Nyheter
Publicerad: 2022-03-29
Arkivfoto: Adobe Stock
Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
En läsare reagerade på att nyimporterade hästar kan ses på tävlingsbanan kort efter ankomst till Sverige. Vad gäller egentligen? Hippson ställde frågan vidare.
Frågeställningen hos läsaren väcktes efter att ha sett att ett försäljningsstall i sociala medier publicerade en post om att en häst, importerad från utlandet, tävlades efter bara en och en halv vecka i Sverige. Hippson valde därför att kontakta såväl Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som Svenska ridsportförbundet.
"Handlar om respekt för djurets behov"
Till Gittan Gröndahl ställde Hippson frågan om hur hur man bör tänka efter import av häst – samt om det ur ett smittskyddsperspektiv är lämpligt att åka på tävling strax efter ankomst till Sverige. I ett mejlsvar skriver hon:
"Bra frågor att ta upp och belysa. Förutom att vi alla måste följa djurskyddslagens krav på att djur ska skyddas från onödigt lidande och sjukdom, där det ingår att inte utsätta sin egen eller andra hästar för uppenbara risker, så har varje hästsportare ytterligare ett ansvar för upprätthålla heder och acceptans för sin egen sport. Hästsporten måste alltså tänka på att hålla en ”social license to operate” – det vill säga accepteras av omvärlden för att den är schysst mot deltagande hästar.
Jag håller med om att det många gånger och av flera skäl kan vara olämpligt att tävla med en ny häst som man har haft hand om endast en kort tid. Det handlar om respekt för djurets behov och ryttarens ansvar för att prioritera hästens välmående, och ansvaret för att den är i tävlingsmässigt skick. I det ingår att alla inblandade (ryttare, hästägare, arrangör) ska veta att hästarna inte har varit sjuka eller kan ha exponerats för smitta de senaste veckorna, och att de är tillräckligt tränade för uppgiften. Om man nyligen har fått hem en häst så finns det sannolikt ofta ett antal luckor i vad man verkligen kan veta om den hästen och dess smitt- och träningsstatus, till exempel, inte minst om den kommer från utlandet."
Ryttarens ansvar enligt TR
Vidare ställde Hippson till Svenska ridsportförbundet frågan om en häst som tävlas efter en veckas ankomst till Sverige anses uppfylla TR I, moment 112. I svaret från förbundet hänvisar sportchef Andrea Barth till det befintliga regelverket, hon skriver:
"Med hästägarförsäkran ansvarar anmälaren till tävling för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar, enligt TR I Mom 112.
Tänk på att varje gång du anmäler en häst till en tävling intygar du att den är frisk och inte varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom. Det är viktigt att smitta inte sprids. Oavsett att det är anmälaren som anmält till tävling har ryttaren samma ansvar."
Svenska ridsportförbundet hänvisar vidare till att varje gång en häst anmäls till tävling via Tävlingsdatabasen, TDB, måste anmälaren godkänna sin hästägarförsäkran. Att bocka i markringen innebär:
"Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen."
Läs mer om ryttaren och anmälarens ansvar
taggar
Liknande webbartiklar
- Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
- Tillfällig blankett för hästägarförsäkran: "Tänkt som en liten reminder"
- Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
- Experterna svarar på frågor om smitta
- Förbundsveterinär Peter Kallings vill se ökad beredskap
- Skövde hade fått okej från smittskyddet – ställer in: ”Det går i moll här nu”
- Tävlingsarrangörer får göra egen riskbedömning
- SvRF skärper vaccinationskrav – för att stärka smittskyddet
- Råd från SvRF i smittotider: ”Det är var och ens beslut”

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!