Nyheter
Publicerad: 2020-03-04
Arkivfoto: Adobe Stock
Ingen mer hästunderstödd terapi i Västra Götaland: "Är en resurskrävande metod"
Ridning som terapiform för personer med funktionsnedsättning dras in i Västra Götaland. Beslutet grundar sig i att hästunderstödd terapi är en resurskrävande metod. Sveriges Radios inslag berättar om vad ridningen har betytt för åttaåriga Gabriel.
Ett fåtal patienter med rörelsenedsättning inom habiliteringen i Västra Götaland har tidigare erbjudits hästunderstödd terapi. Under förra året fick 48 av habiliteringens drygt 9 000 patienter i regionen ta del av behandlingsmetoden.
Nu dras ridning som terapiform in vilket Mats Larsson, kommunikationschef för habilitering och hälsa i Västa Götalandsregionen, bekräftar för Hippson.
– Hästunderstödd terapi är en resurskrävande metod. Vi arbetar hela tiden med att anpassa våra behandlingsmetoder för att göra så stor nytta för patienten som möjligt och därmed använda skattemedlen på bästa tänkbara sätt. Det finns andra behandlingsmetoder inom habilitering som kan ersätta hästunderstödd terapi, skriver han i ett mejl.
"Ingår inte i vårt vårduppdrag"
Den hästunderstödda terapin har tidigare erbjudits en till två terminer. Alla patienter som har erbjudits terapiformen får fullfölja behandlingen, därefter kommer andra metoder att användas.
– Vi bedömer att metoden inte ingår i vårt vårduppdrag. Men ridning är en viktig och nyttig fritidsaktivitet för många och vi hoppas att alla personer med funktionsnedsättning kan få chans att delta i ridaktiviteter på sin fritid. Vi erbjuder en hel rad fysioterapeutiska metoder för de som behöver stärka kropp och balans, och som ger likvärdiga behandlingseffekter, skriver Mats.
Enligt Mats kommer ridterapin inte att komma tillbaka längre fram inom habiliteringen för Västra Götaland. Men han menar alltså att ridning är en bra fritidsaktivitet.
– Nej, metoden ingår inte i vårt vårduppdrag. Som fritidsaktivitet rekommenderar vi varmt ridning. Det finns ett flertal ridklubbar som har verksamhet för personer med funktionsnedsättning och som bedrivs med kommunala medel eller fondmedel, skriver han.
Ridning en ögonöppnare för Gabriels föräldrar
Sveriges Radio P4 Göteborg har pratat med Britt Persson från Kungälv, vars åttaåriga son Gabriel har fått ta del av ridterapin genom habiliteringen. En medfödd sjukdom gör att Gabriel behöver hjälp med i stort sett allt i sin vardag då han inte kan gå, stå, sitta eller prata.
För Gabriel och föräldrarna har ridningen haft en stor betydelse.
– Det är en väldigt häftig grej att upptäcka för honom och oss föräldrar att han kan en massa saker som vi inte förstod, säger Britt till radion.
Hon berättar om en ögonöppnande händelse.
– Den här lilla killen som inte kan prata och som har stora begränsningar fick lära sig att göra ett pussljud, smacka med munnen, av sjukgymnasten från habiliteringen. När vi vuxna stannade för att fixa med utrustningen hör man honom plötsligt smacka med munnen. Han tyckte ju att nu ska hästen gå och det blev väldigt stort. För då förstod man också att han förstår.
Lyssna på hela P4 Göteborgs radioinslag:
Liknande webbartiklar
- Paulina Bengtsson: "Hästarna gav mig livet tillbaka"
- Stall Kungsgården: ”Vi tror och hoppas att vi gör skillnad”
- Hästarna hjälper Beatrice att andas: ”Skumpandet får slemmet att lossna”
- Professorn om hästterapi: ”Naturligt lugnande aktiviteter är kostnadseffektiva”
- De samlar världens hästterapeuter för att få fart på forskningen
- Forskningskollen: Hästen kan hjälpa – om den får vara en individ
- Därför funkar det att stressa av i stallet
- Dagcenter har ridning på schemat: ”Hästar läker så mycket i människor”

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!