Nyheter
Publicerad: 2022-01-21
Lagförslaget en försämring för köparna
Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag på en ny konsumentköplag. Det blir inte, som många önskat, en förflyttning av försäljning av djur från konsumentköplagen till köplagen. Men en anpassning görs så att lagen tar hänsyn till att djur inte kan ses som varor bland andra.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Om den nya lagen får tummen upp av riksdagen kan den börja gälla redan den 1 maj i år. För handel med hästar, och andra djur, så gäller i så fall ett större ansvar på köparen att besiktiga hästen före köp. När det gäller köp av andra varor kommer, i det nya lagförslaget, presumtionsregeln att vara två år. Alltså den tid man har på sig att reklamera en vara för att den har varit felaktig vid köpet. För djur blir det, som i dag, sex månader. Det ska också gå att avtala bort presumtionsregeln vilket innebär att det då blir upp till konsumenten att bevisa att det har funnits fel på hästen vid köpet.
Inte nöjda med lagförslaget
För de näringsidkare som säljer hästar innebär lagförslaget att det blir något mindre riskfyllt att sälja häst. Men för konsumenten blir det svårare att hävda dolda fel. Något som också fick Konsumentverket att i sitt remissvar argumentera emot en ändring av lagen.
– Konsumentverket anser att den nya lagen försämrar skyddet för konsumenterna vid köp av djur. Bland annat att det ställs högre krav på konsumentens undersökning vid köpet och att det införs en möjlighet att avtala bort den så kallade omvända bevisbördan. Den nuvarande konsumentköplagen omfattar köp av djur utan undantag och vi anser inte att det behövs någon särreglering. Mot bakgrund av försämringarna för konsumenterna var Konsumentverket emot förslaget, skriver Magnus Karpe, jurist vid Konsumentverkets avdelning för konsumentskydd i ett mejl till Hippson.
Så här skrev Konsumentverket i sitt remissyttrande:
”Köp av levande djur, 4 kap 11 § samt 4 kap 13 § 3 st Konsumentverket har noterat att det finns svårigheter när det gäller att vid försäljning av levande djur bedöma huruvida fel föreligger och tidpunkten för när fel har uppkommit. Konsumentverket anser dock att näringsidkaren har bättre möjligheter än konsumenten att göra sådana bedömningar. Konsumentverket menar mot denna bakgrund att konsumentköplagens regler precis som tidigare ska tillämpas fullt ut vid köp av levande djur, utan beloppsgränser, undersökningsplikt eller andra begränsningar.”
Regeringens proposition "En ny konsumentköplag" i sin helhet
Liknande webbartiklar
- Anders Eriksson fortsätter lyfta debatten om hjälptyglar: ”Borde arbeta för att få bort dem”
- Han har anmält försäljningen av hjälptyglar
- Plus granskar säkerheten på kritiserat ridcenter
- Konsumentverket granskar säkerheten inom hästsporten
- Slog inte i huvudet – ändå gick hjälmen sönder
- Nya hjälmregler skapar förvirring
- Hästen var varken underbar eller en gentleman
- Stämdes för hästförsäljning efter flera år – säljaren fick rätt efter avslutad rättegång
- Det innebär den nya konsumentköplagen vid försäljning av hästar
- Debatt: Våra djur är inte ett kylskåp – flytta handel med djur till rätt lag

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!