Ryttaren Stina Qvarnström tröttnade när hon fick Hööks senaste katalog. Än en gång var den fylld med bilder på blonda, långa och smala modeller.
– Jag blev provocerad igen så jag skrev ett öppet brev, berättar hon.
Text: Annika Grundberg
Stina menar att fotona och modellerna i Hööks-katalogen inte speglar verkligheten.
– Det kan hända att det är hästtjejer på fotona, men det är en typ av hästtjejer som ser ut som modeller. Det ska handla om sport och vardag men bilderna har ingen verklighetsförankring, menar Stina.
Hööks vd Joachim Höök. Foto: Svenssonmolin.se
Joachim Höök är vd på Hööks och han känner inte igen sig i Stinas beskrivning.
– Det är viktigt för oss att våra modeller är hästtjejer, de är ofta inga vanliga modeller. Och om man jämför dem med modeller hos andra modeföretag är de inte så smala. Vi vill att de ska se friska och sunda ut, säger han.
Nästan alla är blonda
Det är främst två saker som Stina vänder sig mot i katalogen. Det är att modellerna är av en viss längd och har ett visst BMI (body mass index, reds anm.), samt att alla är så ljusa.
– Jag känner mig inte hemma, säger hon.
– Vi har inte jättemånga modeller med i en katalog så det är svårt att spegla hela samhället vad gäller hårfärg, kroppsmått eller etnicitet. Våra modeller har mer genomsnittliga mått än andra modeller, svarar Joachim Höök.
Här nedan följer Stina Qvarnströms öppna brev till Hööks:
”Det här är ett öppet brev ämnat till Hööks Hästsport. Dela gärna vidare om ni håller med! Hööks Hästsport - Sverige
Hööks har i mångt och mycket bidragit till att öka tillgängligheten i ridsportvärlden, som länge varit, och fortfarande i många avseenden är, en sport som kräver mycket pengar. Men Hööks butiker med relativt låga priser och det faktum att butikerna ligger på platser som går att komma åt även utan bil, har sänkt tröskeln.
Det är därför jag blir så väldigt besviken varje gång katalogen trillar ner här hemma. År efter år är det samma typer av långa, ljusa modeller som poserar. Jag känner mig aldrig hemma. Som ryttare i Höökskatalogen är du lång, blond eller brunhårig, ser ut som en alv med andra ord. Det är otroligt omodernt, tröttsamt och exkluderande.
Det är två faktorer här, dels att ingen, någonsin, i katalogen är något annat än modellsmal och modellång. Vi är många som inte ser ut så, som vill vara en del av målgruppen, som vill sluta känna oss utanför. Att det sen för många är svårt att hitta till exempel ridbyxor i lite större storlekar bidrar till utanförskapet.
Dels att mångfalden på modellerna är helt obefintlig, de flesta är blonda, alla är ljushyade.
Är det inte dags att ta sig in i det här århundradet, Hööks? Ni avfjärmar en stor del av befolkningen och sprider kroppsideal som borde hålla sig långt ifrån ridsporten. Det är dags för Hööks att modernisera och diversifiera, både vad gäller kroppstyper och vad gäller etnicitet.”
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!