Nyheter
Publicerad: 2017-12-11
21-åriga Jessie Johansson arbetar hos Hof Kasselman, här rider hon Frisantos som är en av årets auktionshästar.
Jessie är beridare hos Hof Kasselmann: ”Drömmer om att rida Bundeschampionatet”
21-åriga Jessie Johansson har arbetat som beridare i Tyskland i två och ett halvt år. Sedan en tid tillbaka är hon anställd i dressyrstallet Hof Kasselman där 250 hästar är under sadel varje dag.
– Jag skulle varmt rekommendera fler att åka utomlands, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat och Rüchel
Jessie Johansson från Munka-Ljungby började rida som barn och tävlade flera mästerskap i dressyr som ponnyryttare hemma i Sverige. Planen var att fortsätta tävla som junior, men hennes häst skadade sig efter ett drygt år tillsammans.
– Jag insåg att hon nog inte skulle komma tillbaka. Då kändes steget väldigt långt till att kunna ha egen häst igen, vi hade inte ekonomin till det. Fram till dess hade hästarna finansierat varandra kan man säga.
Jessie funderade på hur hon skulle gå vidare med sitt stora ridintresse. Hon gick på Helsingborgs ridgymnasium och kom på att hon kunde söka praktikplats utomlands.
– Jag tillbringade våren på Stall Ramsbrock och fick mersmak för Tyskland. Så jag sökte sommarjobb på ett mindre stall, i närheten av det första, berättar hon.
Flytt till Tyskland och hemlängtan
Efter studenten började hon den tyska beridarutbildningen, som innehåller både hoppning och dressyr.
– Du måste hoppa runt 1,20, hålla lektioner i och utbilda hästar i både dressyr och hoppning. Jag har alltid varit lite rädd för att hoppa och tyckte att det skulle vara nyttigt att lära sig.
När hon började utbildningen talade hon nästan ingen tyska. Efter ett år var hemlängtan stor.
– Det var tufft. Jag längtade hem jättemycket och tänkte att det här nog inte var något för mig ändå. Jag jobbade i stort sett endast under hoppryttare och saknade dressyren. Det var faktiskt en jobbig period, jag var 18 år och hade bott hemma hela livet. Flytten var ett stort steg att ta och det var svårt att ha föräldrar och vänner så långt borta.
Jobbade med Therese Nilshagen
Jessie övervägde om hon skulle åka hem. Utbildningen var tuff och hon funderade på varför hon ens hade kommit till Tyskland.
– Jag tänkte att jag kanske skulle stanna och göra något bara för att det är kul, så jag bestämde mig för att hoppa av utbildningen och i stället söka jobb som beridare.
Hon kontaktade Lodbergens dressyrcentrum och fick komma dit för att provrida.
– De tog emot mig med öppna armar, sa att jag red bra och att det för dem inte var det viktiga att jag hade fullföljt beridarutbildningen. Personalen i stallet menade att utbildningen var bra för att man som beridare kan få upp lönen och om jag en dag ville starta eget, men kan man rida får man jobb ändå.
På Lodbergen fick hon erfarenhet av att arbeta med treåringar och att rida in hästar. Dessutom jobbade hon nära Therese Nilshagen.
– Hon har varit, och är, en fantastisk källa till inspiration. Vi har fortfarande kontakt, hon är lite av en mentor till mig och jag kan alltid rådfråga henne.
Rider runt tio hästar om dagen
Efter en tid hos Lodbergen sökte sig Jessie till Hof Kasselman, där hon arbetar sedan sex månader tillbaka.
– Jag rider allt från treåringar till nioåringar, det är mycket att göra och väldigt kul. Vi har 250 hästar under sadel varje dag och är många anställda, runt 20 fasta ryttare plus hästskötare och assisterande ryttare.
Under en dag rider Jessie runt tio till fjorton hästar. Hon ansvarar för utbildning, träning och tävling av "sina" individer.
– Det är otroligt lärorikt att vara här bland så många duktiga unghäst- och Grand Prix-ryttare. Vi hjälps åt och har roligt tillsammans även utanför jobbet.
Deltog under PSI-auktionen
I början av december var hon en av fem ryttare från Hof Kasselman som visade upp stallets hästar under prestigefulla PSI-auktionen i tyska Ankum. Under den årliga auktionen, som anordnas av Hof Kasselman och Schockemöhle, säljs både dressyr- och hopphästar. I år såldes hästar till ett värde av 14 miljoner euro.
– Mitt arbete är verkligen varierande. Jag utbildar hästar och lär mig att rida och presentera dem för kunder och stor publik. Det är nästan alltid något på gång, säger Jessie och fortsätter:
– Sedan jag kom till Tyskland har det varit jobbigt i perioder, med hemlängtan och så, men det är ett av de bästa besluten jag har tagit. Den utveckling och möjligheterna jag har fått här hade jag aldrig kunnat finansiera eller uppleva hemma. Jag skulle varmt rekommendera fler att åka.
Hennes råd är att söka sig till större stall där det finns en bredd av kunniga ryttare och tränare. Det innebär också att man lätt får många kompisar och bra möjligheter att nå sina personliga mål.
– När jag kom till Tyskland var drömmen att rida Grand Prix. Nu är drömmen att rida Bundeschampionatet. Det är otroligt kul att se hur unga hästar utvecklas.
Liknande webbartiklar
- Utlandsjobbet blev ett avgörande vägskäl: "Finns folk som vågar tro och satsa på en"
- Stephanie Holmén lämnar Grevlunda: "Dags att ta steget"
- Matilda jobbar som beridare hos Rolf-Göran och Evi Bengtsson
- Daniel Bachmann Andersen slutar på Blue Hors: “Har haft fantastiska upplevelser”
- Vill du bli beridare eller tränare i Kina?
- Tilda Schönbeck söker häst: ”Stora målet är Paralympics”
- Välutbildade beridare tog examen på Flyinge: ”Ger kunskap, rutin och kontaktnät”
- Josefine Krönfeldt: ”Hästarna ska alltid kunna lita på mig”
- Nina Bengtsson: ”Mina hästar ska kunna ridas av vilken kvinna som helst”
- Se över villkoren när du tar hästjobb

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!