Nyheter
Publicerad: 2022-03-29
Arkivfoto: Adobe Stock
Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
En läsare reagerade på att nyimporterade hästar kan ses på tävlingsbanan kort efter ankomst till Sverige. Vad gäller egentligen? Hippson ställde frågan vidare.
Frågeställningen hos läsaren väcktes efter att ha sett att ett försäljningsstall i sociala medier publicerade en post om att en häst, importerad från utlandet, tävlades efter bara en och en halv vecka i Sverige. Hippson valde därför att kontakta såväl Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som Svenska ridsportförbundet.
"Handlar om respekt för djurets behov"
Till Gittan Gröndahl ställde Hippson frågan om hur hur man bör tänka efter import av häst – samt om det ur ett smittskyddsperspektiv är lämpligt att åka på tävling strax efter ankomst till Sverige. I ett mejlsvar skriver hon:
"Bra frågor att ta upp och belysa. Förutom att vi alla måste följa djurskyddslagens krav på att djur ska skyddas från onödigt lidande och sjukdom, där det ingår att inte utsätta sin egen eller andra hästar för uppenbara risker, så har varje hästsportare ytterligare ett ansvar för upprätthålla heder och acceptans för sin egen sport. Hästsporten måste alltså tänka på att hålla en ”social license to operate” – det vill säga accepteras av omvärlden för att den är schysst mot deltagande hästar.
Jag håller med om att det många gånger och av flera skäl kan vara olämpligt att tävla med en ny häst som man har haft hand om endast en kort tid. Det handlar om respekt för djurets behov och ryttarens ansvar för att prioritera hästens välmående, och ansvaret för att den är i tävlingsmässigt skick. I det ingår att alla inblandade (ryttare, hästägare, arrangör) ska veta att hästarna inte har varit sjuka eller kan ha exponerats för smitta de senaste veckorna, och att de är tillräckligt tränade för uppgiften. Om man nyligen har fått hem en häst så finns det sannolikt ofta ett antal luckor i vad man verkligen kan veta om den hästen och dess smitt- och träningsstatus, till exempel, inte minst om den kommer från utlandet."
Ryttarens ansvar enligt TR
Vidare ställde Hippson till Svenska ridsportförbundet frågan om en häst som tävlas efter en veckas ankomst till Sverige anses uppfylla TR I, moment 112. I svaret från förbundet hänvisar sportchef Andrea Barth till det befintliga regelverket, hon skriver:
"Med hästägarförsäkran ansvarar anmälaren till tävling för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar, enligt TR I Mom 112.
Tänk på att varje gång du anmäler en häst till en tävling intygar du att den är frisk och inte varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom. Det är viktigt att smitta inte sprids. Oavsett att det är anmälaren som anmält till tävling har ryttaren samma ansvar."
Svenska ridsportförbundet hänvisar vidare till att varje gång en häst anmäls till tävling via Tävlingsdatabasen, TDB, måste anmälaren godkänna sin hästägarförsäkran. Att bocka i markringen innebär:
"Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen."
Läs mer om ryttaren och anmälarens ansvar
taggar
Liknande webbartiklar
- Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
- Tillfällig blankett för hästägarförsäkran: "Tänkt som en liten reminder"
- Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
- Experterna svarar på frågor om smitta
- Skövde hade fått okej från smittskyddet – ställer in: ”Det går i moll här nu”
- Tävlingsarrangörer får göra egen riskbedömning
- SvRF skärper vaccinationskrav – för att stärka smittskyddet
- Råd från SvRF i smittotider: ”Det är var och ens beslut”
- Förening vill ha representant i hästvälfärdsrådet: ”Vill föra hästens talan”

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!