Nyheter
Publicerad: 2010-12-31
Hippsons årskrönika: Dur och moll under 2010
Traditionsenligt önskar vi på Hippson er läsare Gott Nytt År genom en sammanfattning av månaderna som gått. Minns toppar och floppar under 2010 tillsammans med oss!
Foto: Johan Sjögren, FEI, Kit Houghton
Framgångar på tävlingsbanorna
Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén tog sig i början av året till världscupfinal i dressyr - där Patrik slutade femma.
I Göteborg skrällde charmigt kaxige saudiern Abdullah al Sharbatly genom att vinna Grand Prix-klassen. Honom skulle vi dessutom få se mer av senare under året - då han tog EM-silver i Kentucky.
Marcus Ehning vann världscupfinalen i hopning, där Rolf-Göran Bengtsson blev tia och Svante Johanssons Caramell KS skötte sig fint. Stora snackisen på världscupfinalen var annars diskningen av amerkanen McLain Ward, vars häst Sapphire visade överkänslighetsreaktioner i benen.
Prestigetävlingen World Dressage Masters kom till Falsterbo, tack vare miljonsponsring av Antonia Ax:son Johnson. Trollade i Falsterbo gjorde även Joe Labero, samt det svenska hopplaget som vann superligaomgången - inför en jublande publik. Rolf-Göran Bengtsson följde upp den segern med att vinna Falsterbo Grand Prix, med Malin Baryard Johnsson närmast efter sig i prislistan. I Falsterbo-dressyren var annars Anky van Grunsven klart bäst.
Trots segern i Falsterbo gick Sveriges plats i Superligan inte att rädda. Nästa år är det "division två" som gäller.
Höjdpunkter under resten av sommaren var Niklas Lindbäcks världscupseger i fälttävlan på Ribban i Malmö, samt Tinne Vilhelmson Silfvéns tredje SM-guld i dressyr.
Inför årets sista svenska stortävling i Globen fick en nybörjare i sadeln, Carolina Gynning, mest press. Annars innebar Globen triumf för Malin Baryard Johnsson, som är tillbaka i yppersta eliten och äntligen vann en bil (= meetingpriset). Dressyren i Globen dominerades av Adelinde Cornelissen och de andra holländarna.
Ryttar-VM i Kentucky
Att mästerskapet hölls på andra sidan Atlanten innebar en rekorddyr satsning för Svenska Ridsportförbundet - som försökte hjälpa upp ekonomin med ett storslaget lotteri. Lotterna sålde tyvärr "sådär", så det var tur att det rullade in en drös nya VM-sponsorer - Lexington, Leksandsbröd, Sjöhagen Wear, Svennerstål & Partners, Animo och Filippa K. Mest pengar ställde som vanligt huvudsponsorn Agria upp med - 1,3 miljoner pyntade försäkringsjätten. Men trots det gick VM-äventyret 3,7 miljoner back, och inte en enda medalj blev det... En tröst är att Göteborg troligtvis kommer att söka Ryttar-VM 2018. Och då blir resorna riktigt billiga!
Mästerskapet invigdes av självaste Muhammad Ali, och tyvärr bjöd WEG oss svenskar på flera smockor. Först ville det sig inte alls för dressyrlaget - Scandic var rädd och spänd, Favourit gjorde capriole istället för piaff och debutanten Larina Höm, ensam om att kvala in till GP Special, visade hoppsasteg istället för att piaffera. Mest synd var det trots allt om medaljtippade Adelinde Cornelissen. Hennes häst Parzival bet sig i tungan - och så var VM över innan det ens hade börjat.
Bäste fälttävlanssvensk blev Niklas Jonsson på 25:e plats. Men ett generationsskifte är på gång inom svensk fälttävlan, och mycket tyder på att "the only way is up" fram till OS 2012.
Hopplaget slutade sexa - vilket var en riktigt bra prestation - men det räckte inte till OS-direktkval. Rolf-Göran Bengtsson kom även sexa individuellt, och var SÅ nära en finalplats. Snopet! Ännu snopnare blev VM för kusken Tomas Eriksson, som körde fel väg och därför gick miste om lagbronset.
Sagan om den svarta hingsten
Den internationella dressyren har dominerats av en enda häst under de senaste två åren. Totilas har slagit världsrekord efter världsrekord tillsammans med Edward Gal - och har varit på allas läppar. Först vann ekipaget världscupfinalen. Sedan vann de i Aachen. Och så kröntes deras gemensamma karriär med tre guldmedaljer på VM i Kentucky.
