potten
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- Jupiter, 38 år, firade födelsedag med morotstårta
- Shettisen Ronja är 33 år: "Det bästa sällskap man kan ha"
- Ponnyn Merlin, 29 år, är en riktig läromästare: "Han är guld värd!"
- Islandshästen Stjärna fyller 40 år: "Haft ett naturligt hästliv med mycket kärlek"
- Shettisen Bonnie blev 36 år – nu galopperar hon vidare på de evigt gröna ängarna
- Orolig

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!