En sen kväll i ett ridhus i Umeå hände det som inte får hända. Valacken Challe kom lös och hoppade rakt in i en ridhusspegel. Olyckan innebar rejäla skador med över trettio stygn och nio dagar på klinik. I dag vill Challes ägare påminna om farorna med speglar.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Femåriga Challe (Challenger CC w. Daquar CC ue. Habsburg) är Patricia Perssons första egna uppfödning och blivande tävlingskompis. Som tre- och fyraåring fick han hoppdiplom och 2019 blev han utnämnd till ”bästa Västerbotten-uppfödda hopphäst”. Samma år kvalade han till Breeders. Som yngre var Challe mer vild än tam men nu berättar Patricia att han börjat lugna ner sig.
– Challe har världens finaste lynne. Han är oftast som en gammal farbror i en ung kropp. Han vill alltid vara med och borrar gärna ner huvudet i famnen på en.
Slet sig vid longering
Det var en sen lördagskväll och Patricia och Challe var själva i ridhuset när olyckan var framme.
– Jag longerade honom längst upp vid kortsidan av ridhuset, han var lite pigg och brallade några varv innan han blev lugn. Precis så brukar han alltid vara.
Sen hände plötsligt det som inte får hända. Challe kastade sig ut ur volten och Patricia, som inte alls var beredd, hann inte med. Linan rycktes ur handen på henne och Challe for iväg.
– Först sprang han ett par varv på volten men sen tog han sikte på andra kortsidan av ridhuset, berättar Patricia.
Hoppade rakt in i spegeln
Challe fattade galopp, till synes helt lugn och började galoppera genom ridhuset. På mitten av långsidan stampade han plötsligt av och hoppade rakt in i spegeln. Patricia är övertygad om att han kom i en vinkel som gjorde att han inte såg sig själv i spegeln utan helt enkelt trodde att där fanns ett hål och försökte hoppa över sargen.
– Jag skrek som en idiot när jag insåg att han skulle hoppa, trots att jag visste att ingen kunde höra mig.
Direkt efteråt ringde Patricia i panik till en kompis som snabbt var på plats. Challe ställde sig upp igen ganska omgående och travade bort. Han var stressad och förvirrad och tycktes inte förstå vad som precis hänt.
– Det första jag ser när jag tittar på honom är att han har fullt med skärsår på halsen. Sen glider blicken ner till hans ben, och där är det massor av blod som står och pulserar ut ur ena benet.
Challe efter att han blivit omplåstrad och sydd.
Transporten till Ultuna tog åtta timmar
Jourveterinären var två timmar bort men med hjälp av stallkompisarna fick Patricia till slut tag på en annan veterinär som kom till stallet.
– Jag trodde han skulle förblöda! Veterinären sydde 30 stygn på halsen och hittade även en stor glasbit som satt under ögonlocket, berättar Patricia.
Challe hade dock änglavakt och ögat är helt oskadat. Däremot ådrog han sig en infektion i framknät och skar dessutom av ena fästsenan. Det blev akut färd ner till Ultuna för operation, en resa som tog åtta timmar. Till en början var prognosen väldigt oviss. Leden spolades och Challe fick stå kvar på Ultuna i nio dagar. När vi pratar har Challe hunnit vara hemma i knappt en vecka och Patricia är hoppfull om att han ska bli helt återställd.
– Han har en stor skena bakom frambenet nu som han ska ha i två veckor till. Så får vi se vad som händer efter det. Det är väldigt tacksamt att han är så lugn så han kan stå på boxvila.
Prognosen är god
Veterinärerna har gett Challe en god prognos men hur det hela utvecklar sig kan ingen vara riktigt säker på än.
– Jag tror och hoppas att han överlever det mesta. Han är hästen med nio liv, ler Patricia. Planerna är att Challe så småningom ska komma tillbaka till hoppbanan men först ska han få läka och det får ta den tid det tar, huvudsaken är att han blir bra igen.
Efter olyckan har Patricia blivit mer medveten om potentiella faror. Hon tänker på risken med att lasta och köra, att lämna hästen med grimma på i boxen, ja allt som aldrig var läskigt förr har nu blivit det. Vad gäller speglar i ridhuset har hon såklart tänkt till lite extra.
– Jag skulle nog rekommendera att alla byter ut speglarna till såna som inte kan gå sönder. Kan man inte det så bör man åtminstone skaffa skynken att hänga för.
– En olycka händer så lätt och det är svårt att gardera sig mot allt. Kan hästen komma lös när man longerar kan den såklart också komma lös när man rider och då har man knappast täckt för speglarna, funderar Patricia och konstaterar att säkrast är det trots allt att byta ut speglarna.
Insamlingen betalar Challes veterinärvård
När Challe hamnade på Ultuna startade Patricias vänner Sofia Sundstedt och Elin Roshed en insamling via Facebook för att täcka hans veterinärvård. Sofia och Elin visste att Patricia som småbarnsförälder och student redan hade ansträngd ekonomi och ville hjälpa till. På bara fem dagar hade över 50 personer bidragit och en vecka efter olyckan fick Patricia blommor och ett kuvert.
– När jag öppnar kuvertet så står det att de är många som blivit så beklämda över det som hänt Challe och att de önskar oss många ljusa år i framtiden. Till och med folk jag inte alls kände hade ställt upp, berättar Patricia som började gråta när hon insåg att vännerna samlat in hela 20 100 kronor.
– Hur kan man få ha så fina vänner? Folk i den här staden är helt fantastiska, jag känner mig så oförtjänt bortskämd. Oj vilken sten som lyftes från mina axlar där. Nu kan det verkligen bara vara fullt fokus Challe.
Idag (2/3) kan du köpa bokserien Toppa ditt tävlande med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Simpel men bra, tycker hippologen och dressyrtränaren Suvi Räsänen om den här övningen. Hon rekommenderar varmt att ställa ut koner när man rider.
Favorit i repris: "Ryttarna blir inte lika sugna på att svänga med handen"
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när han flyger fram på sin pigga ponny.
Skärpta restriktioner kring vilka som får tävla och inte har skapat osäkerhet. Men SvRF planerar inte att ändra på de nuvarande reglerna.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!