Nyheter
Publicerad: 2021-03-20
Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Carin Wrange (porträtt)
Vad innebär det, rent konkret, att ha ett karantänsstall?
– SVA rekommenderar att hästar står avskilt vid smitta, eller vid misstanke om smitta. Hur hästarna bör stallas upp beror på vilken typ av smitta man talar om. I vissa fall räcker det med kontaktisolering. Det innebär att isolera hästen och allt som den kommer i kontakt med. Då behöver man byta kläder och skor, tvätta händerna och använda separata redskap samt utrustning och hålla den smittade hästen borta från andra djur. Det allra lättaste är om man kan isolera de smittade hästarna i ett separat stall så att inte exempelvis barn, katter eller hundar går in i stallet och får kontakt av misstag. Om detta inte är möjligt kan man sätta upp separata mellanväggar eller tejpa linjer på golvet för att tydligt visa var gränsen går. Om man korsar linjen ska man byta kläder och tvätta händer där. Det kan handla om isolering från kvarka, ringorm eller en sårinfektion, som inte sprids långa sträckor i luften utan framförallt smittar via kontakt.
– Sedan finns det svårare smittor som är luftburna och därför kräver längre och en annan typ av avstånd mellan hästarna. Då gäller kontaktisolering samtidigt som hästarna inte ska dela samma luft. Här handlar det om att skydda sig mot EHV-1/virusabort eller hästinfluensa. Exakt hur långt avståndet bör vara mellan smittade och friska hästar är svårt att säga, men SVA rekommenderar ett säkert avstånd på 50 meter. Står hästen riktigt nära är det högre risk för smitta. Risken för smitta är avsevärt mindre utomhus jämfört med inomhus, eftersom luften ventileras bättre. Man kan likna det vid de rekommendationer som människor fått under coronapandemin.
Vad gäller för friska hästar som anländer till ett nytt stall?
– Vi rekommenderar att även isolera nya hästar som flyttar in i stallet, även om de inte visar sjukdomssymtom. De hästar som är utan symtom utgör däremot en mindre smittorisk. En häst med symtom sprider viruset i högre mängd och utsöndrar det i större grad.
Om man har smittade hästar i karantän på samma anläggning som sina friska hästar, hur gör man då för att skilja dem åt på bästa sätt?
– Tänk igenom flödet och det som rör sig mellan stallarna. Det handlar om hästar, hundar, katter och människor – allt som rör sig i ens väg i stallet. När de isolerade hästarna ska gå från stallet till hagen så ska de inte behöva gå över samma stallplan som de friska hästarna, de ska inte behöva mötas någonstans. Helst ska även de personer som sköter de smittade hästarna vara helt andra personer än de som sköter de friska. Om detta inte är möjligt så hantera de friska hästarna först och gå sedan över till de smittade, inte tvärt om! Om det finns hundar i stallet så håll dem kopplade och se till att de inte går in i det smittade stallet och blir eventuella smittbärare.
Om man känner oro kring att någon i ens närhet inte tar hänsyn till rekommendationerna gällande karantänen eller struntar i smittskyddet, vad ska man göra då?
– Först och främst bör man prata med varandra, ta upp problematiken och försök komma fram till en lösning. Om du behöver hjälp med argument om ni känner att ni är oeniga så ta hjälp av din veterinär. Kanske be veterinären att komma till stallet och ha ett möte där man pratar om hur karantänen på anläggningen borde gå till. Om en veterinär tydligt har gett en smittskyddsrekommendation som hästägaren sedan bryter mot så kan man prata med länsstyrelsen och länsveterinären, som då får förtydliga situationen. Om man bryter mot smittskyddsrekommendationer upprepade gånger kan länsstyrelsen bedöma att personen får vite. Min erfarenhet är att det brukar fungera väldigt bra i de allra flesta fall och att alla vill se till att smitta inte sprids. Det är sällan man behöver vidta drastiska åtgärder på det sättet. Min erfarenhet är att de allra flesta sköter sig väldigt väl och jag känner ingen oro för detta.
Hur kan man som häst- eller stallägare förbereda sig inför en eventuell karantän?
– Det finns ofta en oro och alla vill hålla sina djur friska, men har olika syn på exakt hur det ska gå till. Det är därför bra att tänka igenom situationen i förväg och bestämma vilka risker ni är beredda att ta. Vill man åka iväg på träning och tävling? Hur ska vi i så fall uppföra oss när vi är ute? Hur hanterar vi situationen om någon skulle bli smittad? Om alla vet dessa förhållningsregler så går det oftast att stoppa en smitta i ett tidigt stadie.
– Gå igenom er stallsituation och hur ni hanterar olika situationer som kan uppstå. Oftast är det inte så svårt, bara man tänkt igenom läget och vet vad man ska göra. Om man inte alltid har tillgång till ett karantänsstall så vet jag exempel där folk har material till en nedmonterad box som kan sättas upp vid behov, det är också ett alternativ. Kom även ihåg att en hage också kan vara isolering, hästen behöver nödvändigtvis inte stå isolerad i en box. Ett annat alternativ är att flytta ut de friska hästarna till ett annat stall eller en hage. Det beror på hur läget ser ut helt enkelt.
– Det är också viktigt att göra det lätt att göra rätt. Har ni bestämt att man ska tvätta händer och byta kläder i karantänsstallet så ska det finnas en krok att hänga kläderna på. Handsprit och annat som kan behövas ska vara lättillgängligt. Var även noga med att kommunicera vad ni har bestämt. Om man känner oro och har frågor så ha ett möte, skriv ner era frågor och se till att få svar från er veterinär.
Vilka är dina viktigaste smittskyddsråd generellt när det kommer till att resa med häst?
– Håll de hästar som har rest avskilda från de övriga vid hemkomst. Ha hästarna under uppsikt för att kontrollera om något sjukdomssymtom blossat upp under resans gång. Tänk även på att samma regler bör gälla när det kommer till importhästar generellt, inte bara tävlingshästar. Så länge de nya hästarna hålls avskilt är det inga problem. Just nu är det inte fler fall av smitta i Sverige än det har varit tidigare år vid den här tiden.
Läs mer om rekommenderat smittskydd efter resor med häst hos SVA
Läs mer om smittskydd hos SVA
taggar
Liknande webbartiklar
- Kvarkasmittan borde kunna stoppas menar forskningen
- Shirehästen Kenny har tröttnat på isoleringen – tar internet med storm
- Efter kvarkan i Billdal: ”Ingen skugga ska falla över hästägaren”
- Häst insjuknad i abortvirus – anläggning satt i karantän
- Inga fler kvarkasmittade hästar i Helsingborg: ”Vi har avstyrt en katastrof”
- Ryktesspridning när Erika Jäderbergs häst blev sjuk: ”Tråkigt att behöva bemöta sådant”
- Stallkatten kan sprida salmonella till häst och människa
- Bara en av 60 hästar insjuknade i kvarka – så stoppades smittan
- Svårt att få hovslagare till smittat stall
- Ytterligare en häst testad positivt för EHV-1

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!