Nyheter
Publicerad: 2015-12-09
Jack – hästen som trotsar veterinärerna
Trots flera skador, och veterinärer som har dömt ut hennes älskade häst, har Sara Nilsson aldrig gett upp hoppet om Jack. Nu återhämtar han sig för tredje gången, hos en matte som vet att tid är viktigt.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Susanne Jonsson/Häststam.se (hoppbild) och Emmy Eriksson/Emeriphoto.com (dressyrbild)
När ridläraren Sara Nilsson, under hösten 2006, mötte den då fyraåriga Jack för första gången blev hon kär. Ridskolan hon arbetade på hade precis köpt in hennes drömhäst till verksamheten. Tanken var att han skulle bli lektionshäst på Kramfors Ridklubb, men efter ett år ringde telefonen och Jack stod på tre ben.
Vägrade lämna honom
Sara minns fortfarande den där kvällen och samtalet om att Jack hoppade på tre ben in från hagen. På kliniken konstaterades att han hade drabbats av en splitterfraktur i hasen, något som gjorde att veterinärerna direkt dömde ut honom.
– Jag var lite tjurskallig och vägrade lämna honom på kliniken. De skulle inte få slakta honom, berättar hon.
I stället åkte Sara hem och köpte Jack av ridklubben för att kunna ge honom en andra chans. Det såg länge mörkt ut, med många återbesök som slutade i tårar för Sara.
– Jag tvivlade många gånger på om jag hade tagit rätt beslut om att låta honom leva, men jag ville kämpa för honom när det fortfarande fanns hopp.
Framgångar – innan nästa skada
Sara beskriver det nästintill som ett mirakel att hon drygt sju månader senare fick klartecken av veterinärerna att börja rida igen. Jack var därmed friskförklarad.
Sakta men säkert började de träna och till slut tävlade de både på 1,20-höjd i hoppning och Medelsvår C i dressyr. På tävlingsbanan kan Jack vara lite nervig och vid en start stegrade han sig, han landade så illa att han fick en fraktur på hovbroskförbeningen. Sara beskriver det som att livet gick i spillror igen.
– Veterinären tittade på mig och sa "det är väl ingen mening att jag säger att han är utdömd", berättar Sara.
För nej, hon hade tid att ge och Jack fick läka ihop igen.
Stöttepelare i ridlärarutbildningen
När han återigen hade blivit friskförklarad tog Jack, med säkra hovar, sin Sara genom utbildningen och examen till ridlärare level 3. Det betyder att den fina skäcken gick alla delprov som består av Medelsvår B-dressyr, 1,30-hoppning och tömkörning. I år blev Sara Nilsson färdigexaminerad och är väldigt tacksam gentemot sin Jack för samarbetet.
– Jag älskar den här hästen och har honom att tacka för så mycket, konstaterar hon.
Ekipaget är nu färdigkvalat till Medelsvår A-dressyr, men när Sara var på väg för att köpa sin första frack var oturen framme igen. Jack lekte i hagen och fick en blödning på ytliga böjsenan.
Då laddade matte upp med morötter och sin obegränsade kärlek till sin älskade häst – för tiden fanns återigen att ge. Till Saras glädje är de nu på gång igen, hon rider för tillfället igång Jack med siktet inställt på tävling under 2016.
taggar
Liknande webbartiklar
relaterade artiklar

Flugtäcket förvandlas till riddarutrustning
Ponnyer är kända för att vara påhittiga – så den här skapade sig en egen flughuva. Perfekt passform med hål för ögonen, dessutom.

Polishästarna hälsade på i Södertälje
I onsdags kunde Södertäljebor möta hästar när de var ute på stan. Med på uppdraget var Polisrytteriet i Stockholms två största hästar.

Vad krävs av framtida toppekipage?
När Göran ”Yogi” Breisner träffade de åtta ryttarna i ATG Talang blev det ett samtal om lagbygge, eget driv och konsten att forma en hållbar satsning.
"Var nyfiken och håll koll på vilka trender som är på gång i sporten"

Maria Gretzer redo för Mästarnas mästare
Först tackade ridsportprofilen nej till deltagande i tv-programmet. Hon ändrade dock sitt beslut och snart väntar inspelningen av äventyret.
Säger till Hippson: "Är absolut en skräckblandad förtjusning"

GCT-tävlingarna är tillbaka
Efter ett kortare sommaruppehåll är det dags för Global Champions Tour igen. Den här gången står London som värd.
Tre svenskar i startfältet – däribland en nybliven världsmästare

"Tro på kvaliteten – och ta det lugnt"
Naturlig hästhållning, skapa band till hästen, gott horsemanship och ligga ett steg före. Det tror Jens Fredricson är grunden för att bli mästare.

Räkna på 18 m² per häst i ligghallen
Forskningen visar att minimikraven på yta per häst i ligghallar kan vara för liten, hästar föredrar större yta för att vilja ligga ner och vila.

Sporthästar får ofta belastningsskador
Tävlingshästar utsätts för allt högre belastning. Veterinär Axel Wallman berättar om hälsoläget och vad som är viktigt att tänka på i uppbyggnaden av hästen.
»En ryttare med ett bra system kan få en sämre rygg att fungera utmärkt.«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!