Nyheter
Publicerad: 2019-07-26
Lär dig dressyrprogrammet steg för steg – så att du kan rida det i sömnen
Du har väl inte missat Hippsons bokserie Toppa ditt tävlande? Den består av tre fullspäckade böcker – med massor av tips och kloka tankar kring tävlingsridning. Nedan finns ett utdrag ur första boken, en artikel om att plugga in ett dressyrprogram.
Första boken i serien Toppa ditt tävlande heter ”Planera för att prestera: Mål och planering, förbered hästen och träna dig själv – tips från proffsen”. Bland annat innehåller den konkreta övningar för mental träning, strategier för att höja dressyrpoängen, träning för tävling, miljöträningstips, fysträning för ryttare, banbyggarens bästa råd och mycket, mycket mer.
Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, en artikel om hur du lär dig dressyrprogrammet så att det verkligen sitter – och så att du slipper rida fel.
UTDRAG:
Plugga dressyrprogram kräver sin teknik
Visselpipan ljuder, dressyrdomaren hojtar något obegripligt och du har fått en total blackout. Paniken som kommer smygande gör inte det hela lättare...
Text: Anki Yngve
Känns situationen igen? Att komma ihåg trixiga dressyrprogram är inte alltid lätt, men det går bättre med rätt teknik. Här har vi samlat några tips som kan vara till hjälp vid programinlärning.
Börja i god tid
Det viktigaste rådet handlar om tid. Programmet ska sitta i ryggmärgen och då räcker det inte att plugga kvällen innan. Vet du med dig att du har svårt att komma ihåg program kan du börja öva redan när du har anmält dig till tävlingen – och fortsätta traggla en stund varje dag. Använd gärna de där minuterna i sängen innan du somnar till att tänka igenom programmen du ska rida.
Rita på papper
Att sitta med ett papper framför sig, och rita vägarna i programmet sett uppifrån, kan vara ett allra första steg i inlärningen. Då lär du dig programmet så pass okej att du klarar dig utan fusklapp när du tränar.
Men att träna in programmet på det här sättet räcker inte. Om du bara har lärt dig programmet sett uppifrån blir det totalförvirrande när du sedan ska rida. Du rider ju hela tiden med i programmet och riktningen ändras ständigt. Väldigt många oerfarna ryttare rider fel väg för att de bara har lärt in programmet uppifrån på detta sätt.
Lär dig med exakthet
Se till att du inte bara lär dig ungefär när du ska bryta av, fatta galopp och så vidare. Du ska veta exakt vid vilka punkter som övergångar och rörelser ska ske, där finns många noggrannhetspoäng att hämta. Allra helst ska du även kolla igenom var varje bedömningsgrupp börjar och slutar. Då vet du till exempel vilka övergångar som är extra viktiga. En ”ynka” igångsättning kan nämligen vara en helt egen bedömningsgrupp. Det vill säga vara lika viktig för slutpoängen som en ökning, ett byte eller en serpentin.
Att känna till bedömningsgrupperna är även bra om du skulle rida fel. Då vet du hur långt tillbaka i programmet du måste börja om, för att domaren ska kunna bedöma rörelsen.
Tänk igenom programlogiken
Som dressyrryttare kan du inte förlita dig på att du ser bokstäverna i god tid och därför kan plugga in programmet efter dem. På många tävlingsplatser är bokstäverna små eller på annat sätt svåra att se.
Lär dig i stället hur linjerna ser ut.
Tänk igenom programmet så här: ”Uppridning, halt vid X, framridning mot domaren, vänd höger, ökning på kort diagonal” och så vidare. Så småningom lär du dig logiken i programmet, ofta är de relativt symmetriska. En ökning med efterföljande volt kan återkomma i båda varven.
När du kan logiken riktigt bra har du lätt för att hitta tillbaka till programmet om du skulle få en blackout under din ritt. Då kan du tänka att ”Jag har bara gjort en travökning hittills och programmet innehåller två. Just det, jag ska öka på nästa diagonal!”.
Spring på mattan
Det här är det klassiska sättet att träna program utan häst. Leta upp en matta med lämpliga proportioner som får agera ridbana. Därefter är det bara att ”leka häst” och rida runt programmet på mattan som att du sitter på hästen. På så sätt får du öva på att se linjerna ur rätt synvinkel och får känna på riktningarna i programmet.
Prova att börja mitt i
Det kan vara bra att, ett par gånger, kontrollera att du inte bara kan programmet från början till slut. Börja någonstans mitt i och se om du fortfarande kommer ihåg resten av linjerna. Detta hjälper dig att inte komma av dig alldeles om du till exempel skulle få ”hjärnsläpp” mitt i ritten.
