Hästen Putte har haft en lång och framgångsrik karriär som ridskolehäst. Nu är han 27 år och trivs med en helt annan tillvaro. Han är nämligen bossen i kohagen.
– Han tror att han är en ko, säger Johanna Lindbom.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Johanna Lindbom beskriver sin häst som ett riktigt original. Putte, en korsning mellan fullblod och New Forest, importerades från Irland som femåring och började arbeta som ridskolehäst i Stockholm. När han var 16 år köpte Johannas bästa kompis honom. Två år senare frågade kompisen om Johanna ville köpa Putte.
– När min gamla häst dog 2011 bestämde jag mig för att aldrig mer ha häst. Men min kompis hade försökt sälja Putte utan att lyckas. Många tyckte att han var för liten med sina 153 centimeter. Andra tyckte att han var för gammal, lite tjock och slö. Så till midsommar det året hämtade jag hem honom, bara för att jag tyckte synd om honom. Jag tänkte ha honom som skogsmulle, säger hon och skrattar.
Skogsmullen blev hopphäst
Puttes nya hem blev på en ridklubb i Östergötland.
– Den lilla knubbiga skogsmullen verkade tycka att livet i ett stort stall var roligare än i ett litet, så han kom snabbt i form och visade sig vara riktigt trevlig att rida. Det slutade med att han lånades in av verksamheten som en trygg barnponny, läromästare och erfaren hopphäst. Några lugna skogspromenader dök aldrig upp, inte ens i dag.
Putte älskade att hoppa och var riktigt duktig på det. Johannas medryttare började träna honom i hoppning och tävlade både på lokal och regional nivå.
– Han åkte också på fälttävlansträning och allt sådant som jag aldrig trodde att en gammal skogsmulle skulle göra. Snabbast vinner var hans motto, så ibland flög tjejerna in i sargen för att tempot var så högt. Men hoppade, det gjorde han.
Putte innan han flyttade in hos korna, 2012.
Väntade med pensionen
Ena dagen var det fart och fläkt som gällde. Andra dagen tog Putte varsamt hand om ryttare med funktionsnedsättningar.
– Han kunde gå på moln med handikappade ryttare och aldrig ta ett kliv fel, Putte är hästen med flera personligheter. Man får det man förtjänar, är man ödmjuk mot honom gör han allt! Men har du en besserwisser-syn så är han en drake att rida. Han fick vara luciahäst på julshower och hoppa över ”eld” på uppvisningar. Putte bangar aldrig, säger matte.
Johanna berättar med ett skratt att hon försökte pensionera honom i flera år, så att hon skulle få ha den skogsmullen hon trodde att hon hade köpt. Men det gick inte, han tyckte att det var roligt att träna och tävla och hade mycket energi. När Johanna flyttade till Hjo i Skaraborg stannade Putte och Johannas russ kvar i Östergötland och jobbade på ridskolan.
Blev bästis med kossorna
Sommaren 2016 fick hon till sist hem Putte och hans russkompis. De fick börja med att gå på sommarbete tillsammans med korna.
– Jag red lite i början, men nu började Putte få andra intressen. Han har alltid varit extremt noga med sina mattider och täcken, ja, han var lite känslig. Men så försvann det. Helt plötsligt var det tre hästar och 250 kor, där hästarna styrde och korna lydde.
De första åren bodde Putte i stall under vintern, tillsammans med korna. Men när russet såldes förra året ville han inte gå in mer.
– Killarna på gården byggde en lösdrift till honom och några andra hästar. Putte började sköta sig själv. Han tyckte mest att jag var jobbig som ville pyssla och greja med honom. Att bli borstad och så var så tråkigt. Han vill helst ha lera över hela sig, han är en dammig lortgris, säger Johanna.
Lever tillsammans i kohagen
I dag äter Putte tillsammans med korna. Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem. När han ska sova ställer sig korna i en ring runt honom och håller ett vakande öga på omgivningen.
– Putte säger till dem när de är olydiga och han hjälper oss att fånga in djur. Man ställer honom som en stoppkloss så vågar ingen ko passera. Det är jättesmidigt, säger Johanna och fortsätter:
– Som fri häst har han fått fina hovar. Han har ingen mugg, inga fukteksem eller problem med flugor eller mygg. Sådant som kunde vara ett problem i ett vanligt stall är helt borta. Puttes ben är smala och fina som på vilken unghäst som helst. Han är aldrig svullen, varm eller öm. Han har egentligen inte en enda krämpa, har aldrig varit sjuk utan tuffar bara på.
"Ska aldrig lämna gården"
I hagen visar Putte fortfarande upp sin energi. Han bockar, springer, busar och hoppar gärna över allt han kan. Ibland följer han med in i ladugården när kalvarna ska få mat.
– Sist han var i stallet var i september 2018. Putte vill bara vara ute, men vi tar in honom för verkning, vaccinering och sådant. Han ska få leva så här tills hans sista dag kommer. Den dagen ska han få tillbringa med sina kovänner. Putte ska aldrig lämna gården och han ska aldrig behöva ha ont någonstans. Men som läget är nu lär han hålla ihop i många år till.
Putte, nyfiken på kalvarna som ska få mat i ladugården.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!