Nyheter
Publicerad: 2021-03-20
Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Carin Wrange (porträtt)
Vad innebär det, rent konkret, att ha ett karantänsstall?
– SVA rekommenderar att hästar står avskilt vid smitta, eller vid misstanke om smitta. Hur hästarna bör stallas upp beror på vilken typ av smitta man talar om. I vissa fall räcker det med kontaktisolering. Det innebär att isolera hästen och allt som den kommer i kontakt med. Då behöver man byta kläder och skor, tvätta händerna och använda separata redskap samt utrustning och hålla den smittade hästen borta från andra djur. Det allra lättaste är om man kan isolera de smittade hästarna i ett separat stall så att inte exempelvis barn, katter eller hundar går in i stallet och får kontakt av misstag. Om detta inte är möjligt kan man sätta upp separata mellanväggar eller tejpa linjer på golvet för att tydligt visa var gränsen går. Om man korsar linjen ska man byta kläder och tvätta händer där. Det kan handla om isolering från kvarka, ringorm eller en sårinfektion, som inte sprids långa sträckor i luften utan framförallt smittar via kontakt.
– Sedan finns det svårare smittor som är luftburna och därför kräver längre och en annan typ av avstånd mellan hästarna. Då gäller kontaktisolering samtidigt som hästarna inte ska dela samma luft. Här handlar det om att skydda sig mot EHV-1/virusabort eller hästinfluensa. Exakt hur långt avståndet bör vara mellan smittade och friska hästar är svårt att säga, men SVA rekommenderar ett säkert avstånd på 50 meter. Står hästen riktigt nära är det högre risk för smitta. Risken för smitta är avsevärt mindre utomhus jämfört med inomhus, eftersom luften ventileras bättre. Man kan likna det vid de rekommendationer som människor fått under coronapandemin.
Vad gäller för friska hästar som anländer till ett nytt stall?
– Vi rekommenderar att även isolera nya hästar som flyttar in i stallet, även om de inte visar sjukdomssymtom. De hästar som är utan symtom utgör däremot en mindre smittorisk. En häst med symtom sprider viruset i högre mängd och utsöndrar det i större grad.
Om man har smittade hästar i karantän på samma anläggning som sina friska hästar, hur gör man då för att skilja dem åt på bästa sätt?
– Tänk igenom flödet och det som rör sig mellan stallarna. Det handlar om hästar, hundar, katter och människor – allt som rör sig i ens väg i stallet. När de isolerade hästarna ska gå från stallet till hagen så ska de inte behöva gå över samma stallplan som de friska hästarna, de ska inte behöva mötas någonstans. Helst ska även de personer som sköter de smittade hästarna vara helt andra personer än de som sköter de friska. Om detta inte är möjligt så hantera de friska hästarna först och gå sedan över till de smittade, inte tvärt om! Om det finns hundar i stallet så håll dem kopplade och se till att de inte går in i det smittade stallet och blir eventuella smittbärare.
Om man känner oro kring att någon i ens närhet inte tar hänsyn till rekommendationerna gällande karantänen eller struntar i smittskyddet, vad ska man göra då?
– Först och främst bör man prata med varandra, ta upp problematiken och försök komma fram till en lösning. Om du behöver hjälp med argument om ni känner att ni är oeniga så ta hjälp av din veterinär. Kanske be veterinären att komma till stallet och ha ett möte där man pratar om hur karantänen på anläggningen borde gå till. Om en veterinär tydligt har gett en smittskyddsrekommendation som hästägaren sedan bryter mot så kan man prata med länsstyrelsen och länsveterinären, som då får förtydliga situationen. Om man bryter mot smittskyddsrekommendationer upprepade gånger kan länsstyrelsen bedöma att personen får vite. Min erfarenhet är att det brukar fungera väldigt bra i de allra flesta fall och att alla vill se till att smitta inte sprids. Det är sällan man behöver vidta drastiska åtgärder på det sättet. Min erfarenhet är att de allra flesta sköter sig väldigt väl och jag känner ingen oro för detta.
Hur kan man som häst- eller stallägare förbereda sig inför en eventuell karantän?
– Det finns ofta en oro och alla vill hålla sina djur friska, men har olika syn på exakt hur det ska gå till. Det är därför bra att tänka igenom situationen i förväg och bestämma vilka risker ni är beredda att ta. Vill man åka iväg på träning och tävling? Hur ska vi i så fall uppföra oss när vi är ute? Hur hanterar vi situationen om någon skulle bli smittad? Om alla vet dessa förhållningsregler så går det oftast att stoppa en smitta i ett tidigt stadie.
– Gå igenom er stallsituation och hur ni hanterar olika situationer som kan uppstå. Oftast är det inte så svårt, bara man tänkt igenom läget och vet vad man ska göra. Om man inte alltid har tillgång till ett karantänsstall så vet jag exempel där folk har material till en nedmonterad box som kan sättas upp vid behov, det är också ett alternativ. Kom även ihåg att en hage också kan vara isolering, hästen behöver nödvändigtvis inte stå isolerad i en box. Ett annat alternativ är att flytta ut de friska hästarna till ett annat stall eller en hage. Det beror på hur läget ser ut helt enkelt.
– Det är också viktigt att göra det lätt att göra rätt. Har ni bestämt att man ska tvätta händer och byta kläder i karantänsstallet så ska det finnas en krok att hänga kläderna på. Handsprit och annat som kan behövas ska vara lättillgängligt. Var även noga med att kommunicera vad ni har bestämt. Om man känner oro och har frågor så ha ett möte, skriv ner era frågor och se till att få svar från er veterinär.
Vilka är dina viktigaste smittskyddsråd generellt när det kommer till att resa med häst?
– Håll de hästar som har rest avskilda från de övriga vid hemkomst. Ha hästarna under uppsikt för att kontrollera om något sjukdomssymtom blossat upp under resans gång. Tänk även på att samma regler bör gälla när det kommer till importhästar generellt, inte bara tävlingshästar. Så länge de nya hästarna hålls avskilt är det inga problem. Just nu är det inte fler fall av smitta i Sverige än det har varit tidigare år vid den här tiden.
Läs mer om rekommenderat smittskydd efter resor med häst hos SVA
Läs mer om smittskydd hos SVA
taggar
Liknande webbartiklar
- Kvarkasmittan borde kunna stoppas menar forskningen
- Shirehästen Kenny har tröttnat på isoleringen – tar internet med storm
- Efter kvarkan i Billdal: ”Ingen skugga ska falla över hästägaren”
- Häst insjuknad i abortvirus – anläggning satt i karantän
- Inga fler kvarkasmittade hästar i Helsingborg: ”Vi har avstyrt en katastrof”
- Ryktesspridning när Erika Jäderbergs häst blev sjuk: ”Tråkigt att behöva bemöta sådant”
- Stallkatten kan sprida salmonella till häst och människa
- Bara en av 60 hästar insjuknade i kvarka – så stoppades smittan
- Hantera konsekvenserna av torkan
- Svårt att få hovslagare till smittat stall

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!