Samtidigt stod stoägarna i kö för att få betala cirka 50 000 svenska kronor för en betäckning. Av cirka 350 ansökningar valdes 175 ston ut.
Efter VM kom dock chockbeskedet, Totilas var såld till Paul Schockemöhle! På en presskonferens i slutet på året tillkännagavs även drömhästens nya ryttare - den unge tysken Matthias Alexander Rath, vars styvmor Ann-Kathrin Linsenhoff nu deläger "Toto". Första tävlingsstarten för Matthias på Totilas blir i april. Tror ni att han kommer att vara nervös?
En klen sådan, men dock en tröst, var det för Edward Gal att utses till Årets ryttare på FEI:s ryttargala. Dessutom har han fått massor av stöd i sorgen efter Totilas, bland annat på Facebook.
Flera tragiska olyckor
Flera tragiska olyckor, framför allt under hösten, gör 2010 till ett mörkt ridsportår.
Det började redan i februari då ett ridhustak i Uddevalla gav vika för snön och rasade in. Tre barn skadades lindrigt, och en häst fick avlivas. Men det kunde ha gått mycket värre...
Stor uppmärksamhet fick även amerikanska dressyrryttaren Courtney Kings fallolycka, där hon skallskadades och hamnade i koma. Olyckan ledde till en hjälmkampanj bland USA:s dressyrryttare och till en rekommendation från FEI:s dressyrkommitté om hjälmanvändning. Även en svensk dressyrryttare, Camilla Toll, råkade ut för en svår olycka där hon bröt nacken. Konvalescensen är lång, men förhoppningsvis blir Camilla helt återställd. På Strömsholm hissades flaggan på halv stång efter att den älskade instruktören Fredrik Wahlert avlidit, mitt under en hoppträning.
Årets största chock, som inte lämnat någon oberörd, kom under senhösten då sjuåriga Alva trampades så svårt under en ridlektion i Borås att hon senare avled. SvRF:s utredning visade att inga fel hade begåtts på ridklubben, det var helt enkelt en fruktansvärt tragisk olyckshändelse.
Ytterligare en hemsk dödsolycka inträffade bara någon vecka senare, i Mattias Janssons ridhus på Hviderup. En 17-årig flicka hittades livlös bredvid sin oroliga häst, dödsorsaken är fortfarande under utredning.
En påminnelse om att även de allra mest rutinerade ryttarna kan råka ut för olyckor fick vi i slutet av november. Då blev Peter Eriksson sparkad i ansiktet, när han ledde en stallmodig häst på Flyinge.
Aj aj kapten!
I början av året efterträdde Gösta Asker, exilsvensken som förbundet hittat i England, Maria Gretzer som förbundskapten i hoppning. Många hästmänniskor runt om i Sverige hade aldrig hört talas om Gösta tidigare, medan den nye förbundstränaren Hans Horn var något mer känd. Landslagsryttarna var inledningsvis väldigt positiva till sin nye kapten, men redan under sommarens Falsterbo-tävlingar fick han sparken (beskedet gavs dagen efter Sveriges triumfartade nationshoppningsseger). Nytillträdda sportchefen Wiveka Lundh menade att beslutet att dumpa Asker tagits i samråd med ryttarna. Men därom tvistade de lärde...
Sent på året fick hopplandslaget en ny kapten, för andra gången samma år. Nu var det nygamle Sylve Söderstrand som tog över rodret - mannen som lett Sverige till mästerskapsmedaljer i fornstora dagar (alltså på slutet av 90-talet och under första halvan av 00-talet). Söderstrands post som förbundskapten i Norge övertas under nästa år av Tomas Torgersen, alltså den tidigare sportchefen i Sverige - som efterträtts av Wiveka Lundh, som i sin tur sparkade Asker. Hänger ni med?
Norge miste för övrigt, slutligen, sin OS-medalj från Hongkong efter att Tony André Hansens överklagan avslagits i högsta instans.
Maktkoncentration inom hoppningen
Sylve Söderstrand ska alltså frälsa svensk hoppsport, men han gör det inte ensam. Sidekicken från Jump Club, SVT-kommentatorn Lotta Björe, kommer att ta hand om ponnyryttarna. Även ungdomsryttarnas landslagsledare Pether Markne är numera knuten som tränare till Jump Club, en organisation som fortsatte att flytta fram positionerna under året. Klubben vann bland annat lag-SM och ordnade välbesökta seminarier i Falsterbo.
Möjligtvis får Sylve & Co konkurrens om hoppmakten från pappa Fredricson, alltså Ingvar, med sin hopphästklubb och sitt projekt "Vision 2016 Rio de Janeiro". På Ryttargalan fick "Fredric" ta emot Årets Hederspris för sina betydande insatser. Prisutdelare var sönerna Jens och Peder.
