Nyheter
Publicerad: 2017-12-11
21-åriga Jessie Johansson arbetar hos Hof Kasselman, här rider hon Frisantos som är en av årets auktionshästar.
Jessie är beridare hos Hof Kasselmann: ”Drömmer om att rida Bundeschampionatet”
21-åriga Jessie Johansson har arbetat som beridare i Tyskland i två och ett halvt år. Sedan en tid tillbaka är hon anställd i dressyrstallet Hof Kasselman där 250 hästar är under sadel varje dag.
– Jag skulle varmt rekommendera fler att åka utomlands, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat och Rüchel
Jessie Johansson från Munka-Ljungby började rida som barn och tävlade flera mästerskap i dressyr som ponnyryttare hemma i Sverige. Planen var att fortsätta tävla som junior, men hennes häst skadade sig efter ett drygt år tillsammans.
– Jag insåg att hon nog inte skulle komma tillbaka. Då kändes steget väldigt långt till att kunna ha egen häst igen, vi hade inte ekonomin till det. Fram till dess hade hästarna finansierat varandra kan man säga.
Jessie funderade på hur hon skulle gå vidare med sitt stora ridintresse. Hon gick på Helsingborgs ridgymnasium och kom på att hon kunde söka praktikplats utomlands.
– Jag tillbringade våren på Stall Ramsbrock och fick mersmak för Tyskland. Så jag sökte sommarjobb på ett mindre stall, i närheten av det första, berättar hon.
Flytt till Tyskland och hemlängtan
Efter studenten började hon den tyska beridarutbildningen, som innehåller både hoppning och dressyr.
– Du måste hoppa runt 1,20, hålla lektioner i och utbilda hästar i både dressyr och hoppning. Jag har alltid varit lite rädd för att hoppa och tyckte att det skulle vara nyttigt att lära sig.
När hon började utbildningen talade hon nästan ingen tyska. Efter ett år var hemlängtan stor.
– Det var tufft. Jag längtade hem jättemycket och tänkte att det här nog inte var något för mig ändå. Jag jobbade i stort sett endast under hoppryttare och saknade dressyren. Det var faktiskt en jobbig period, jag var 18 år och hade bott hemma hela livet. Flytten var ett stort steg att ta och det var svårt att ha föräldrar och vänner så långt borta.
Jobbade med Therese Nilshagen
Jessie övervägde om hon skulle åka hem. Utbildningen var tuff och hon funderade på varför hon ens hade kommit till Tyskland.
– Jag tänkte att jag kanske skulle stanna och göra något bara för att det är kul, så jag bestämde mig för att hoppa av utbildningen och i stället söka jobb som beridare.
Hon kontaktade Lodbergens dressyrcentrum och fick komma dit för att provrida.
– De tog emot mig med öppna armar, sa att jag red bra och att det för dem inte var det viktiga att jag hade fullföljt beridarutbildningen. Personalen i stallet menade att utbildningen var bra för att man som beridare kan få upp lönen och om jag en dag ville starta eget, men kan man rida får man jobb ändå.
På Lodbergen fick hon erfarenhet av att arbeta med treåringar och att rida in hästar. Dessutom jobbade hon nära Therese Nilshagen.
– Hon har varit, och är, en fantastisk källa till inspiration. Vi har fortfarande kontakt, hon är lite av en mentor till mig och jag kan alltid rådfråga henne.
Rider runt tio hästar om dagen
Efter en tid hos Lodbergen sökte sig Jessie till Hof Kasselman, där hon arbetar sedan sex månader tillbaka.
– Jag rider allt från treåringar till nioåringar, det är mycket att göra och väldigt kul. Vi har 250 hästar under sadel varje dag och är många anställda, runt 20 fasta ryttare plus hästskötare och assisterande ryttare.
Under en dag rider Jessie runt tio till fjorton hästar. Hon ansvarar för utbildning, träning och tävling av "sina" individer.
– Det är otroligt lärorikt att vara här bland så många duktiga unghäst- och Grand Prix-ryttare. Vi hjälps åt och har roligt tillsammans även utanför jobbet.
Deltog under PSI-auktionen
I början av december var hon en av fem ryttare från Hof Kasselman som visade upp stallets hästar under prestigefulla PSI-auktionen i tyska Ankum. Under den årliga auktionen, som anordnas av Hof Kasselman och Schockemöhle, säljs både dressyr- och hopphästar. I år såldes hästar till ett värde av 14 miljoner euro.
– Mitt arbete är verkligen varierande. Jag utbildar hästar och lär mig att rida och presentera dem för kunder och stor publik. Det är nästan alltid något på gång, säger Jessie och fortsätter:
– Sedan jag kom till Tyskland har det varit jobbigt i perioder, med hemlängtan och så, men det är ett av de bästa besluten jag har tagit. Den utveckling och möjligheterna jag har fått här hade jag aldrig kunnat finansiera eller uppleva hemma. Jag skulle varmt rekommendera fler att åka.
Hennes råd är att söka sig till större stall där det finns en bredd av kunniga ryttare och tränare. Det innebär också att man lätt får många kompisar och bra möjligheter att nå sina personliga mål.
– När jag kom till Tyskland var drömmen att rida Grand Prix. Nu är drömmen att rida Bundeschampionatet. Det är otroligt kul att se hur unga hästar utvecklas.
Liknande webbartiklar
- Matilda jobbar som beridare hos Rolf-Göran och Evi Bengtsson
- Daniel Bachmann Andersen slutar på Blue Hors: “Har haft fantastiska upplevelser”
- Vill du bli beridare eller tränare i Kina?
- Tilda Schönbeck söker häst: ”Stora målet är Paralympics”
- Välutbildade beridare tog examen på Flyinge: ”Ger kunskap, rutin och kontaktnät”
- Josefine Krönfeldt: ”Hästarna ska alltid kunna lita på mig”
- Nina Bengtsson: ”Mina hästar ska kunna ridas av vilken kvinna som helst”
- Se över villkoren när du tar hästjobb
- SWB godkänner Tysklands kortprov
- Sverige fyra – Tyskland vann

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Vad händer med din häst när du dör?
Advokat Eva Johansson har skrivit en text om hur du bör förbereda för vem som tar hand om din häst om du dör. Ett svårt, men ack så viktigt ämne.

Två stjärnor hemma igen efter tävling
Både H&M All In och H&M Indiana visade formen under GCT-meetinget i St Tropez, men nu njuter de båda på respektive hemmaplan igen.

Startklart för Nation Cup i Storbritannien
Fälttävlansryttarna fick en stark start i Nation Cup när de tog en tredjeplats. Fyra svenskar baserade i Storbritannien är redo för omgång två.
Förbundskaptenen: "Alla sitter på bra och rutinerade terränghästar"

Räddningstjänsten lyfte häst ur dike
En häst behövde under torsdagen från ett lyftas ur ett dike i Kareby. Räddningstjänsten var på plats med tre enheter, rapporterar Kungälvs-Posten.

Malin summerar storsegern i Frankrike
Ekipaget levererade nolla efter nolla under GCT-tävlingarna i franska St Tropez. Det hela avslutades som bekant med en seger i Grand Prix.
Ryttaren berättar om tävlingshelgen med H&M Indiana för SVT Sport
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna. Hon är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär.
Ryttaren om vägen tillbaka: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!