De senaste veckorna har Johanna Due Boje haft det tufft. Två av hennes trotjänare, som tagit henne till toppen i dressyren, har fått somna in. Här berättar hon om sorgen och om minnena som på olika sätt lever vidare.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Johanna Due Bojes internationella karriär på dressyrbanorna tog fart tillsammans med ponnyn Cracker Jack och de fick många fina framgångar. Hon berättar om hur det var när hon red honom första gången.
– Vi hade varit på Liseberg och svängde inom gården som han stod på. Jag fick låna ett par ridstövlar som var typ fem nummer för stora. Jag red honom i någon hage där och kände direkt att jag ville ha honom. Han var så känslig, så pigg och positiv, minns Johanna, som då var 13 år gammal.
Kom tillbaka
Tanken var först att hon skulle utbilda och sedan sälja Cracker Jack vidare.
– Men han fick stanna och eftersom han var så känslig lärde han mig att rida väldigt mjukt.
Cracker Jack tog Johanna till EM i Rom.
– Det har hänt mycket sedan dess men det är ändå ett av mina starkaste och finaste minnen med hästarna. Det var vår första långa resa, min första start i ett mästerskap.
Cracker Jack gick efter ett par år vidare till bland andra Josefine Ivarsson-Mårtensson, som också red EM på honom.
För fem år sedan kom han tillbaka till Johanna för att leva pensionärsliv.
– För varje ny ryttare han har haft genom åren har alla skickat vidare att han skulle få komma tillbaka till oss.
Cracker Jack hade tidigare haft fångkänning och detta är något som Johanna jobbat med under de senaste åren, för att hålla sjukdomen i schack.
– Vi har haft stenkoll och anpassat oss helt efter hur han har fungerat. Men den senaste tiden har han mått sämre och sämre. Så det fanns inget mer att göra än att ta sitt ansvar som djurägare, säger Johanna.
Cracker Jack blev 23 år gammal.
– Han somnade in i en av våra stora gräshagar här så det blev ett väldigt fint avslut och jag var ganska förberedd på det, även om det var otroligt smärtsamt.
Gjorde allt de kunde
Cracker Jacks bortgång var som sagt Johanna någorlunda beredd på. Men när hennes tidigare tävlingskamrat, Brownie, för några veckor sedan fick kolik kom allting som en chock. Henne har Johanna ridit under flera års tid på toppnivå.
– De senaste åren har hon gått här som pensionär men hon har hållits i gång av min mamma.
För ett par veckor sedan blev Brownie riktigt dålig.
– Vi gjorde allt vi kunde både själva och med hjälp av veterinärer. Men att buköppna en 21-åring med alla komplikationer som kan tillstöta var inget alternativ. Så vi fick ta bort henne.
Med Cracker Jack var Johanna någorlunda förberedd, men med Brownie blev det mer chockartat. Dagen efter att stoet togs bort skulle Johanna dessutom tävla på SM.
– Jag fick ta mig samman även om det var oerhört tufft. Samtidigt kanske det var bra att komma iväg lite också.
Har en minnesplats
Hennes hästar är hennes familjemedlemmar, hon vill gärna ha dem länge och hela deras liv, att sälja när de inte längre är i toppsporten är oftast inget alternativ.
– Varje gång när sådant här händer tänker man att ”aldrig mer”. Men de har ju gett mig så mycket och jag vet att jag har gett dem ett riktigt bra hästliv här hos oss. Vi är kanske lite blödiga av oss men vi kremerar alla våra djur och har dem i urnor på en speciell plats i vår matsal. Det blir som en minnesplats att gå till och komma ihåg dem på, säger Johanna.
Hon försöker nu ladda om inför sommarens alla utmaningar.
– Det är jättesvårt men samtidigt finns det så mycket fina minnen man får plocka fram för att orka. Jag sitter just nu och skrittar fram Brownies avkomma, så hon finns ändå kvar här på något sätt. Och Cracker Jack satte avtryck i hela mitt ridsätt. Jag är oerhört tacksam för att han lärde mig att rida, han har format mig till den ryttare jag är i dag.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!