Den offentliga makten har ju annars hoppkommittén, som fick sällskap av en internationell dito i början på året. Ordförande i både den nationella och den internationella kommittén är dock samma person, Gunnar Larsson. Inför Falsterbo fick han svidande kritik som gällde diktatorsfasoner - genom ett öppet brev från två kommittéledamöter. Men den krisen drog över snabbt och senare under sommaren äskade Larssons internationella kommitté en miljon kronor av förbundet, för att kunna ro sin utvecklingsplan i land. Än har de dock inte sett röken av några pengar.
Nya och gamla chefer
Maria Gretzer bytte den utsatta förbundskaptensrollen mot den lugnare tjänsten som hopptränare på Strömsholm. Eller lugn, och lugn - även ett sådant jobb kan vara turbulent. Gretzers företrädare, dansken Christer Ericsson, fick ju sparken som chefstränare på riksanläggningen - eftersom hans metoder inte ansågs stämma överens med Strömsholmsmodellen.
Även vd:n Fia Mårdfelt fick lov att gå från Strömsholm. En ny vd har visat sig vara svårrekryterad, istället får Jan-Ove Hallgren fortsätta som tillförordnad ett tag till. Flyinge har däremot fått en ny verkställande direktör - i Marianne Lilja Wittbom.
När det gäller toppnamn på Strömsholm var det ytterligare en ut och en in under året - Lotta Björe sade upp sig medan Jens Fredricson nyrekryterades.
Ständigt dessa tvister
Madick-affären var en dokusåpa som fortsatte att samla på sig mediautrymme även under 2010. Under våren kom tingsrättens dom, där Lundbäcks provision vid en försäljning av hästen sänktes från 50 till 20 procent. Domen överklagades och familjen Lundbäck vann senare i hovrätten - kontraktet gäller som det ursprungligen var skrivet.
En annan juridisk långbänk är fallet Sofia Kroon. Riksidrottsnämnden (RIN) upphävde ju under 2009 diciplinnämndens avstängning för otillåten medicinering. Däremot väntar vi fortfarande på besked från den utredande åklagaren. Kommer Kroon att åtalas för brott mot svensk djurskyddslagstiftning?
Även Sara Henrietta Bergström Källström blev först avstängd av disciplinnämnden för otillåten medicinering. Men eftersom hennes häst hade stått i en gästbox på tävling, där en annan häst hade medicinerats med den aktuella substansen, friades hon senare av RIN. Något som så småningom ledde till nya regler om rengöring av tävlingsboxar.
Patrik Kittel gick fri från anklagelserna om otillbörlig framridning i Odense i oktober 2009. Men FEI skickade ändå ett tämligen oproffsigt "varningsbrev" till Patrik, om att de skulle hålla ögonen på honom.
Slutligen ser projektet Vara Horse Arena ut att gå i graven efter juridiska dispyter. Först länsrätten och sedan kammarrätten har nämligen beslutat att kommunen inte får gå in med pengar i arenabygget.
På den internationella scenen
I svallvågorna efter "buttakriget" startades ett europeiskt ridsportförbund, EEF, under 2010. Det hölls även en stor konferens om "butta" i Lausanne i augusti, en stad i vilken FEI:s nya högkvarter snart tas i bruk. Det mångmiljonbygget har ordförande Haya bekostat, med egna pengar.
Svenske Sven Holmberg nominerades som kandidat till FEI-ordförandeposten, och utmanade därmed prinsessan. Men den internationella ridsporten var inte redo för en icke-kunglig boss, Haya vann en förkrossande seger i ordförandevalet och sitter kvar ytterligare en period.
FEI kom under året även med besked i rollkurfrågan. Rollkur definieras numera som den aggressiva formen av hyperflexion-ridning, vilket inte är tillåtet. Nyinstiftade träningsmetoden "Low, deep and round" är däremot okej, och FEI:s stewards har fått en manual med bilder så att de ska kunna se skillnaden.
Apropå rollkur stämde förresten Anky van Grunsven sajten Eurodressage, som visat en bild på en av Ankys hästar med ihopdragen hals. Stämningsansökan återtogs senare.
Släpp hästarna fria!
I slutet av sommaren trädde nya djurskyddsbestämmelser i kraft, som innebär att hästar ska få röra sig fritt i sina naturliga gångarter - dagligen. Dessutom har det begränsats hur länge en häst får stå uppbunden i spilta. Andra omdebatterade nyordningar under året har varit regeln om rengöring av gästboxar, samt den om veterinärbesiktning inför högre dressyrklasser.
