Nyheter
Publicerad: 2019-07-09
Kritisk mot ponnytävlingar på skoltid: ”Sker inte på lika villkor”
Under de senaste åren har ponnysporten fått ett uppsving, vilket ponnyföräldern Camilla Andreasson tycker är väldigt bra. Däremot upplever hon att det har blivit ett problem när det arrangeras tävlingar för barn på vardagar, då det egentligen är skoltid. Svenska ridsportförbundet och tre andra idrottsförbund ger sin syn på saken.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Camilla Andreasson är själv engagerad i ridsporten, hon har dessutom en dotter som är tolv år gammal och som tävlar på ponny. Under de senaste åren upplever Camilla att det har blivit fler ponnytävlingar och att allt fler barn vill vara med och tävla, vilket hon menar är fantastiskt. Dock skapas det problem när arrangörer väljer att hålla ponnytävlingarna på vardagar, menar hon.
– Då blir resultatet att inte alla barn kan vara med eftersom de måste vara i skolan. Det är ju ändå skolplikt i Sverige, säger Camilla och fortsätter:
– På vissa skolor får man ta ledigt för att delta i idrottsevenemang, men det finns flera som inte tillåter det. Det beror på vilken kommun man bor i.
Gärna på helger och skollov
Ponnysporten har vuxit på senare år, Camilla tycker att det är väldigt positivt att arrangörer satsar på ponnysport och att barnen vill tävla.
– Tävlingar på helger och lov är superbra. Men när det arrangeras tävlingar för barn på en vardag sker inte tävlingen på lika villkor för alla, säger hon och fortsätter:
– Ibland ligger det till och med tävlingar på dagar när det är nationella prov i skolan, då kan man inte ta ledigt.
Samtidigt förstår Camilla att det kan vara svårt för arrangören att planera. Hon föreslår att man skulle kunna införa riktlinjer för arrangörer, och rekommendera dem att ordna fler tävlingar för barn på helger och lov.
Sjukanmäler sig i stället för att ta ledigt
Som det ser ut nu menar Camilla att det finns barn som sjukanmäler sig från skolan för att kunna åka på tävling, eftersom de inte får ta ledigt.
– Det uppstår ett problem när man börjar göra ”business” på barns tävlande. Det kostar mycket att delta men de får inte vinna några pengar, samtidigt är det bara vissa barn som får vara med, säger hon och tillägger:
– När ett barn inte tillåts vara med skapas det dessutom en hets runt det hela, alla kompisar är där och man lämnas utanför.
Camilla menar att det finns många föräldrar som upplever situationen på samma sätt som hon gör.
– Det är flera som inte vågar prata om det, de väljer i stället att sjukanmäla sina barn för att kunna åka. Framför allt blir det ett större dilemma på högre nivå, i jakt på kval och poäng. Ju fler bra tävlingar på veckodagar desto större problem, säger Camilla och fortsätter:
– Jag skulle vilja att man ser över det här så att det blir bra för alla. Visst tävlar alla barn på lika villkor när de väl är på tävlingsplatsen, men inte om de inte får vara med på alla tävlingar. Det är två olika frågor.
Förbundet diskuterar barns tävlande
Hippson hör av sig till Svenska ridsportförbundet för att få veta hur de ser på den här frågan. Lotta Amnestål, informationsansvarig på SvRF, skriver följande i ett mejl:
”Upplägget för ponnytävlingar har haft samma format i många år, vilket inte betyder att det måste se ut så för all framtid. Vi förlägger numera alltid mästerskap och större meeting vid tider då skolelever är lediga. Vi godkänner heller inte propositioner där meetingpris eller cuper ställer krav på ryttare att delta i tävling som infaller på skoltid.
Att införa ytterligare förändringar är en komplex fråga där konsekvenser för alla inblandade måste utredas noga, men vi har med frågan i diskussioner om framtida tävlingssystem, barns tävlande och i arbetet med TR 2021. Respektive arrangör tar fram tävlingsdatum och proposition, som från nationell nivå och uppåt godkänns av Svenska ridsportförbundet. Eventuella ändringar görs i samråd med arrangören."
Vi har kontaktat tre andra idrottsförbund för att få veta hur det går till i deras sporter. Dessa fick frågan: "Förekommer det tävlingar för barn på vardagar inom er sport?"
Lotta Darlin, presskontakt på Svenska gymnastikförbundet:
– När vi planerar tävlingar lägger vi dem på helger. Beroende på hur långt bort man bor från tävlingsplatsen kan det dock hända att man behöver en resdag och måste åka hemifrån på fredagseftermiddagen, säger hon och fortsätter:
– Vi har dels nationella och regionala tävlingar som förbundet ansvarar för, dels har föreningar rätt att anordna föreningstävlingar där de bestämmer datum själva. Men då brukar man generellt välja att lägga även den tävlingen på en helg.
Kenneth Magnusson, koordinator för simning på Svenska simförbundet:
– Vi har seniortävlingar som går på vardagar, men inte tävlingar för barn. Det närmaste skulle i så fall vara att ungdoms-SM startar klockan 18.00 på fredagskvällen, men oftast ligger ju tävlingarna på helger eller när barnen har lov. Om det förekommer är det i så fall väldigt sällan.
Mika Sankala, skolansvarig på Svenska fotbollförbundet:
– Vår rekommendation är att inte störa skolverksamheten. Föreningarna äger sin verksamhet, men det är väldigt ovanligt att de väljer att lägga en tävling på skoltid. I stort sett har vi inte det, det är väldigt sällsynt.
Liknande webbartiklar
- Alex, 6 år, visar hur man hoppar vattengrav: ”Måste ha bra tempo”
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- Glädjetjut när fyraåriga Alexia galopperar för första gången: ”Hon älskar verkligen detta”
- Tine bjuder in barn till stallet i julhelgen: ”Vill göra något för de som inte har det så lätt”
- Ponnyn Sören lär fyraåriga Lilly att göra galoppombyten: ”Har ett hjärta av guld”
- Shettisen Smulan besökte biblioteket: ”Barnen blev överförtjusta!”
- Lilja – 1,5 år – är redan trygg i sadeln
- SvRF anmält till Riksidrottsförbundet
- Diskussioner kring ponny- och childrenlandslagen i hoppning
- ”Det här måste komma ut, det är skamligt”

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!