Nyheter
Publicerad: 2020-01-23
Foto: Tina Hedlund (porträttet) och Adobe Stock
Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd
Hästens välfärd är ett ständigt omdebatterat ämne. Vi har kommit en bit in på det nya året och låter etolog Elke Hartmann lista fem punkter som ökar hästens välbefinnande. Kanske kan du förändra något som gör vardagen bättre för din fyrbening?
1. Långa ättider
"Fri tillgång på hö/hösilage eller halm av god kvalitet ger hästarna sysselsättning och tillgodoser deras naturliga tugg- och födosöksbehov. Forskningen visar att när hästarna själva kan välja när och hur länge de vill äta, då bidrar det till förbättrad välfärd. Det förebygger och kan minska uppkomsten av beteendestörningar som stereotypier (exempelvis krubbitning), oönskade beteenden som till exempel att slå och sparka mot boxväggarna i väntan på fodergivan, samt störningar i mag- och tarmkanalen."
2. Kompisar i hagen
"Att ha sällskap av andra artfränder tillgodoser hästens naturliga, sociala behov som flockdjur. Grupphållning med kontakt med andra hästar av blandade åldrar och kön bidrar till förbättrad social kompetens, minskar aggressiva beteenden som kan innebära skaderisk och förbättrar relationen mellan häst och människa.
Till exempel visar unghingstar som har hållits i grupp, jämfört med unghingstar som har hållits ensamma, mindre oönskade beteenden under träningen såsom nafsande eller bitande. Forskningsresultat bekräftar även att hästar är högt motiverade att söka olika typer av social interaktion – såsom full kontakt, kontakt mellan boxgaller eller över boxväggen – med en annan häst. De väljer normalt inte att vistas ensamma i en hage.
Stabila grupper där hästar inte byts ut skapar störst trygghet och minst aggression. Trots de många fördelarna har vissa upplevt nackdelar med grupphållning, men det beror oftast på brister i management. Såsom gruppsammansättning, utrymme och utfodringsmetoder."
3. Stor och berikad hage
"En stor hage som tillfredsställer hästens rörelsebehov och stimulerar till rörelse – där det exempelvis finns olika områden för utfodring, vila, och vattenintag så att hästarna behöver röra sig mer för att ta sig mellan dessa. Hinder, stockar eller extra staket ger stimulans och gör vägarna längre eller hjälper hästarna att gå undan från en annan häst. Andra berikningar, där hästarna kan gnaga och sysselsätter sig, är också positivt."
4. Utevistelse dygnet runt
"I form av väl planerad lösdrift med dränerade ytor som bäst uppfyller de beteendebehov som beskrivs ovan – födosök, social kontakt och rörelse. En svensk studie har nyligen, ännu en gång, visat att ridskolehästar mår bättre på lösdrift jämfört med hästar som hålls på box."
5. Kommunikation och inlärning
"Kommunikation ur hästens synvinkel, vilket betyder att vi inte överskattar dess kognitiva förmåga (inte heller underskattar den) och anpassar träningen därefter. Mitt råd är att du bör känna till inlärningsprinciperna och olika metoder att träna därefter.
Det är viktigt att vi är konsekventa och förutsägbara vad gäller signalgivningen, att signalerna är lättförståeliga och särskiljbara för hästen vilket skapar trygghet och förtroende. Dessutom är varierad träning viktig, vilket kan innebära allt från markarbete till ridning i olika miljö och terräng. Även trickträning – eller annat som ger stimulans – är bra för hälsa och för att skapa mer positiva upplevelser, som bas för en lyckad relation mellan häst och människa."
Elke Hartmann är forskare vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, och dess avdelning för etologi och djurskydd, vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hon har bland annat tittat närmare på det här med dominans och ledarskap i hästträning, samt på skaderisken vid grupphästhållning i hage.
Liknande webbartiklar
- Hästens välfärd i fokus på konferens: ”Viktigt att vi når ut med forskningen”
- Forskning om hästens känslor beviljas medel: ”Kan motverka att hästar far illa”
- Sofies protokoll mäter hästars välfärd
- Forskningskollen: Går det att göra ensamboxar mindre dåliga?
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Ökad förståelse ger säkrare hantering: ”Träna hästen enligt forskningsbaserad kunskap”
- Amanda vill ha hjälp av hela Hästsverige
- Ta inte hästens personlighet personligt
- Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
- Forskningskollen: Vi borde bry oss om vad hästen tycker när vi ryktar

"Mycket blod, svett och tårar bakom"
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Jens Fredricson är helt enkelt bäst i världen och tog ett historiskt VM-guld.
Ankarcrona om publiken: "Har nog inte varit med om något liknande"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!