Nyheter
Publicerad: 2022-03-29
Arkivfoto: Adobe Stock
Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
En läsare reagerade på att nyimporterade hästar kan ses på tävlingsbanan kort efter ankomst till Sverige. Vad gäller egentligen? Hippson ställde frågan vidare.
Frågeställningen hos läsaren väcktes efter att ha sett att ett försäljningsstall i sociala medier publicerade en post om att en häst, importerad från utlandet, tävlades efter bara en och en halv vecka i Sverige. Hippson valde därför att kontakta såväl Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som Svenska ridsportförbundet.
"Handlar om respekt för djurets behov"
Till Gittan Gröndahl ställde Hippson frågan om hur hur man bör tänka efter import av häst – samt om det ur ett smittskyddsperspektiv är lämpligt att åka på tävling strax efter ankomst till Sverige. I ett mejlsvar skriver hon:
"Bra frågor att ta upp och belysa. Förutom att vi alla måste följa djurskyddslagens krav på att djur ska skyddas från onödigt lidande och sjukdom, där det ingår att inte utsätta sin egen eller andra hästar för uppenbara risker, så har varje hästsportare ytterligare ett ansvar för upprätthålla heder och acceptans för sin egen sport. Hästsporten måste alltså tänka på att hålla en ”social license to operate” – det vill säga accepteras av omvärlden för att den är schysst mot deltagande hästar.
Jag håller med om att det många gånger och av flera skäl kan vara olämpligt att tävla med en ny häst som man har haft hand om endast en kort tid. Det handlar om respekt för djurets behov och ryttarens ansvar för att prioritera hästens välmående, och ansvaret för att den är i tävlingsmässigt skick. I det ingår att alla inblandade (ryttare, hästägare, arrangör) ska veta att hästarna inte har varit sjuka eller kan ha exponerats för smitta de senaste veckorna, och att de är tillräckligt tränade för uppgiften. Om man nyligen har fått hem en häst så finns det sannolikt ofta ett antal luckor i vad man verkligen kan veta om den hästen och dess smitt- och träningsstatus, till exempel, inte minst om den kommer från utlandet."
Ryttarens ansvar enligt TR
Vidare ställde Hippson till Svenska ridsportförbundet frågan om en häst som tävlas efter en veckas ankomst till Sverige anses uppfylla TR I, moment 112. I svaret från förbundet hänvisar sportchef Andrea Barth till det befintliga regelverket, hon skriver:
"Med hästägarförsäkran ansvarar anmälaren till tävling för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar, enligt TR I Mom 112.
Tänk på att varje gång du anmäler en häst till en tävling intygar du att den är frisk och inte varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom. Det är viktigt att smitta inte sprids. Oavsett att det är anmälaren som anmält till tävling har ryttaren samma ansvar."
Svenska ridsportförbundet hänvisar vidare till att varje gång en häst anmäls till tävling via Tävlingsdatabasen, TDB, måste anmälaren godkänna sin hästägarförsäkran. Att bocka i markringen innebär:
"Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen."
Läs mer om ryttaren och anmälarens ansvar
taggar
Liknande webbartiklar
- Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
- Tillfällig blankett för hästägarförsäkran: "Tänkt som en liten reminder"
- Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
- Experterna svarar på frågor om smitta
- Förbundsveterinär Peter Kallings vill se ökad beredskap
- Skövde hade fått okej från smittskyddet – ställer in: ”Det går i moll här nu”
- Tävlingsarrangörer får göra egen riskbedömning
- SvRF skärper vaccinationskrav – för att stärka smittskyddet
- Råd från SvRF i smittotider: ”Det är var och ens beslut”

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!