Personal på Djurtorp gård utanför Norrköping upptäckte i helgen att någon eller några har skurit sönder ett femtiotal balar med hösilage. Jim Åman berättar om händelsen och hoppas att det kan få fler att få upp ögonen för vad följderna kan bli.
– Det är ett stort bortfall ekonomiskt, men i första hand är det djuren som blir lidande. Vi vet alla i branschen att det är stor brist på foder i år med tanke på torkan.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Torkan har slagit hårt mot gården utanför Norrköping, precis som i stora delar av landet. Jim Åman uppskattar att de knappt fick 40 procent av en normal förstaskörd.
– Det är en diff på ungefär 1 400 till 1 500 balar, jämfört med ett vanligt år. Vi har inte direkt fått någon nederbörd sedan dess, så det ser inte ut att bli någon andraskörd. Det är fullständig katastrof för alla i hela Sverige. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.
I helgen såg några anställda på gården att flera balar var sönderskurna. När Jim sedan började titta mer noggrant upptäckte han att personerna trängt sig ner mellan balarna och huggit och skurit i högarna.
– Att fodret är förstört är förjävligt, men det är också en stor skaderisk om man klänger sig ner mellan balarna. I värsta fall kan de rasa ihop.
Värmen förstör fodret
Jim tror att det är mellan 50 och 60 balar som personerna har skurit i. I vissa har de skurit upp stora delar av plasten. I andra har någon hackat och gjort småhål.
– Det syns inte förrän vi börjar plocka isär balarna. Vi vet ännu inte riktigt vidden av det hela. I runda slängar tror jag det är foder till ett värde av 70–80 000 kronor.
– Om det hade varit kallt ute hade det varit mer förlåtande. Nu är det väldigt varmt, det blir inte bra. Till 99 procent kommer vi ha bortfall på i stort sett alla balarna, om det inte kan bli kofoder. Det spelar ingen roll om vi plastar om, det kommer inte att funka som hästfoder.
Djuren blir lidande
Bolaget säljer till flera anläggningar och ridskolor i området. Balarna som förstördes skulle ha sålts till Malin Baryard Johnsson.
– Nu får andra bra partier gå dit. Vi känner ett stort ansvar för våra kunder och har alltid kunnat leverera. Med tanke på torkan och skördemängden i år, så kommer vi få börja ringa runt och säga att vi inte klarar behovet.
Händelsen är polisanmäld och Jim har kontakt med försäkringsbolaget.
– Det spelar ingen roll om man blir ersatt för det. Visst är det ett stort bortfall ekonomiskt, men i första hand är det djuren som blir lidande. Vi vet alla att det är stor brist på foder i år med tanke på torkan. Det svider ännu mer att detta händer i år, säger han.
”Hoppas att folk pratar med varandra”
Åmans maskinstation berättade om hösilaget på Facebook och fick ett enormt gensvar.
– Vi hoppas att folk runt omkring oss läser och får upp ögonen för vad det handlar om. Det är nog många som inte förstår vad det är som ligger i högarna. De kanske tror att plasten bara är regnskydd. Vi hoppas att folk pratar med varandra och förstår att det handlar om stora värden och att djur blir lidande.
Rolig syn vi möttes av nu i helgen!! Inte nog med att vi har en torka som inte varit på urminnestider och foderbrist...
Publicerat av DMS Entreprenad/Åmans Maskinstation Söndag 1 juli 2018
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!