Nyheter
Publicerad: 2020-08-12
Johanna: "Trafiksituationen blir bara allt hetsigare – något måste göras!"
Den 5 augusti körde Johanna Wedelsbäck sin häst Alena i ett släp på väg 13 norr om Sjöbo. Då kom en lastbil och la sig tätt bakom dem. Föraren körde efter dem på samma sätt i över en mil.
– Hade jag behövt bromsa hade det smällt. Släpet hade blivit spillved, säger hon.
Foto: Privat
– Vi har kört små korta turer, haft med en hästkompis och sådant. Den 5 augusti gick hon på nästan direkt, lastningen tog kanske två minuter. Hon åkte utan kompis och stod i släpet och var nöjd. Vi var helt överlyckliga och kände att vi äntligen var i land med detta, berättar Johanna.
– När jag är uppe i cirka 60 kilometer i timmen kommer lastbilen i fatt oss, men ganska snabbt är jag uppe i 80 kilometer i timmen, vilket var hastighetsbegränsningen. Jag reagerar på att lastbilen låg så nära, men tänkte att den borde bromsa in eftersom den inte får köra fortare.
Livrädd för att bromsa
Lastbilen låg mellan tre och fem meter bakom hästsläpet.
– Den ligger så nära i runt en mil. Jag börjar pumpbromsa, men min man säger att chauffören nog inte ser det eftersom lastbilen ligger så nära. Sedan sätter jag på varningsblinkers, men utan resultat. Jag funderar på att köra in i en parkeringsficka, men jag är livrädd för att bromsa och att han då ska köra på oss.
Vägrar att gå upp i transporten
– Jag vill inte ens tänka på hur högt det lät inne i släpet. Min man tar fram sin mobil och filmar det hela, främst för att vi ska kunna få lastbilens registreringsnummer. Till slut kör den om oss i en rondell.
– Hon är svettig, stirrig och okontaktbar. Vi får kämpa för att få grepp om henne och för att få sko henne. Sedan vägrar hon att gå i närheten av släpet igen. Hon reser sig, kastar sig och vi försöker med linor och morötter, men hon vägrar. Det slutar med att vi får ge henne lugnande när vi ska hem, berättar Johanna.
Kontaktade åkeriet
– Han säger att "det var du som körde ut mitt framför lastbilen". Jag menar att det inte alls var så, jag skulle aldrig göra det med det dyrbaraste jag äger i släpet. Det låter på honom som att lastbilschauffören blev irriterad på mig och därför valde att ligga så tätt bakom oss för att straffa mig. Han hävdar att jag körde i 60 kilometer i timmen, men jag körde i 80, säger hon och fortsätter:
– Jag ber om namnen på åkeriets anställda, eftersom jag vill polisanmäla händelsen. Det vill han inte ge ut, så jag ber honom prata med chauffören och berätta för honom hur min häst reagerat på hans körning. I efterhand har jag förstått att mannen var ensam att arbeta på företaget. Det var alltså han som körde lastbilen som jag pratade med.
Fick inte anmäla händelsen
Johanna ringde polisen via 114 14 för att göra en anmälan. Men de rådde henne att släppa vad som hänt, berättar hon.
– De tog inte emot någon anmälan eftersom den bara skulle läggas ner. Det känns konstigt, det är ju inte polisen som jag ringer till som ska avgöra om ett brott har begåtts eller inte. De sa att polisen måste ha varit på plats för att de ska kunna gå vidare med detta. Det hjälper inte att vi filmat.
Ewa-Gun Westford är presstalesperson för polisregion Syd. Hon känner inte till händelsen i sig, men menar att Johanna ska kunna anmäla det som inträffat.
– Vi är skyldiga att ta upp anmälan om någon tar kontakt med oss. Enligt mig låter det som att det har blivit ett missförstånd under samtalet till 114 14. Eftersom händelsen finns på film måste det ju finnas substans i berättelsen som hon vill lämna. Jag kan inte uttala mig om det skett ett brott eller ej, men eftersom det finns på film så menar jag att man måste kunna göra en anmälan och få sin sak prövad, säger hon.
"Måste upp till debatt"
Johanna har berättat om händelsen i ett inlägg på Facebook. Hon vill väcka debatt kring trafiksäkerheten och upplever att många som kör häst har varit med om liknande händelser.
– Det har varit så många olyckor med hästar och transporter i trafiken, jag känner att det måste upp till debatt. Kanske krävs det mer utbildning eller nya lagkrav. Hela trafiksituationen blir bara allt hetsigare, något måste ändras. Vi kör med levande djur och bilister och lastbilschaufförer måste visa hänsyn. Hade jag behövt bromsa hade det smällt. Släpet hade blivit spillved, säger hon och fortsätter:
– Jag är inte så rädd av mig i vanliga fall, men det känns inte alls säkert att köra ut på vägarna. Och all lastträning vi gjort med Alena... Nu är vi tillbaka på ruta ett och får börja om från början.
Frida Bank
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Så kan bilister bidra till färre hästolyckor
- Pimpa transporten – öka trafiksäkerheten?
- Hugo efter olyckan som tog hans hästs liv: ”Stödet har hjälpt mig massor”
- Efter olyckan på motorvägen där häst dog: ”Misstänkt för vårdslöshet i trafik”
- Svensk produkt skyddar golvet i transporten
- En lysande idé för säkrare transport
- Hur en bilist ska – och inte ska – passera en häst i trafiken
- Häst skrämdes av lastbil
- Så får du säkra hästmöten i trafiken
- Ponnyn Alfi blev påkörd och gick inte att rädda: ”En stor sorg”

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!