Framtidshoppen
Den klarast lysande framtidsstjärnan under året, alla kategorier, är Douglas Lindelöw. Först vann han som yngste person genom tiderna senior-SM inomhus. Sedan tog han lag-silver i ungdoms-EM. Och så kröntes framgångarna av ett YREM-guld individuellt. Plus att han gjorde toppenresultat i Globen!
Sverige fick också en stjärna i en "ny" gren, distansryttaren Maria Hagman Eriksson - som under sommaren låg som världsetta på rankingen tillsammans med Nadir.
Även bland Hippsons husbloggare finns stora framtidslöften. Hanna Klensmeden vann till exempel Grand Prix på Strömsholm, Therese Nyman startade senior-SM i hoppning och Jeanna Högberg red unghäst-VM i dressyr.
Gott om valfläsk
Att 2010 var valår undgick ingen, inte heller oss ridsportare. Många politiker talade sig i valrörelsen varma om hästarnas betydelse för Sverige. Längst gick moderaterna Cecilia Widegren och Gunilla Carlsson, som gav sig ut på ridhusturné under parollen "Utan hästen stannar Sverige".
HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, slog mynt av valintresset och ordnade en politikerträff, där de presenterade hästnäringens önskelista. Friskvård, momsfrågan och spelpolitiken var några av de viktigaste punkterna på dagordningen.
När det gällde friskvårdsfrågan tog förresten golfen i med hårdhanskarna och stämde staten. Men deras stämningsansökan avslogs.
- Många rapporter larmade om knivskurna hästar.
- Hopplöftet Classic Lady såldes till USA.
- Dressyrstjärnan Matiné gick ur tiden.
- Hippologen blev treårig.
- En ny hästmässa såg dagens ljus i Borås.
- Ponnyakuten blev en hajp bland unga hästfantaster.
- SvRF:s organisationsutredning offentliggjordes.
- "Zetterman Stars" fick mycket press för sin killsatsning.
- Jan Brink blev pappa till en liten Angelina.
- Frysta rankingpoäng infördes för hoppryttare som föder barn.
- Kristian von Krusenstierna tog över Biggles från Jan Brink.
- Linda Heed och Patrik Kittel gifte sig, men inte med varandra.
- Okidoki dog av akut sjukdom.
- Hingsten Hip Hop flyttade hem till Erika Lickhammer.
- "Hästmannen" fick djurförbud.
- Flyinges Richfield såldes till Syrien.
- Hippson valdes till Sveriges bästa sportsajt av tidningen Internet World.
- Minna Telde blev gravid - och avstod Globen.
- Baryards Tamina pensionerades, nu ska hon få bli mamma.
- Dressyrnestorn Anders Lindgren gick ur tiden.
- Helena Lundbäck sa ja till Let's Dance-medverkan.
- Krafft avslutade samarbetet med SvRF. Även ATG kan dra sig ur.
taggar
Adelinde Cornelissen Anky van Grunsven Antonia Ax:son Johnson Christer Ericsson Douglas Lindelöw Dressyr Edward Gal Falsterbo Horse Show Favourit FEI Flyinge Fälttävlan Globen Göteborg Horse Show 2010 Helena Lundbäck Hoppning Jan Brink Kristian von Krusenstierna Lotta Björe Malin Baryard Marcus Ehning Maria Gretzer Moorlands Totilas Patrik Kittel Peter Eriksson Pether Markne Rolf-Göran Bengtsson Ryttar-VM Ryttargalan 2010 Strömsholm Svante Johansson Sven Holmberg Sylve Söderstrand Tinne Vilhelmson Silfvén Tomas Torgersen Totilas VM i Kentucky World Dressage Masters
Liknande webbartiklar
- Nyårskrönika: Toppar, floppar och snackisar under 2009
- Här är FEI:s långa lista inför OS i Rio
- Sverige 6:a - Rolf-Göran och Malin i semifinal
- "Roffe" inledde bäst - men ingen fullträff för Sverige
- Nederländerna tog (förstås) hem dressyrguldet
- Patrik Kittel vann WDM på personligt kürrekord!
- Många stjärnor i World Dressage Masters
- Bildspel från den magiska kürfinalen
- 7 av 10 i hoppningens världstopp till Falsterbo
- Bildspel från Falsterbo Grand Prix

Senare avvänjning skapar tryggare hästar
En del gör det gradvis, andra abrupt. Några hävdar att fölet kan vänjas av vid fem månader andra att sto och föl ska sköta det själva.

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!