Efter nästan tre dagar på rymmen hittades arabstoet "Franskan", sökinsatsen har engagerat hundratals människor över hela landet.
– Det är helt otroligt. Jag har fått en helt annan syn på medmänsklighet efter det här, säger Helena Wass, som fortfarande är tagen efter händelsen.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Det var i torsdags i förra veckan som Helena Wass red Franskan vid en travbana intill Sparreholms ridcenter. Plötsligt blev stoet skrämt av några kor och Helena ramlade av.
– När hon kände att jag inte satt kvar blev hon rädd igen och började bocka. Jag tänkte att hon nog skulle springa tillbaka till transporten, men såg att hon fortsatte runt banan i stället. Då började jag springa i motsatt riktning för att möta upp henne. Men det är ju en arab, så jag var inte tillräckligt snabb. Jag såg henne springa ut på fälten, sedan svängde hon av och försvann. Där slutade spåren, berättar Helena.
Flygplan och drönare
Sökinsatsen började direkt, då var Helena övertygad om att stoet skulle återfinnas inom kort. Men timmarna gick och solen gick ner.
– En gullig veterinär som bor på Sparreholm lät oss sova på hennes soffa. Både min man Waldemar och mina föräldrar kom dit. Vi skrev ett inlägg på Facebook som spreds väldigt fort.
Hela fredagen och lördagen letade människor och hundar efter Franskan. Till sin hjälp hade de bland annat flygplan och drönare, men Franskan var som uppslukad av jorden. De hittade inte några spår efter henne.
– I området finns både fält och skog, vegetationen är väldigt tät. Det hann gå många tankar genom mitt huvud. Att hon satt fast någonstans, hade brutit benet eller gått ner sig i ett kärr. Varje gång jag gick förbi ett kärr höll jag andan, tänkte att snart kommer det upp en hov. Varje natt när jag lade mig för att sova tänkte jag på att hon var där ute någonstans. Det var hemska bilder som kom upp. Jag vaknade med andan i halsen klockan fyra varje morgon.
Efterlängtat besked
På söndagen anslöt id-hunden Scooby. Efter att ha luktat på Franskans gödsel och täcke fick han upp ett spår.
– Den hunden är helt fantastisk. Han lyckades spåra länge, åt rätt håll.
Helena jobbar som mäklare och var tvungen att hålla i visningar på söndagen. Hennes man organiserade därför sökinsatsen den dagen. Helena ringde flera gånger för att höra hur det gick. Och äntligen kom beskedet som hon hade väntat på.
– Två män hade sett henne vid Enebåga. De tog det lugnt, lockade henne till sig och fick fatt i henne. Waldemar sa att de var på väg dit, sedan kunde jag följa dem via hans live-sändning på Facebook. Shit vad glad man kan bli! Jag ville bara skrika rakt ut. De som var på husvisningen ville också se, de hade hört om Franskan och var så glada för min skull.
Klarade sig utan skador
Franskan hittades ungefär en mil från travbanan där hon först försvann. Redan på lördagen hade Helena letat i området där hon hittades, så stoet har antagligen gått i cirklar. Sadeln hängde fortfarande kvar under magen på henne och hon var trött, men bortsett från några småsår var Franskan välbehållen.
– Det jag har lärt mig under den här resan är att människor är så hjälpsamma. Man läser mycket hemskt, men när det verkligen gäller är det många som släpper allt i sina liv för att hjälpa en medmänniska. Jag har aldrig varit med om något liknande och hoppas att jag kan ge tillbaka på samma sätt någon gång.
Kallas för Samuraj
Nu är Franskan hemma igen och ska få några veckors vila, Helena kan se henne från fönstret. Stoet, som egentligen heter Wentyl Du Bienn, köpte hon i Frankrike för lite mer än ett år sedan. Under sökinsatsen ringde hon hennes uppfödare och berättade vad som hade hänt.
– Han svarade "det är inga problem, jag känner den hästen. Hon kommer att överleva. Hennes smeknamn är Samuraj".
Efter tre dagar på rymmen hade Helena nästan gett upp hoppet om att få återse sin älskade häst.
– Jag är jättelycklig att det fick ett så bra slut. Människor från hela Sverige kom och hjälpte mig att leta efter Franskan. Det är helt fantastiskt och jag har fått många nya vänner. I framtiden vill jag sätta en GPS på mina hästar.
Helena är öm i revbenen, men klarade sig annars oskadd från fallet. Hon har dock dragit på sig rejäla skoskav under helgens letande.
Tidigare på Hippson.se:
Trots tre dagar på rymmen – Franskan är oskadd
Stoet Franskan försvunnen
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!