Nyheter
Publicerad: 2021-03-20
Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Carin Wrange (porträtt)
Vad innebär det, rent konkret, att ha ett karantänsstall?
– SVA rekommenderar att hästar står avskilt vid smitta, eller vid misstanke om smitta. Hur hästarna bör stallas upp beror på vilken typ av smitta man talar om. I vissa fall räcker det med kontaktisolering. Det innebär att isolera hästen och allt som den kommer i kontakt med. Då behöver man byta kläder och skor, tvätta händerna och använda separata redskap samt utrustning och hålla den smittade hästen borta från andra djur. Det allra lättaste är om man kan isolera de smittade hästarna i ett separat stall så att inte exempelvis barn, katter eller hundar går in i stallet och får kontakt av misstag. Om detta inte är möjligt kan man sätta upp separata mellanväggar eller tejpa linjer på golvet för att tydligt visa var gränsen går. Om man korsar linjen ska man byta kläder och tvätta händer där. Det kan handla om isolering från kvarka, ringorm eller en sårinfektion, som inte sprids långa sträckor i luften utan framförallt smittar via kontakt.
– Sedan finns det svårare smittor som är luftburna och därför kräver längre och en annan typ av avstånd mellan hästarna. Då gäller kontaktisolering samtidigt som hästarna inte ska dela samma luft. Här handlar det om att skydda sig mot EHV-1/virusabort eller hästinfluensa. Exakt hur långt avståndet bör vara mellan smittade och friska hästar är svårt att säga, men SVA rekommenderar ett säkert avstånd på 50 meter. Står hästen riktigt nära är det högre risk för smitta. Risken för smitta är avsevärt mindre utomhus jämfört med inomhus, eftersom luften ventileras bättre. Man kan likna det vid de rekommendationer som människor fått under coronapandemin.
Vad gäller för friska hästar som anländer till ett nytt stall?
– Vi rekommenderar att även isolera nya hästar som flyttar in i stallet, även om de inte visar sjukdomssymtom. De hästar som är utan symtom utgör däremot en mindre smittorisk. En häst med symtom sprider viruset i högre mängd och utsöndrar det i större grad.
Om man har smittade hästar i karantän på samma anläggning som sina friska hästar, hur gör man då för att skilja dem åt på bästa sätt?
– Tänk igenom flödet och det som rör sig mellan stallarna. Det handlar om hästar, hundar, katter och människor – allt som rör sig i ens väg i stallet. När de isolerade hästarna ska gå från stallet till hagen så ska de inte behöva gå över samma stallplan som de friska hästarna, de ska inte behöva mötas någonstans. Helst ska även de personer som sköter de smittade hästarna vara helt andra personer än de som sköter de friska. Om detta inte är möjligt så hantera de friska hästarna först och gå sedan över till de smittade, inte tvärt om! Om det finns hundar i stallet så håll dem kopplade och se till att de inte går in i det smittade stallet och blir eventuella smittbärare.
Om man känner oro kring att någon i ens närhet inte tar hänsyn till rekommendationerna gällande karantänen eller struntar i smittskyddet, vad ska man göra då?
– Först och främst bör man prata med varandra, ta upp problematiken och försök komma fram till en lösning. Om du behöver hjälp med argument om ni känner att ni är oeniga så ta hjälp av din veterinär. Kanske be veterinären att komma till stallet och ha ett möte där man pratar om hur karantänen på anläggningen borde gå till. Om en veterinär tydligt har gett en smittskyddsrekommendation som hästägaren sedan bryter mot så kan man prata med länsstyrelsen och länsveterinären, som då får förtydliga situationen. Om man bryter mot smittskyddsrekommendationer upprepade gånger kan länsstyrelsen bedöma att personen får vite. Min erfarenhet är att det brukar fungera väldigt bra i de allra flesta fall och att alla vill se till att smitta inte sprids. Det är sällan man behöver vidta drastiska åtgärder på det sättet. Min erfarenhet är att de allra flesta sköter sig väldigt väl och jag känner ingen oro för detta.
Hur kan man som häst- eller stallägare förbereda sig inför en eventuell karantän?
– Det finns ofta en oro och alla vill hålla sina djur friska, men har olika syn på exakt hur det ska gå till. Det är därför bra att tänka igenom situationen i förväg och bestämma vilka risker ni är beredda att ta. Vill man åka iväg på träning och tävling? Hur ska vi i så fall uppföra oss när vi är ute? Hur hanterar vi situationen om någon skulle bli smittad? Om alla vet dessa förhållningsregler så går det oftast att stoppa en smitta i ett tidigt stadie.
– Gå igenom er stallsituation och hur ni hanterar olika situationer som kan uppstå. Oftast är det inte så svårt, bara man tänkt igenom läget och vet vad man ska göra. Om man inte alltid har tillgång till ett karantänsstall så vet jag exempel där folk har material till en nedmonterad box som kan sättas upp vid behov, det är också ett alternativ. Kom även ihåg att en hage också kan vara isolering, hästen behöver nödvändigtvis inte stå isolerad i en box. Ett annat alternativ är att flytta ut de friska hästarna till ett annat stall eller en hage. Det beror på hur läget ser ut helt enkelt.
– Det är också viktigt att göra det lätt att göra rätt. Har ni bestämt att man ska tvätta händer och byta kläder i karantänsstallet så ska det finnas en krok att hänga kläderna på. Handsprit och annat som kan behövas ska vara lättillgängligt. Var även noga med att kommunicera vad ni har bestämt. Om man känner oro och har frågor så ha ett möte, skriv ner era frågor och se till att få svar från er veterinär.
Vilka är dina viktigaste smittskyddsråd generellt när det kommer till att resa med häst?
– Håll de hästar som har rest avskilda från de övriga vid hemkomst. Ha hästarna under uppsikt för att kontrollera om något sjukdomssymtom blossat upp under resans gång. Tänk även på att samma regler bör gälla när det kommer till importhästar generellt, inte bara tävlingshästar. Så länge de nya hästarna hålls avskilt är det inga problem. Just nu är det inte fler fall av smitta i Sverige än det har varit tidigare år vid den här tiden.
Läs mer om rekommenderat smittskydd efter resor med häst hos SVA
Läs mer om smittskydd hos SVA
taggar
Liknande webbartiklar
- Kvarkasmittan borde kunna stoppas menar forskningen
- Shirehästen Kenny har tröttnat på isoleringen – tar internet med storm
- Efter kvarkan i Billdal: ”Ingen skugga ska falla över hästägaren”
- Häst insjuknad i abortvirus – anläggning satt i karantän
- Inga fler kvarkasmittade hästar i Helsingborg: ”Vi har avstyrt en katastrof”
- Ryktesspridning när Erika Jäderbergs häst blev sjuk: ”Tråkigt att behöva bemöta sådant”
- Stallkatten kan sprida salmonella till häst och människa
- Bara en av 60 hästar insjuknade i kvarka – så stoppades smittan
- Svårt att få hovslagare till smittat stall
- Ytterligare en häst testad positivt för EHV-1

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!