Nyheter
Publicerad: 2018-05-31
Karin håller träningar i Hongkong: "Märker att hästfolk är hästfolk vart man än kommer"
För sjätte gången reser Karin Engström till Hongkong för att hålla träningar. Där hjälper hon till att omskola galoppörer från banan till ridhästar – genom att utbilda såväl hästar och ryttare som tränare.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Karin Engström är utbildad C-tränare i dressyr och har tidigare arbetat på både Flyinge och Bollerup. I dag jobbar hon heltid med sitt eget företag Equitrain. Genom företaget bedriver hon utbildning av dressyrhästar samt håller kurser och träningar i tömkörning, dressyr och unghästutbildning.
De första träningarna i Hongkong höll Karin i slutet av 2015 hos Beas River Equestrian Center (BREC), Hongkong Jockey Club. Hennes arbete där uppskattades – vilket har gjort att hon sedan dess har hunnit med ytterligare fem besök. Den 31 maj påbörjar hon sin sjätte resa.
– Under 2015 var jag i Los Angeles och jobbade, vilket jag också bloggade om. Då var det en svensk kvinna vid namn Lotta Röjens, bosatt i Hongkong, som fick upp ögonen för min träning och ville ha hjälp med sina fullblod. Så på den vägen blev det att jag åkte till Hongkong, säger Karin.
Nytt liv efter banan
Till BREC kommer fullblod direkt från galoppbanan för att skolas om till ridhästar, därigenom får de en till chans i livet. När hästarna har fått sin grundutbildning som ridhästar placeras de ut på ridskolor eller blir foderhästar hos privatryttare.
– Det är ett bra sätt att ta tillvara på hästar som har gjort en karriär. Var hästarna hamnar beror helt på vilka förutsättningar de har, passar de på ridskola hamnar de där medan andra kan bli tävlingshästar inom nya discipliner.
Vid besöken hos BREC i Hongkong har Karin stannat i ungefär två veckor. Med åren har hon byggt upp en stor kundkrets, med både återkommande och nya elever. Fokus ligger på att ge eleverna nycklar för att kunna utveckla hästarna vidare.
– Det är en blandning mellan kineser, européer och människor från andra världsdelar. De är i olika åldrar med varierande ambitionsnivå, men gemensamt är att de brinner för hästar och att de vill göra sitt bästa för dem, säger Karin och fortsätter:
– Som mest har jag haft 100 lektioner på 14 dagar, varav 40 av lektionerna var tömkörning. Oftast blir det att jag tömkör hästarna mycket samt att eleven rider några pass, men det beror också lite på vad hästen behöver.
Individuellt upplägg
Karin gör ett individuellt träningsupplägg för varje ekipage, där fokus ligger på att nå bättre lösgjordhet, eftergivenhet och rakriktning hos hästarna. Förutom att utbilda häst och ryttare, lägger hon även stor vikt vid de tränare som finns i klubben.
– Jag försöker visa dem att jag har ett gediget intresse i deras hästar och det är därför jag får komma tillbaka, eftersom de förstår att jag gör nytta. För mig handlar det mycket om att få ett gott samarbete med de lokalt anställda tränarna, säger Karin och fortsätter:
– De får vara med när jag tränar eleverna, så att de får se och höra hur jag arbetar med hästarna. Ibland vill jag att de sitter upp själva och rider hästen för mig, för när jag lämnar Hongkong ska tränarna kunna jobba vidare med min idé om hur hästen bör arbeta.
Märker stor utveckling
I och med sina återkommande besök i Hongkong har Karin märkt en stor utveckling hos de återkommande ekipagen. Hon berättar om när hon mötte Lottas ena häst, Thore, i samband med det första besöket.
– Han var då ”broken” som de kallar det. Det innebär att hästen är söndertränad med skador relaterade till racing eller snabb omskolning. Uppbyggnad och korrekt veterinärbehandling är A och O för dessa hästar, säger Karin och fortsätter:
– Lotta har lagt ner ett stort arbete på Thore, med hjälp av korrekt markarbete med longering och tömkörning har hon och Thore nu kunnat göra några starter i lätt fälttävlan med två placeringar. Det är väldigt roligt att se!
Karin berättar att det inte alltid är helt lätt att få kontakt med galoppörerna från banan.
– Många gånger har de mist det grundläggande förtroendet för människor, men varje gång jag kommer till BREC får jag fler hästar att förstå vad jag menar med min träning. Det är det jag brinner för, att få kontakten med hästen.
Vill ha fler samarbeten
Inför det kommande besöket på BREC ser Karin fram emot att jobba vidare med de ekipage hon träffade vid sitt senaste besök.
– Vissa ekipage kom i gång väldigt bra senast jag var där i februari. Jag trivs väldigt fint med mina kunder, flera av dem har blivit goda vänner och vissa har även besökt mig i Sverige. Lotta kommer till exempel hit en vecka varje sommar, säger hon och fortsätter:
– Då hyr hon en häst och tränar för både mig och en fälttävlanstränare. Lottas mål är att rida tvåstjärnig fälttävlan innan hon fyller 60.
I framtiden hoppas Karin kunna skapa fler samarbeten med stall runt om i världen.
– Jag gillar att resa, men med mitt arbete inom hästbranschen och med egna hästar är det svårt att komma i väg. Vill man så går det dock, det är mycket tack vara bra hjälp från människor i min närhet som ställer upp, säger hon och fortsätter:
– Jag är öppen för att hitta fler sådana här ställen och är bland annat sugen på att åka till Australien. Det är roligt att se andra kulturer och jag märker att hästfolk är hästfolk vart man än kommer. Hästen är vår gemensamma passion och det är riktigt fint och härligt.
Liknande webbartiklar
- Karin Engströms nysatsning efter flytten: "Nu vill jag rida Grand Prix resten av livet"
- "Måste jobba proaktivt för hållbara hästar"
- Skadad ryttare hyllar sambo som sköter hästarna: ”Är verkligen lyckligt lottad”
- Anders Eriksson om tömkörningens grunder: ”Viktigt att förstå hur hästen fungerar”
- Helena Eneström Tjernells tvååring ”kan själv”
- Skog och tömkörning
- Tömkörde C
- Tränar samling under lättridning: "Att lätta av vid samling uppmuntrar ryggverkan”
- Tömkörning - varför är vi så rädda för volter?
- Hongkong: Henrik inledde med 4 fel

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!