Nyheter
Publicerad: 2019-06-05
Jasmin drabbades av cancer – nu startar hon egen ridsportbutik
När Jasmin Chamoun var 20 år fick hon veta att hon hade en hjärntumör och att risken var stor att hon inte skulle överleva sin 25-årsdag. Nu har det gått fem år, tumören har inte kommit tillbaka och Jasmin har bestämt sig för att satsa på sin dröm – att starta en ridsportbutik.
– Man kan inte vänta på att bli sjuk och missa livet som pågår här och nu. Jag önskar att fler vågar satsa på sina drömmar.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Jasmin Chamoun är uppväxt i södra Stockholm och började rida lektion på Botkyrka ridsällskap när hon var tio år.
– Jag och min syster hängde i stallet varje dag. Vi blev skötare och hjälpte även privatryttare med deras hästar. Nu i efterhand är jag så tacksam att min mamma hade råd att betala terminsavgifterna. Jag är också glad att vi gjorde något bra efter skolan. Ridsporten har nog hjälpt många unga att få en meningsfull fritid, säger hon.
Jasmin och hennes syster köpte en häst tillsammans, när det var dags för gymnasiet valde Jasmin en inriktning mot hästar och hoppning.
– Sen blev jag sjuk.
Trodde att stress orsakade huvudvärken
Under flera år hade Jasmin haft återkommande huvudvärk, hon trodde att det var på grund av stress. Men läkarna upptäckte att hon hade en hjärntumör.
– När jag först fick beskedet trodde de att det var en "bra" tumör. De opererade bort den. Två veckor senare sa de att den inte alls var godartad. Det var en ovanlig tumör. De patienter som har haft den tidigare lever inte i dag och forskningen är mycket begränsad. Fem läkare stod framför mig och sa att chanserna inte var så stora, att jag inte kommer att bli mer än 25 år. Då var jag 20.
Hämtade kraft genom att vara i stallet
Efter operationen fick Jasmin genomgå både strålnings- och cellgiftsbehandling. Hon var sjukskriven i ett och ett halvt år. Under den tiden följde hon fortfarande med sin syster till stallet. Hon orkade inte längre rida eller mocka, men att bara komma dit var värt mycket.
– När jag fick beskedet om tumören tänkte jag att nu är hela livet kört. Men man inser ganska snabbt, även om man tappar håret och allt det där, att man inte har något val. Något kommer och tar över ditt liv och du kan inte bestämma om du ska vara sjuk eller om du ska skita i det, säger hon och fortsätter:
– Man får försöka göra allt man kan. Det är en hemsk sjukdom, oavsett form eller vem som drabbas. För mig var det jätteskönt att komma till stallet för det blev ett sätt för mig att undvika att jag isolerade mig.
Har drömt om att starta eget
När hon började jobba igen, som väktare, insåg Jasmin snabbt att hon inte skulle klara av de långa passen och nattskiften.
– Efter alla behandlingar fanns det inte någon styrka eller kraft kvar. Hjärnan vill en sak men kroppen orkar inte.
Systrarna bestämde sig för att sälja hästen. Jasmin sa upp sig och började jobba på Hööks i stället. Samtidigt tog hon upp ridningen igen som medryttare. Efter tre år på Hööks var det dags att säga upp sig igen, för i sommar väntar ett nytt äventyr.
– Jag ska öppna en egen ridsportbutik. Det har varit en dröm i många år, men det är först nu som jag har hittat lämpliga lokaler i Vårsta centrum.
Bra för både plånbok och miljö
Den 10 juli öppnar dörrarna till butiken Hästfyndet. Planen är att Jasmin ska sälja både nya och begagnade varor.
– Jag vet ju själv efter alla år i stallet att man gärna samlar på sig mycket prylar. Schabrak, träns och ridkläder ligger oanvända. Då kan man lika bra sälja det och tjäna en slant. Det känns som att efterfrågan på begagnade häst- och ryttarsaker är stor och det är bra både för miljö och plånbok.
För Jasmin har drömmen inneburit att hon har fått lära sig mer om företagande och ekonomi.
– Jag kan varorna och försäljningsbiten, men bokföring och ekonomi är sådant jag inte har haft så mycket intresse av tidigare. Man måste dock vilja lära sig allt man behöver för att uppnå ett mål, du måste våga och vilja satsa för att vinna. Jag önskar att fler vågar satsa på sina drömmar.
Jasmin har nu fyllt 25 år och tumören har inte kommit tillbaka. Hon går fortfarande på regelbundna kontroller och så kommer det att fortsätta.
– Jag mår bra i dag och har fått tillbaka mycket av min kondition och styrka. Man vet aldrig hur framtiden ser ut, men jan kan ju inte gå runt och vänta på att bli sjuk och missa livet som pågår här och nu. Vem som helst kan bli sjuk eller drabbas av en olycka och det kan hända när som helst.
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Transporter" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- "Tiden är mogen att lägga ner butiken"
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
- Josefins häst klarade tre cancertumörer
- Glimmer hjälper Camilla Johansson genom cancern: "Han ger mig en fristad"
- Ponnymeeting för cancerforskning: "Vi blev överösta med anmälningar"
- Samlade in pengar till minne av klubbkamraten
- Satsande dressyrryttaren har förlorat sin största supporter: ”Han fanns alltid där”
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
- Cancersjuka Isolde, 13, får behålla sin rehabhäst: ”Är så jäkla glad!”

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!