Nyheter
Publicerad: 2021-01-29
Kajsa Boström är årets tränare: ”Känner mig helt omtumlad”
Kajsa Boström, B-tränare och populär bloggare hos Hippson, fick utmärkelsen Årets Tränare på Ryttargalan. Här berättar hon mer om sin filosofi.
– Den genuina lyckan när någonting verkligen fungerar, det är min största tillfredsställelse, säger hon när hon talar om tränaryrket.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Annika Grundberg och Adobe Stock
Hur känns det att du vann? Var det något som du hade förväntat dig?
– Jag känner mig helt omtumlad. Det är väldigt roligt, helt fantastiskt. Jag förväntade mig inte alls att jag skulle vinna, utan blev jätteglad bara för nomineringen. Där framgick det att det inte endast handlade om att ta fram framgångsrika ekipage, utan också att man jobbar med att ha hästarnas bästa för ögonen. Det fanns ju flera andra nominerade och jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag känner mig oerhört stolt och tacksam, säger Kajsa.
Vad betyder det här priset för dig?
– Det är lite av ett erkännande. Det är ju inget nytt som jag jobbar med egentligen, men jag har förespråkat att vi behöver ha en hästvänlig sport. Tyvärr är det inte alltid så det går till, hästarna behöver ha en värdig tillvaro. Jag har en idé kring att man kan ta fram elithästar med kunskap och lite mera tid, då behöver man inte forcera hästarna eller krångla till det.
– Jag har jobbat med hästar i 40 år och började som ridlärare, utbildad på Strömsholm. Tränarutbildningen kom sedan, samtidigt som jag tävlade aktivt. I dag är det elever från ”min” ridskola som har hört av sig, det är fint att vi fortfarande har kontakt och att de rider. Det känns bra att de kommer ihåg min filosofi, att det handlar om att ta hästarnas parti.
Vilket är det viktigaste budskapet som du vill att dina elever tar med sig hem från träningen?
– Att hästen inte har ett ansvar. Jag gillar inte påståenden som ”den ska minsann ställa upp”, ”den har en tråkig attityd” eller ”den kan ju ta i!” . Det är inte så det går till. Alla ska ha roligt på träningen. Hästen, som faktiskt inte har bett om att få vara med från början, ska definitivt ha en bra känsla med sig hem.
– Utöver det vill jag ge mina elever samma utbildning som jag tänker att alla andra tränare vill, en utvecklande träning med god grundridning i botten.
Vad är det roligaste med att vara tränare?
– Att få vara med och se utvecklingen. Den genuina lyckan när någonting verkligen fungerar, det är min största tillfredsställelse. När jag lyckas nå fram med ett budskap och ser hur ekipaget lyckas. När man får vara med och se när hästen klarar av en uppgift och visar att de har förstått. Att få se hästar röra sig avspänt och gilla sin uppgift, det är lycka för mig.
Hinner du rida själv numera?
– Inte så mycket längre. Jag var sjukskriven i flera år och sedan jag kom tillbaka har jag inte känt att tiden räcker till för en egen häst just nu. Men jag sitter fortfarande upp då och då och tycker fortfarande att det är fantastiskt roligt.
Hur ser dina mål ut framöver?
– Mitt mål är att hela tiden utveckla mig själv som tränare. Jag tänkte använda pengarna som jag vann för att åka och besöka andra tränare för att själv kunna utvecklas. Sedan tränar jag flera elever i olika discipliner inom både dressyr, hoppning, fälttävlan och även islandshäst. Några av dem är på väg upp i svår klass, och det hade varit fantastiskt kul om det händer i år, vilket jag tror är fullt möjligt.
– Jag skulle vilja tacka alla ”mina” hästar som gör mitt jobb och vår sport möjlig. Jag vill också sända ett stort tack till min tränare Richard White UK för att han aldrig gav upp hoppet. Han gav mig möjligheten och verktyg att utvecklas, både som ryttare och tränare. Tack också till Kyra Kyrklund som är min bästa mentor och nästan alltid har ett svar på mina oräkneliga frågor och funderingar. Ingen gör en karriär ensam, men tillsammans kan vi.
Tidigare på Hippson.se:
Digitala Ryttargalan – se alla pristagare här
Liknande webbartiklar
- Dags att nominera till priset Årets tränare
- Ny kategori vid Ryttargalan – nominera "Årets tränare"
- Kerstin André är Årets tränare: ”Måste uppleva det som att jag själv satt i sadeln”
- Fler förslag än vanligt till utmärkelsen "Årets tränare"
- Dags att nominera till tränarpris: ”Vi vill uppmuntra alla som sliter där ute”
- Nominerad till Årets tränare!
- Festligheterna är i full gång
- Ryttargalan – och de nominerade är …
- Dags att nominera Årets ridskolehäst
- Malmöklubben blev Årets ridskola

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"

Den svåra konsten att fånga en häst på bild
Visst har det hänt oss alla? När hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort.

Slipp dragkampen mot grässtråna
Brukar din häst kasta sig efter varje munsbit den ser? Lär hästen beta på kommando istället, med hjälp av etologen Emelie Deboussard och stoet Barta.

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!