Nyheter
Publicerad: 2016-09-07
”Jag tror det finns många 'Huliganer' där ute”
Matilda Olofsson har en häst hon har fött upp själv, han är nu nio år och hon kallar honom "Huliganen". Valacken har under cirka fem års tid träffat fler veterinärer än många hästar gör under en hel livstid.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Huliganen, som är en korsning mellan connemara och morganhäst, är just nu frisk och har varit det sedan i mars ungefär.
– Han har varit mer eller mindre skadad sedan han blev ridbar och fram till mars i år. Huliganen är nio år nu, berättar Matilda och fortsätter:
– Det känns som att vi har varit hos alla veterinärer som finns, men efter den sista hoppas jag att det var vad vi behövde. Nu har vi fått en chans att testa om han håller.
Har varit nära att ge upp
Under resans gång har det funnits stunder då Matilda har funderat på att ge upp.
– För några år sedan var vi tolv gånger på samma klinik under åtta månader. Då kunde han inte stå på ett bakben i taget, det gick till exempel inte att genomföra ett böjprov. Inför det sista besöket var jag redo att ge upp. Vad ska man göra när man bara åker runt runt men inte kan lösa problemet, säger hon.
Drog i gång en blogg
Samtidigt har resan väckt en nyfikenhet och ett intresse hos Matilda, som har mynnat ut i bloggen Huliganen.se.
– Förra hösten begärde jag hem alla journaler från honom och hans mamma, och försökte se samband. Jag började fundera över hållbarhet, det kan inte bara vara "otur" som gör att vissa hästar skadar sig hela tiden. Jag tänkte att jag måste ge mig ut och prata med duktigt hästfolk, så jag åkte ut och gjorde intervjuer om hur de ser på hållbarhet och hur man bygger en hållbar häst.
– Kanske är det inte så många som har gjort samma resa som oss, men många har gjort delar av den. Därför startade jag bloggen, förklarar Matilda.
Hoppas ha hittat roten till det onda
Det som, förhoppningsvis, blev lösningen för Huliganen är besöket hos veterinär Per Spångfors i Halmstad. Där fann man bland annat en höftledsinflammation och att det fanns en avlossningsfraktur på bäckenet sedan tidigare, som nu är läkt.
– Vi tror att det vi har hittat på vägen, som till exempel upprepade knä- och kotledsinflammationer, egentligen har varit sekundära problem. Att vi tidigare inte har hittat huvudorsaken. Nu hoppas vi att vi har gjort det, men det får tiden utvisa.
Hoppas på en kry Huliganen framöver
Nu balanserar Matilda och medryttaren Felicia sig fram emot att bygga en hållbar häst, förhoppningsvis utan bakslag. Men är man van vid ständiga skador är det lätt att se saker som inte finns.
– Jag har blivit osäker några gånger, tyckt att han inte ser ren ut och har ringt ut veterinär eller equiterapeut. Än så länge har det dock varit falskt alarm.
Bloggen kommer att leva vidare. Matilda ska fortsätta med intervjuerna och Huliganen kommer även att vara med i ett årslångt projekt. Tillsammans med tränaren Susanne Widner och equiterapueten Ingela Brinkefeldt ska det göras ett träningsschema för Huliganens uppbyggnad under ett år – som följs upp för att se hur det går. Detta får givetvis bloggens läsare följa.
Vi håller tummarna för att det blir ett år med en frisk "Huligan" – följt av många friska år till.
Liknande webbartiklar
- Huliganen – från utdömd till hållbar
- Nu tejpas även fyrbenta atleter
- Lisa Sjöberg: ”Vi måste uppdatera ridningen efter modern forskning”
- Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
- Hästsjukgymnasten: "Många ryggproblem är sekundära symtom på hälta"
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Hältutredning och ridprov – steg för steg

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!