Madelene Carlsson blev bara 32 år gammal, hon avled i cancer i somras. För att hedra hennes minne har nu hennes syskon anordnat en hopptävling. Det blev succé och nästan 50 000 kronor samlades in till cancerforskningen.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
”Systrarna Carlsson” har alltid hängt ihop – med sina familjer, med sin mamma och pappa och med vänner. Katrine, Josefine och Madelene stod varandra väldigt nära, liksom deras bror Daniel och den fjärde systern Sandra.
Katrine, Josefine, Madelen och Daniel byggde tillsammans upp ett stall med plats för tolv hästar – Madelens man Erik hjälpte också till. Marken ägs av Madelen, Erik och Daniel och där finns dessutom en stor lösdrift där unghästarna huserar, tillsammans med två minishettisar som Madelen har köpt till sina båda barn. Anläggningen heter Stall Mongård.
De tre systrarna har alltid delat intresset för hästarna, tanken var att gården utanför Uddevalla skulle bli deras gemensamma bas för att tävla och utbilda hoppatleter.
– Det har alltid varit vi tillsammans. Vi har varit oerhört tajta och hästarna och våra familjer har alltid stått i centrum i våra liv, säger Josefine.
Red trots behandlingarna
Det var i början på 2017 som cellförändringarna i livmoderhalsen på Madelen upptäcktes. Kort därefter startade en tuff period med behandlingar och sjukhusbesök. Först trodde läkarna att hon skulle ha 98 procents chans att svara på behandlingen, modertumören försvann men sedan visade det sig att cancern hade spridit sig till andra delar av kroppen.
– Det var en väldigt tuff period, vi åkte in och ut från sjukhuset och Madde mådde väldigt dåligt av alla behandlingar med cellgifter och strålning. Men trots detta red hon hela vägen till slutet.
– Jag minns när hon precis fått besked om cancern och i samma veva hade ramlat av sin häst och krossat armbågen. Madde hade en skena om armen eftersom det inte gick att operera frakturen. Trots att hon fick cellgifter skulle hon ändå rida, med den där skenan på armen. Hon lånade en islandshäst av grannen för "det var inte lika högt att ramla av". Hon tävlade den också och vann hela alltet.
Madelen och hennes systrar har genom åren tävlat i hoppning, hon red upp till 1,40 på sin valack Ronaldo. Honom köpte hon som ettåring och utbildade själv upp i klasserna.
Var familjens allt
I juni i år blev cancern och biverkningarna från alla behandlingar för mycket. Madelen lämnade jordelivet i sitt hem, med sina nära och kära omkring sig.
– Det har varit en oerhört tuff period. Hon var en omtänksam person som spred glädje omkring sig varje dag. Madelen älskade sina barn, sin familj och hästarna över allt annat. Hon var en fantastisk person som lyfte alla runt omkring sig. Vår syster var vårt allt, säger Josefine.
För att hedra Madelens minne kom hon på idén att anordna en pay and jump, där intäkterna skulle gå oavkortat till cancerforskning via organisationen Ride against cancer.
– Jag ville hylla hennes minne på något sätt.
Josefine tog hjälp av sina syskon och föräldrar, och Malin Andersson på granngården Stall Råsseröd ställde upp och lånade ut sitt ridhus.
– Jag trodde att det skulle bli typ 20 starter, men oj så fel jag hade.
Madelene hade varit stolt
När pay and jumpen till Maddes minne arrangerades förrförra helgen gjordes nämligen uppemot 80 starter.
– Vi fick in nästan 50 000 kronor till cancerforskningen. Jag är helt överväldigad och tacksam. Men det var ett teamwork, vi fick mängder med fina sponsorer att ställa upp, funktionärer hjälpte till och Malin lånade ut sin gård. Jag är säker på att Madde hade varit stolt över oss, säger Josefine.
Hela familjen fanns på plats under dagen.
– Jag, Katrine och våra föräldrar stod nere på banan. Kanske mest för att inte behöva möta alla på plats så direkt liksom. Det blev väldigt känslosamt för oss, men det var mycket glädje också.
Madelene lämnade efter sig de nio år gamla tvillingarna Sid och Wille. Sid red mammas häst Ronaldo på pay and jumpen.
– Han har börjat rida nu det senaste och har sagt att han vill tävla mer, berättar Josefine.
Hästarna hjälper i sorgen
Det har nu gått ett par månader sedan Madelen gick bort, Josefine beskriver att dagarna ter sig olika i sorgens spår.
– I början ville jag knappt vara i stallet alls. Meningen var ju att vi skulle ha det här tillsammans, men nu är inte Madde med oss längre. Det är smärtsamt att greppa. Precis efter att hon gick bort tog jag en paus från hästarna, det var för jobbigt att ta sig hit. Men så småningom åkte jag ut och bara umgicks med dem i hagen till en början. Det hjälpte mycket, säger hon och fortsätter:
– Nu har jag och Katrine börjat komma i gång igen. Vi har ett par unghästar som ska ridas in så det ska bli roligt. Madde kommer alltid att finnas med oss här på gården, i allt vi gör.
Maddes son Sid red hennes häst på pay and jumpen.
I mars delade Ride against cancer Maddes egna ord om vad hästarna betydde för henne:
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!