Nyheter
Publicerad: 2016-09-28
Jennifer Erlandsson: ”Killarna fick direkt se att det är inte ett jobb utan en livsstil”
I kväll är det premiär för årets upplaga av Bonde söker fru på TV4. En av "hästbönderna" såg till att ge killarna en tidig inblick i hur det är att leva med en hästtjej – i vår intervju förklarar hon bland annat varför hon valde fleecetröjan i första tv-inslaget.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Pressbild/TV4
– Jag har varit hästtjej sedan jag var sex år gammal och fick min första häst när jag var 18. Det kommer alltid att vara hästar som gäller, klargör Jennifer när Hippson ringer upp.
Kom in på företagandet av en slump
När Jennifer skulle köpa sin tredje islandshäst hamnade hon hos en försäljare på Öland. Det var en man som hade många hästar, som Jennifer glatt uttrycker det fick hon honom på köpet och flyttlasset gick till ön.
– Då blev det raskt några hästar till för mig. Man kärade ju ner sig i föl och betäckte lite hästar med hans hingstar. Det är lätt att det blir fler än en häst när man väl har börjat, skrattar Jennifer.
Till slut stod hon där med fem hästar och den enda ridskolan och turridningsverksamheten på Öland skulle läggas ner.
– Då fick jag förfrågningar från folk som ville hyra hästarna. På den vägen är det, i dag har jag drygt 30 hästar i min verksamhet.
Hellagården – till minne av första hästen
Verksamheten med hästarna bedrivs sedan tre år tillbaka i Slöinge mellan Halmstad och Falkenberg. Där finns det plats för ridskolan, turridningen, inackorderingsverksamheten och avelsbiten.
Även om företaget hela tiden växer finns rötterna från när allting började kvar, genom namnet Hellagården. Det kommer nämligen från Jennifers första islandshäst, Hella fra GL Essendrup, som dog samma år företaget skapades. Stoet har i dag två döttrar och ett barnbarn på gården.
Blev kallsvettig när hon skulle på speeddejting
Redan innan kvällens premiäravsnitt ska sändas står det klart att Jennifer är en av de fyra bönder som vi under hösten får följa. Ett misstag på TV4 gjorde att nyheten läckte ut, vilket ger oss en chans att prata med Jennifer om hur sommaren har varit.
– Jag har haft en jättehärlig och passionerad sommar, ett fantastiskt spännande äventyr, avslöjar hon.
Hur kände du när du fick veta att du skulle vara med i programmet?
– Jag blev alldeles kallsvettig när jag insåg att jag skulle till Sundbyholm och speeddejta. Det visste jag inte hur man gjorde. Och framför allt – hur skulle det vara att bo med fyra killar? Men samtidigt blev jag jätteglad, för ska man vara med så vill man göra det hela vägen.
Hur gick det med alla hästar under sommaren?
– Killarna fick känna på hur det är att bo på hästgård, helt klart!
Berätta mer…
– Det svåra för killar som dejtar hästtjejer är att de inte förstår hur det är att bo på en gård. Det är inte ett jobb utan en livsstil, därför valde jag fleecetröjan i första trailern – jag ville visa vem jag är direkt. Den som vill leva med mig får förstå att jag kommer med ett paket på 30 hästar, gård och ständiga bygg- och hagprojekt, helt enkelt.
Hoppas hinna hem till premiärprogrammet
När Jennifer pratar med Hippson tidigt på onsdagmorgonen är hon redan i bilen på väg till Linköping. Trots att klockan bara är strax efter åtta har hon kommit en bra bit på vägen.
– Jag är på väg för att hämta två dräktiga ston. Det känns jätteroligt, för jag var osäker på om de skulle ta sig och det är en jättefin hingst, kvittrar hon glatt.
Att ha ett uppdrag just denna onsdag känns bra för henne, annars tänker hon för mycket på kvällens premiär.
– Jag har sett programmet och vet vad som kommer, men jag tycker att det är lite obehagligt att tänka på att så många kommer att titta på det. I stället tänker jag att det bara är jag och mina vänner som kommer att se avsnittet, om jag hinner hem i tid.
FOTNOT: Bonde söker fru har premiär på TV4 i kväll, onsdag, klockan 20.00.
Se klippet nedan där Jennifer tar emot sina brev:
Liknande webbartiklar
- Lär känna hästbönderna Sigrid och Jennifer: "Man blir lycklig av djur och kärlek"
- Hästbonden Henrik söker kärleken i TV: "Jag vill hitta min livskamrat"
- Två hästbönder söker kärleken i TV4
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Dramatik hos hästbonden Sigrid Bergåkra
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Konsten att fixa stallet som en sumobrottare
- Sigrid: "Hästtjejer är inte lätta att knäcka"
- Sigrid Bergåkra vill hitta kärleken i tv
- "Bonde-Pontus" sparkades i ridhuset – opererades på onsdagen

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!