Nyheter
Publicerad: 2021-12-21
Personen på bilden är inte samma som i artikeln. Foto: Tomas Holcbecher
Hästskötare – gå inte med på vad som helst
Den serie artiklar som vi publicerat med läsarberättelser från arbete som hästskötare har väckt debatt. Många menar att hästskötarjobbet är slitigt och att de som klagar är bortskämda. Andra att vi bara visar baksidan och inte de positiva sidor som finns. Här bjuder vi på en läsarberättelse från en tjej som berättar om tungt och slitigt arbete, konstiga arbetstider men också schyssta villkor och uppskattning från chefen.
"Att vara tävlingshästskötare är roligt, ärofyllt och något speciellt. När du väljer att arbeta med hästar så väljer du att bli hästens människa, vårnadshavare nästan. Du blir hästen trygghet i många situationer. Jag har stått och putsat efter prisutdelningar klockan 23 på kvällarna, ställt in planer för jag skulle bara kvällsfodra i klackar och klänning men inser att en häst har kolik, jag har också fått skäll av chefer, bråkat med folk på framhoppningar, jobbat allt för många dagar i rad, klagat för vädret är för kallt eller varmt, eller att det regnar och jag ska aldrig mer jobba en vinter med hästar. Sju år senare så är jag kvar, för jag ÄLSKAR detta och hästarna.
När jag nu senast skulle byta jobb så funderade jag mycket och länge på vart jag skulle söka, utomlands eller i Sverige och framförallt hos VEM? Det finns stall som jag aldrig skulle sätta foten i, även om det är kul att vara med på fina tävlingar upp till världstoppen – för jag hade aldrig accepterat en svart lön på 5 000 kronor, att ha hand om 17 hästar själv eller att arbeta 7-19. Jag har gjort allt det, men skulle inte acceptera att sätta mig själv i den situationen – så varför gör vissa hästskötare det? Antagligen för kärleken till hästarna.
Efter snart sju år som hästskötare på heltid så har jag lärt mig så otroligt mycket, på mina tre arbeten som jag varit anställd på.
Mitt första jobb var hos en ryttare, 30 mil från familjen. Tre dagar efter min student så flyttade jag dit, och stannade faktiskt i tre år. I dag har vi inte någon kontakt, mer än Instagram och ett hej på de tävlingar vi möts på men hon är anledningen till den välbyggda grund som jag i dag står på och jag har väldigt mycket att tacka henne för. Det var ibland långa dagar, ibland var vi en anställd för lite i väntan på någon ny som skulle börja på den tjänsten, ibland fick man jobba lite för många dagar i sträck men jag har lärt mig någonting av varje händelse eller jobbig dag. Genom all kunskap som jag fick hos henne, kunde jag tre år senare hitta ett nytt jobb, ännu längre upp i landet – som jag stannade på nästan lika länge. På det jobbet så byggde jag på min kunskapsbank, fokuserade mer på hästskötsel och kunde verkligen lära mig hur utlandstävlingar funkar, att resa fem dagar med hästar, åka Europa runt och förstå vad en tävlingshäst behöver för att må bra. Den ryttaren har jag minst lika mycket att tacka för, hon visade mig hur det var att vara i toppen och det är på toppen man vill vara för oj så roligt vi hade.
I dag har jag ett arbete som jag trivs väldigt bra på och med detta team så ser jag fram emot att gå till jobbet.
Min ryttare säger tack varje gång hon hoppar upp på en häst – jag vet faktiskt inte om hon tänker på att hon säger tack, men för mig så gör det ”tacket” att jag går från hästen med ett litet leende på läpparna och känner mig uppskattad. Oavsett arbetsroll så hjälps alla åt, med stallarbete, hästskötsel, tråkiga men nödvändiga saker som kratta kanter i stallet eller skotta snö till skrittmaskinen. Det är fina hästar, roliga tävlingar vi åker till, många hästar som jag ser fram emot att följa med på deras resa när de utvecklas från unghästar till tävlingshästar. Jag ska inte ljuga, det var lite omotiverande att jobba när det var -15 och inga tävlingar men det är bara blicka framåt och se denna tävlingsfria tid som uppbyggnad för hästarna mot 2022.
Jag tycker också det är viktigt att poängtera att om du vill arbeta med hästar eller speciellt som hästskötare så måste man vara mentalt inställd på att det kommer inte vara ett vanligt jobb, sen ska det inte vara dåligt men stå på dig själv lite. Löneförhandla, fråga om en extra ledig dag ibland, säg till om det är något du inte tycker funkar. Hästarna måste få kvällsmat, ibland blir någon häst sjuk just den kvällen du skulle iväg på fest och då behöver du ändra planerna. Det har hänt mig, och det var inte så roligt att ställa in och istället sitta på ett täcke med en häst som får dropp men jag jobbar med detta för att jag älskar hästar, de kan inte ta hand om sig själva och mitt arbete är att ta hand om dem.
Vissa stall är inte rimliga, men då är det din skyldighet mot dig själv att inte acceptera det och lämna den arbetsplatsen. Det finns MÅNGA bra stall, man behöver bara finna dem för då är detta bland det roligaste du kan arbeta med trots lite slit.
Tips inför jobb som hästskötare:
- Gör research, det är inte svårt att ta reda på vilka stall som är bra och dåliga.
- Skriv kontrakt!
- Löneförhandla 1 gång om året.
- Acceptera inte vad som helst, men jobba hårt!"
taggar
Liknande webbartiklar
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Jessica Nordin om att vara arbetsgivare i hästbranschen
- Johanna Due Boje om hästjobbet: ”Det bästa jag har gjort”
- Måste våga tala om hur det är
- Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
- ”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- Hästskötare i travsporten med schyssta villkor
- Ja till hårt jobb – nej till psykisk misshandel

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!