Nyheter
Publicerad: 2023-05-29
Foto: Tomas Holcbecher och Johan Bergmark/Bookmark Förlag
Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet: "Enormt mycket drama"
Ett felbeslut kan rasera allt. Alla som följde det svenska hopplagets väg till OS-guld vet hur otroligt spännande det var. Nu skriver Henrik Johnsson en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna i Tokyo.
När Malin Baryard Johnsson red hem ett OS-guld med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann i laget, satt maken Henrik Johnsson och kommenterade ritterna i tv-rutan. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har han nu skrivit på en bok om den historiska bedriften bakom OS-guldet.
Hej Henrik, berätta vad som fick dig att börja skriva på boken om guldet?
– När jag kommenterade tävlingen och när det var klart kände jag två saker. Att de tre som red, de hade gått den längsta vägen för att komma fram. Det krävdes runda efter runda, och de hade svar på alla frågor. När det sedan väl var klart upplevde jag att det var ett paradigmskifte. Det finns ett före och ett efter guldet i Tokyo, säger Henrik.
– Före OS-guldet var man glad för varje mästerskapsmedalj, man gillade och försökte behålla sin roll som "underdog" och uppskattade varje framgång. Men sen började det puttra med titlar, Peder som vann EM och när man ser tillbaka på omhoppningen i Tryon (VM-silvret till Sverige, reds. anm) så var man kanske inte hundra procent förberedd på vad den skulle innebära. Men när de åkte till Tokyo var det med en helt annan inställning. Det var fascinerande att när de går in i laghoppningen har de tre ryttarna inte rivit ett hinder, men alla tre är besvikna. Det är så många ytterligheter.
– När berättelsen i Tokyo slutar så är det enormt mycket drama. Jag trivs med att kastas tillbaka in i det, tror inte jag landat riktigt. Det som hände var så ... Det kan vara ett av de största OS-gulden inom alla idrotter. Jag är väldigt allmänt idrottsintresserad, så jag säger inte det bara för att jag gillar hästar, säger Henrik.
Återskapar dramat minut för minut
I arbetet med boken har Henrik intervjuat ryttare, ledare, hästägare och andra som befann sig runt guldlaget.
– Jag har försökt bryta ner minut för minut vad varje person gjorde och var de befann sig, i hopp om att återskapa dramat. Jag var inte säker på att det skulle gå, så jag smög igång, provskrev en bit och testade texten mot ett bokförlag och de sa "nu kör vi". I talande stund är jag inte klar med boken, så just nu har jag blandade känslor. Folk är glada att jag ska skriva en bok, som jag ännu inte skrivit klart.
Vilken genre skulle du säga att det är?
– Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott. Idrott i den bemärkelsen, "vem är du när allt du har gjort i hela ditt liv sätts på spel?". För det är ju det de här ryttarna gör om och om igen. Det var ingen som ens tänkte tanken på att det vore fint med ett silver hemma på väggen.
– Det finns något så tveklöst och brutalt i den satsningen, samtidigt som de är inlåsta och inte får gå någonstans. De sitter med sina tankar, som på bestämda tider får handla om bestämda saker. När jag har pratat med ryttarna har jag förstått att de inte visste vad de andra gjorde eller hur de tänkte. Tre individer har gjort det som de funnit vara bäst i varje situation, utan att ha en aning om vad de andra gjort under tiden. Det här kan kännas som ett dokument att spara för dem som var där, atleter och ledare.
Vad tror du att läsaren kommer att få för ny kunskap eller insikt?
– Två insikter. Ett är hur fruktansvärt mycket det krävs för att gå hela vägen. Två är hur nära det var att det inte gick hela vägen. Det är det ständiga spöket i den här berättelsen. Att de är ett felbeslut från att allt ska rasera. Att hinderstödet Henrik höll på att hoppa in i skulle ramla, eller att Penelopes häst inte skulle stanna, eller att All In eller Indiana, som faktiskt rev varsitt hinder i finalkvalet, tackade för sig. Det är så otroligt mycket som kan gå fel. Det är en berättelse om ytterligheter.
Boken ges ut av Bookmark Förlag och planen är att den släpps i november i år.
På måndagen bad Henrik sina följare om hjälp att komma på en bra boktitel. Han har två, tre förslag i bakhuvudet redan och under dagen har det trillat in en hel drös med förslag, berättar han.
Visa detta inlägg på Instagram
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästlivet inspirerade skrivandet – stallchefen Emily Doyle släpper bok
- Henrik von Eckermann: "Om vi inte fått det nu så vet jag inte …"
- "Vi var på plats med världens bästa hästar"
- Webbradio: Peder Fredricson om firandet hemma på Grevlunda
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- Malin tittar på Henrik som tittar på Peder
- I väntan på en OS-medaljör …
- Tillbakablick på när Petrus Kastenman och Illuster vann OS på hemmaplan 1956
- Nick Skelton och Big Star slutar att tävla
- Steve Guerdat pensionerar OS-hästen Nino des Buissonnets

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!