Lev dig in i situationen
När programmet sitter är det dags att leva sig in i situationen ännu mer. Slut ögonen och tänk dig att du sitter på hästen och rider igenom ditt program. Du kan även tänka dig att du ser dig själv bakifrån, som att du satt på en vagn bakom och följde med runt i programmet. Vad som fungerar bäst är en smaksak.
Har du varit på tävlingsplatsen innan tänker du dig att du är just där. Måla upp banan för din inre syn. Även om du inte vet hur det ser ut på tävlingsplatsen kan du tänka dig en plats som stämmer med det du vet. Hålls tävlingen i ridhus tänker du dig ett ridhus – är det utomhustävling tänker du dig en paddock och små, låga dressyrstaket.
Se för din inre syn hur du rider på framridningen och se dig själv rida runt banan i väntan på startsignal. Slutligen ser och känner du hur du, från hästryggen, rider runt programmet. När du övar ska allt gå perfekt, föreställ dig en ritt där alla moment klaffar.
Var noggrann med detaljer
Var nästan överdrivet noggrann. Tänk dig in i varje halvhalt, se dig själv vända blicken dit du ska, lev dig in i hur väl hästen svarar på hjälperna. Om det är lättare kan du tänka dig att du är din idol, kanske Kyra Kyrklund eller Patrik Kittel, som rider runt programmet. Tänk aldrig ”inte”, till exempel ”hästen får inte skygga” eller ”jag får inte glömma att släppa spöet”. I stället tänker och känner du hur hästen lyssnar perfekt, är uppmärksam och ser framför dig hur du släpper spöet i god tid innan du rider in på banan.
Träna ”lagom” till häst
Det kan vara bra att rida igenom hela programmet någon gång till häst innan tävlingen, men trötta inte ut hästen genom att traggla det om och om igen. Då finns risk för att hästen lär sig det utantill och börjar förekomma dig. Vet din häst att den ska sakta av på ett visst ställe kan den börja bromsa flera meter innan, vilket ger sänkta poäng och kommentaren ”står emot” i protokollet.
Om det är något i ett program du behöver öva på, rid bara just den sekvensen i stället för hela programmet. Du kan även träna på rörelsen på en annan linje eller på ett annat sätt än den ska ridas på tävling för att få variation.
Innan du ska in på banan
Ofta rider man två program per tävling. Dagen före tävlingen ska båda programmen sitta lika bra, men på tävlingsdagen kan det vara klokt att bara koncentrera sig på det program som står näst i tur. Rider du till exempel en Lätt B:1 först kan du försöka låta bli att tänka på Lätt A:1-programmet innan första klassen är avklarad.
Ta några sekunder när du väntar på att få komma in på banan till att tänka igenom hela programmet en sista gång. Under själva ritten finns det ofta lite lugnare partier, till exempel under skritten, när du hinner repetera den resterande delen av programmet. Ta tillfället i akt!
Om du trots allt rider fel
Skulle du tappa bort dig i programmet är det inte hela världen. Du kan fortfarande få ett bra resultat, trots poängavdraget, det viktigaste är att felridningen inte får dig att tappa fokus och koncentration.
Om domaren blåser av och du inte vet vad som har blivit fel, fråga honom eller henne. Ta tid på dig att tänka igenom hur du ska rida om den glömda linjen eller rörelsen. Det gäller att börja så pass ”tidigt” att hela bedömningsgruppen kommer med.
(Ovanstående text är ett smakprov – böckerna innehåller massor av matnyttiga tips som hjälper dig att höja dina resultat, oavsett gren.)
KÖP TOPPA DITT TÄVLANDE I VÅR STORA BOKREA!
KLICKA HÄR
Serien ”Toppa ditt tävlande” består av tre fullspäckade böcker – där några av Sveriges främsta proffs delar med sig av tips och kloka tankar kring tävlingsridning. I varje häfte finns dessutom texter om mental träning, samt konkreta övningar anpassade efter respektive tema.
Läs om hur du bäst planerar för att prestera, hur du blir vassast på tävlingsplatsen och lär dig analysera och ta nästa steg i din ridning. Serien passar såväl hopp- som dressyrryttare!
Läs mer och beställ i vår bokshop



Liknande webbartiklar
- Från Lätt A till Medesvår C med Due-Boje
- Checklista: Så optimerar du din tävlingsdag
- Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
- Måndagsmotivation med Christoffer Adriansson: "Ridövningar inspirerar i markarbetet"
- ”Vi vill inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning”
- SOMMARLÄSNING: Ett kunskapsmagasin + boken "Träna hästen från marken"
- Hippson Nr 1 – 2016
- Hippsons ridövningsböcker
- Fre- Så JOBBIGT det är att sitta ner i traven!
- Hippsons ridövningar i Expressen

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!