Nyheter
Publicerad: 2023-09-18
Emilia Aronsson och Malin Axelsson.
Kan AI-bedömning användas inom dressyr?
AI-bedömning används i dag inom flera sporter men kan liknande system användas för att bedöma dressyr? Studenterna Emilia Aronsson och Malin Axelsson har intervjuat domare om hur de ser på att använda AI och hur ett sådant system i så fall skulle kunna fungera.
Uppdaterad september 2023. Ny forskning visar att det är svårt att bedöma dressyr objektivt. Hippson återpublicerar denna artikel från februari 2023, då ämnet åter har blivit aktuellt.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Malin Axelsson och Emilia Aronsson läser sista året på programmet IT, medier och design på Södertörns högskola. De har skrivit en kandidatuppsats ihop och ämnet blev artificiell intelligens, AI, och dressyr.
– Jag har varit intresserad av hästar hela livet så för mig var det naturligt att skriva något om häst och teknik. Emilia är också en sportmänniska, främst intresserad av fotboll. Vi tycker båda att bedömning av sport är intressant och kom fram till att det inte används så mycket teknik inom bedömningen av dressyr och vi landade i att kika vidare på det, säger Malin.
De har intervjuat 13 svenska dressyrdomare som ger sin syn på domarrollen och hur de ställer sig till att använda ett AI-bedömningssystem inom dressyr.
– Något som förvånade mig lite var att domarna var så positiva. Ingen sa "nej" till att använda ett AI-system. Alla sa "ja", men kanske följt av ett "men...". Alla "men" landar i ovisshet, att domarna inte har så mycket kunskap om vad AI kan göra, men de tycker att det vore bra om det kan förbättra bedömningen och göra bedömningen mer rättvis.
Svårt bedöma samspel och välfärd
Flera av domarna tror att ett AI-system kan bedöma mer noggrant än människan, vilket skulle ge ett mer korrekt och rättvist resultat. De flesta tror dock att man inte enbart kan använda sig av AI-bedömning eftersom dressyr inte bara handlar om att utföra svåra rörelser, utan även om känsla och estetik. Domarna lyfter att de har stor tillit till att AI kan bedöma saker som var hästen placerar sina hovar, om en volt är helt rund eller om ett galoppombyte har gjorts på rätt sätt. Däremot är det svårare att mäta hur hästen och ryttaren samspelar med varandra. Nio av 13 domare var också eniga om att en mänsklig domare behövs för att kunna bedöma hästens välfärd och mående.
– Dressyrdomarna vi pratade med var positiva, men de ville inte lämna över bedömningen helt till AI, de vill även själva vara där. Det är så man gör inom gymnastik, att man har både domare och AI-domare, förklarar Malin.
Tror på mer rättvis bedömning
Under intervjuerna har domarna berättat om faktorer som de tycker påverkar objektiviteten vid bedömningen i dag. De tar upp barn som tävlar, kända ryttare eller om domaren känner/känner igen ryttaren. De menar att barn som tävlar behöver få ett annat bemötande än vuxna ryttare genom ett större fokus på att uppmuntra det som är bra, samt att protokollet måste utformas så att barnet förstår domarens kommentarer. Det lyfts fram som en svårighet för ett AI-system att klara av.
Tio av tretton domare menar däremot att de medvetet eller omedvetet ger kända ryttare högre poäng, vilket ett AI-system inte skulle göra.
– Känner domaren igen ryttaren kan de omedvetet ge ekipaget högre poäng, eller tycker domaren om skimmlar kanske skimmeln får bättre poäng. Sådan subjektiv bedömning sker och det kan man inte göra så mycket åt, alla är människor, men förhoppningsvis kan AI vara mer objektiv i sin bedömning, säger Malin.
Nio domare nämner också svårigheten att objektivt bedöma olika hästraser. Sex domare tror att det kan vara svårt för ett AI-system att anpassas till alla raser och rörelsemönster som finns.
Tre domare tar upp VAR-bedömningen inom fotboll, och menar att det skulle vara positivt att i efterhand kunna studera valda delar av en ritt igen för att kunna göra en mer korrekt bedömning.
"Det ligger längre fram i tiden"
Sammantaget är domarna positiva till en förändring av bedömningen och flera av dem säger att de har väntat på att någon typ av teknik ska komma att användas inom dressyren. De ställer dock flera krav på systemet för att de ska vilja testa det och de är i dagsläget negativa till att helt ta bort människans roll i bedömningen.
Tror du själv att AI kommer att användas inom dressyren i framtiden?
– Ja, det tror jag absolut men det är inget som händer om två-tre år, det ligger längre fram i tiden. Att ett system spårar hur människan rör sig, som inom gymnastiken, kan säkert omvandlas till att systemet spårar häst och ryttare. Det tror jag inte alls är svårt att ta fram, det kan ligga inom fem år om man är motiverad. Men ett system som kan läsa av och bedöma om det är en SWB-häst eller en fjording på banan, där kanske det börjar bli svårt, säger Malin.
– När det kommer så tror jag att AI kommer att vara ett komplement under lång tid. I de högre klasserna kanske man successivt har AI-domare på långsidorna och mänskliga domare på kortsidorna, sen kanske man bara har kvar C-domaren. Det känns som att det ligger väldigt långt fram att man skulle ta bort alla mänskliga domare, för det får inte bli fel.
Häst och teknik i framtiden
Malin och Emilia gör just nu praktik och sedan är det dags att avsluta studierna. Just nu finns inga planer på att göra något mer kring AI inom dressyr.
– I dagsläget har vi inte tid att forska vidare på ämnet men jag tycker att det är väldigt intressant. Om man skulle gå vidare hade vi behövt hjälp av någon med mer AI-kunskap för att få mer input på just teknikdelen och vad som är möjligt. Då hade man kanske kunnat skapa en prototyp och visa hur det kan fungera, men det behövs fler intresserade än bara vi två studenter. Jag skulle gärna jobba mer med häst, teknik och utveckling i framtiden för det är jätteintressant. Vi får se var det landar, säger Malin.
Läs kandidatuppsatsen här
Läs mer i Forskningskollen: Forskning visar att dressyr inte bedöms objektivt
Liknande webbartiklar
- Hältutredningar – ingen exakt vetenskap
- Onsdag: Vem tar medalj i küren?
- Dressyrhästen Glock's Zonik avlivad efter skada: "Det är overkligt"
- Therese och Dante lyfte Sverige till medaljplats halvvägs genom Grand Prix
- Dressyrlaget redo för EM: "Konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap"
- Johanna Due Boje och Mazy kürvinnare i Danmark: "Bästa küren vi levererat"
- Isabell Werth vinner världscupen för femte gången: ”Jag fick gåshud”
- Elmia blir Jönköping Horse Show: "Motiverande att sätta i gång"
- Summering visar glädje för svensk avel – positiv trend håller i sig
- Tinne: "Gör dig själv mer intressant än det som händer på läktaren"

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!