Vi på Hippson blev kontaktade av en person som sålt en häst och sedan hamnat i en långdragen tvist med köparen. Säljaren, som vann i hovrätten, vill varna andra för de långdragna och kostsamma processer som kan följa när en häst byter ägare.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock och Annika Grundberg (porträtt av Carl-G Leissner)
Vi kan kalla säljaren Anna. Hon hjälpte en närstående att sälja dennes häst, men Anna menar att hon inte gjorde det för egen vinnings skull. Anna har dock ett företag där hon tidigare har sysslat med just utbildning och försäljning av hästar.
Hästen som har tävlat hoppning upp till 1,40 såldes till en ryttare med liten tävlingserfarenhet. Efter elva månader reklamerades hästen då den var halt på frambenen, något den aldrig hade varit så länge Anna känt den.
– Vi möttes först i tingsrätten. Då ville köparen behålla hästen och ha tillbaka 90 procent av köpesumman. Vi erbjöd 30 000 kronor men de tackade nej.
Köparna ville i tingsrätten ha en halv miljon kronor, vilket skulle täcka vad hästen kostat samt omkostnader medan de hade haft den i sin ägo. De förlorade och överklagade till hovrätten som tog upp fallet, då var den begärda summan uppe i en miljon kronor.
Anna och hennes närstående vann även där. För köparna blev det därmed en dyr affär eftersom de får betala både sina egna och säljarnas rättegångskostnader i både tings- och hovrätt.
"Hade krossat mig om vi förlorat"
För Anna och hennes närstående fanns det aldrig på kartan att ge upp.
– Det har varit extremt jobbigt, vi har dock hela tiden vetat att vi har rätt. Men jag vill aldrig mer sälja en häst, i alla fall inte till en privatperson. Hade vi förlorat hade min framtid varit förstörd, men vi visste att vi hade rätt och därför vägrade vi att ge oss.
Anna menar att köparen, ridmässigt, inte klarade av att prestera med hästen såsom denne hade önskat. Därför reklamerades den.
– Köparen hade aldrig tävlat tidigare och klarade inte av det, helt enkelt.
Konsumentköplagen gällde
Eftersom Anna har ett företag fastslogs det redan i tingsrätten att konsumentköplagen skulle gälla. Men hon hävdar att det inte var en försäljning som gjordes inom företaget. Hennes närstående hade blivit sjuk och kunde inte längre ha häst.
– Det är väl ganska självklart att man hjälper en närstående i sådana lägen, säger hon.
Så här i efterhand ser Anna ett par saker som de borde ha gjort annorlunda. I kontraktet står det att det är en privat, icke momspliktig försäljning, men det har inte spelat någon roll. Konsumentköplagen är tvingande och går inte att avtala bort.
– Jag skulle inte ha haft någon som helst kontakt med köparna eller ha träffat dem, slår Anna fast.
Advokat C-G Leissner ger råd
Carl-G Leissner är advokat, själv ryttare och driver ridskola. Vi bad honom reda ut ett par av de frågetecken som uppstått efter Annas berättelse.
Hur mycket hjälp kan jag ta vid försäljning och av vem?
– Om man som privatperson tar hjälp av någon som har företag, då gäller konsumentköplagen när man säljer till en privatperson. Det är för att en näringsidkare inte ska kunna lämna ifrån sig hästen till en privatperson när den ska säljas och därigenom slippa konsumentköplagen.
– Det man som förmedlare ska vara medveten om är att köparen kan stämma såväl säljaren som förmedlaren, de är solidariskt ansvariga för försäljningen. Så det gäller att sätta den provision man får i förhållande till eventuellt betalningsansvar vid en konflikt. Som jurist stämmer jag alltid den som har pengar.
Kan bli stora summor
Carl-G ger exempel på en hästförsäljning där näringsidkaren hade fått 10 000 kronor i provision, men sedan dömdes att betala mer än 650 000 kronor när köpet slutligen avgjordes i domstol.
Hästen i Annas fall kostade 100 000 kronor.
Finns det något samband mellan pris och förväntad prestation?
– Det finns inget linjärt bedömningsförhållande vad gäller det, men kraven ökar med priset. Det finns ett fåtal saker här i världen som har ett specifikt värde, en 200-kronorssedel är en sådan sak. Allt annat är vad köparen är villig att betala i ett visst ögonblick och det är svårt eller omöjligt att säga ett "fixt" värde på en häst.
Ofta höga förväntningar
Det är den brustna förväntan som är grunden till konflikter, menar Carl-G. När en häst byter ägare byts allt ut och ofta har vi för bråttom med att allt ska fungera.
Förväntan är ofta inte förnuftig. Det är rimligt att ge hästen sex till nio månader på sig att anpassa sig till sin nya tillvaro. Och bara för att en häst har presterat en viss sak med en ryttare innebär det inte att den gör det med andra.
– Det är bara Henrik (von Eckermann, reds anm.) och kanske 25 ryttare till i världen som kan sitta upp och framgångsrikt, utan att orsaka skada, rida olika slags hästar på en gång. Många gånger har köparen stora förväntningar och bristande kunskap, då är en dyr häst ingen garanti.
Försäkringsbolag agerar ogenomtänkt
Carl-G tycker vidare att försäkringsbolagen agerar ogenomtänkt gentemot sina kunder när de ”sponsrar” rättstvister. Den del av hemförsäkringen som täcker rättshjälp har ofta en gräns på cirka 200 000 kronor och många gånger blir kostnaderna för rättegångsprocessen långt högre.
– Det är alltför lätt att gå till en process, menar han.
Han gör jämförelsen med den egna ridskolan, där det finns 50 hästar men därmed inte 50 konflikter.
– Vi har aldrig haft en rättslig tvist vid ridskolan, varken som säljare eller som köpare. Man köper inte en häst på måndag och låter den gå lektion på tisdag.
Ingen köper en ”ny” häst
– Vi är alla hästskojare, för alla säger vi att vi har köpt en ”ny” häst. Men alla hästar är ”begagnade”.
Och när man köper något begagnat är det viktigt att kontrollera det noga.
– Det är klart att man ska våga köpa häst, men var eftertänksam. Gör besiktningen på klinik. Ha med någon utomstående som provrider hästen och som vågar säga ifrån och ifrågasätta det säljaren säger.
Vågar man sälja en häst?
– Det är klart att man vågar sälja en häst. Om man säljer som privatperson och köplagen gäller kan man avtala om det mesta, men med konsumentköplagen är det svårare. Därför är det än mer viktigt att köparen får reda på allt, så berätta allt!
– Försök inte att som säljare vara finurlig, utan skriv ner allt och lämna med ett pm om hur hästen har skötts. Dels för att hästen mår bättre av det, dels för att förändringarna inte ska bli så stora.
– Tala om allt för köparen och uppmana honom eller henne att ta reda på så mycket som möjligt själv. Man kan inte eliminera riskerna, men man kan minska dem. Jag har sett ett stort antal processer och många är onödiga. Min förhoppning är att minska antalet rättsprocesser genom att fler köpare blir medvetna på olika sätt.
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.
Fakta: Två olika lagar
Grundtesen när det kommer till lagstiftning är att när det är ett köp som görs mellan två privatpersoner är det köplagen som gäller. När en näringsidkare säljer till en privatperson är det konsumentköplagen som gäller.
Tar en privatperson hjälp av en näringsidkare, till exempel en hästhandlare, är det också konsumentköplagen som gäller.
Är du tveksam, konsultera en advokat innan köpet genomförs. Vänta inte till dess att problem uppstår efter köpet.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!