21-åriga Jessie Johansson arbetar hos Hof Kasselman, här rider hon Frisantos som är en av årets auktionshästar.
21-åriga Jessie Johansson har arbetat som beridare i Tyskland i två och ett halvt år. Sedan en tid tillbaka är hon anställd i dressyrstallet Hof Kasselman där 250 hästar är under sadel varje dag.
– Jag skulle varmt rekommendera fler att åka utomlands, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat och Rüchel
Jessie Johansson från Munka-Ljungby började rida som barn och tävlade flera mästerskap i dressyr som ponnyryttare hemma i Sverige. Planen var att fortsätta tävla som junior, men hennes häst skadade sig efter ett drygt år tillsammans.
– Jag insåg att hon nog inte skulle komma tillbaka. Då kändes steget väldigt långt till att kunna ha egen häst igen, vi hade inte ekonomin till det. Fram till dess hade hästarna finansierat varandra kan man säga.
Jessie funderade på hur hon skulle gå vidare med sitt stora ridintresse. Hon gick på Helsingborgs ridgymnasium och kom på att hon kunde söka praktikplats utomlands.
– Jag tillbringade våren på Stall Ramsbrock och fick mersmak för Tyskland. Så jag sökte sommarjobb på ett mindre stall, i närheten av det första, berättar hon.
Flytt till Tyskland och hemlängtan
Efter studenten började hon den tyska beridarutbildningen, som innehåller både hoppning och dressyr.
– Du måste hoppa runt 1,20, hålla lektioner i och utbilda hästar i både dressyr och hoppning. Jag har alltid varit lite rädd för att hoppa och tyckte att det skulle vara nyttigt att lära sig.
När hon började utbildningen talade hon nästan ingen tyska. Efter ett år var hemlängtan stor.
– Det var tufft. Jag längtade hem jättemycket och tänkte att det här nog inte var något för mig ändå. Jag jobbade i stort sett endast under hoppryttare och saknade dressyren. Det var faktiskt en jobbig period, jag var 18 år och hade bott hemma hela livet. Flytten var ett stort steg att ta och det var svårt att ha föräldrar och vänner så långt borta.
Jobbade med Therese Nilshagen
Jessie övervägde om hon skulle åka hem. Utbildningen var tuff och hon funderade på varför hon ens hade kommit till Tyskland.
– Jag tänkte att jag kanske skulle stanna och göra något bara för att det är kul, så jag bestämde mig för att hoppa av utbildningen och i stället söka jobb som beridare.
Hon kontaktade Lodbergens dressyrcentrum och fick komma dit för att provrida.
– De tog emot mig med öppna armar, sa att jag red bra och att det för dem inte var det viktiga att jag hade fullföljt beridarutbildningen. Personalen i stallet menade att utbildningen var bra för att man som beridare kan få upp lönen och om jag en dag ville starta eget, men kan man rida får man jobb ändå.
På Lodbergen fick hon erfarenhet av att arbeta med treåringar och att rida in hästar. Dessutom jobbade hon nära Therese Nilshagen.
– Hon har varit, och är, en fantastisk källa till inspiration. Vi har fortfarande kontakt, hon är lite av en mentor till mig och jag kan alltid rådfråga henne.
Rider runt tio hästar om dagen
Efter en tid hos Lodbergen sökte sig Jessie till Hof Kasselman, där hon arbetar sedan sex månader tillbaka.
– Jag rider allt från treåringar till nioåringar, det är mycket att göra och väldigt kul. Vi har 250 hästar under sadel varje dag och är många anställda, runt 20 fasta ryttare plus hästskötare och assisterande ryttare.
Under en dag rider Jessie runt tio till fjorton hästar. Hon ansvarar för utbildning, träning och tävling av "sina" individer.
– Det är otroligt lärorikt att vara här bland så många duktiga unghäst- och Grand Prix-ryttare. Vi hjälps åt och har roligt tillsammans även utanför jobbet.
Deltog under PSI-auktionen
I början av december var hon en av fem ryttare från Hof Kasselman som visade upp stallets hästar under prestigefulla PSI-auktionen i tyska Ankum. Under den årliga auktionen, som anordnas av Hof Kasselman och Schockemöhle, säljs både dressyr- och hopphästar. I år såldes hästar till ett värde av 14 miljoner euro.
– Mitt arbete är verkligen varierande. Jag utbildar hästar och lär mig att rida och presentera dem för kunder och stor publik. Det är nästan alltid något på gång, säger Jessie och fortsätter:
– Sedan jag kom till Tyskland har det varit jobbigt i perioder, med hemlängtan och så, men det är ett av de bästa besluten jag har tagit. Den utveckling och möjligheterna jag har fått här hade jag aldrig kunnat finansiera eller uppleva hemma. Jag skulle varmt rekommendera fler att åka.
Hennes råd är att söka sig till större stall där det finns en bredd av kunniga ryttare och tränare. Det innebär också att man lätt får många kompisar och bra möjligheter att nå sina personliga mål.
– När jag kom till Tyskland var drömmen att rida Grand Prix. Nu är drömmen att rida Bundeschampionatet. Det är otroligt kul att se hur unga hästar utvecklas.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!