På sociala medier har ett filmklipp, med tips om hur man får frostfritt vatten i hagen, spridits de senaste dagarna. Vi på Hippson brukar försöka hjälpa till att tipsa om smarta lösningar – men efter att själva ha provat kan vi konstatera att det inte fungerade så bra.
Text och foto: Annelie Eriksson
I Stockholmsområdet har det varit ner mot 14 minusgrader under helgen, men under måndagens provtillfälle låg kvicksilvret på sju minus. Stallet där testet genomfördes har flera uteboxar och under vinterns kallaste nätter fylls små pet-flaskor med varmt vatten vid kvällsfodringen, som hindrar hästarnas vatten från att frysa. Detta förutsatt att hästarna dricker ur hinken och därmed flyttar flaskan i vattnet.
Så gick testet till:
Två pet-flaskor av mindre modell fylldes med ljummet vatten. I ena flaska hade vi hällt i salt, som det tipsades om i det virala klippet (se nedan).
Flaskorna görs klara för testet.
Därefter fylldes två hinkar med vatten och placerades i en av uteboxarna, vid kvällsfodringen klockan 22.00. För att förhindra ojämn effekt, och för att ingen häst enbart skulle dricka ur den ena hinken, valdes en tom box.
Hinkarna redo för natten.
Den vänstra flaskan, som stod upp, innehöll saltvattnet.
Vid morgonfodringen, klockan 07.00, kunde vi konstatera att båda hinkarna hade lika mycket is på ytan.
Båda flaskorna låg fastfrusna under den tunna isskorpan.
Vi gillar dock tanken med små knep för att hästarna ska få i sig vatten på ett bra sätt, även när det är som kallast. Det är som bekant minst lika viktigt med vatten för en häst under en kall vinterdag som under en varm sommardag.
Har ni några tips och knep att dela med er av? Utöver uppvärmda baljor och att bygga ett eget frostsäkert vattenkar?
Här ser ni originaltipset, som kan ha fungerat för att hästen har varit i hinken och druckit under provtiden?
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!