Nyheter
Publicerad: 2018-01-22
Legendariska Ingrid Klimke visar sitt träningssystem: ”Hästen vill lyssna på dig"
Lördag gästade den levande fälttävlanslegenden Ingrid Klimke skånska Flyinge, för en heldagsclinic. Över 2 400 åskådare fyllde läktarna i det stora ridhuset, för att ta del av Europamästarens gedigna kunskap och träningstips.
Text och foto: Frida Bank
Som en av få ryttare i världen rider Ingrid Klimke svår klass i både hoppning, dressyr och fälttävlan. Oavsett vilken disciplin man gillar bäst är grunderna desamma och samtliga tre grenar fick ta plats under dagen. Ingrids träningsfilosofi bygger på kärlek till hästen.
– Hästen är din vän och din partner. Du måste lyssna till den, för hästen vill lyssna på dig och alltid göra sitt allra bästa. Ryttaren har ansvaret att guida sin häst, stötta den och ge den självförtroende. Du måste försöka vara perfekt i din kommunikation så att hästen har en chans att förstå vad du vill, säger hon.
Tyskan vill se fina hjälper, harmoni och träning som resulterar i hållbara hästar.
– Hästen måste utvecklas och lära sig steg för steg. Det är som en stege, du kan inte klättra förbi några steg för en dag kommer du att behöva gå tillbaka. Du måste ha tålamod, när hästen gör något bra ska du förklara det. Om något inte fungerar får du försöka igen, men aldrig genom bråk eller styrka.
Under clinicen deltog en rad ryttare på olika nivåer och hästar i olika åldrar. Ingrid satt själv upp på Maria Gretzers åttaåriga sto Fecybelle och tre landslagsryttare (referat från det passet kommer i veckan) fick ta sig an terränginspirerad hoppning.
Framåt och nedåt – med lång hals
Ingrid inleder clinicen med att förklara att hon vill visa uppvärmingsfasen, som hon menar är den viktigaste delen av ett ridpass. Därför har de första ekipagen, Linn Larsson på fyraåriga stoet Aqua och Michaela Långberg på femåriga valacken Amarit, inte värmt upp innan de rider in framför publiken.
De unga hästarna får börja med att skritta och ta in miljön. Ingrid berättar att hon alltid börjar med att skritta i minst tio minuter. Hon vill se aktivitet bakifrån, genom ryggen och att hästen söker sig framåt och nedåt. Detta med mjuk, stabil kontakt med handen och så långa tyglar som möjligt. Linns häst Aqua är lite spänd och får därför gå efter Amarit.
– Klappa henne varje gång hon sträcker ut halsen, ge henne trygghet med dina skänklar och ha följsamma händer. Håll händerna lågt vid manken och ihop, så att en knytnäve skulle få plats mellan dem, säger Ingrid.
Michaela Långberg med Amarit och Linn Larsson med Aqua.
”Ta och ge, ta och ge”
Ryttarna börjar med att skritta över en bom, som sedan blir flera. Ingrid ber dem att vara noga med att berömma hästarna.
– Då känner de sig självsäkra och glada. Klappa alltid med din innerhand så att yttertygeln är stadig.
Ryttarna kommer fram i trav och får fortsätta att stretcha hästarna framåt och nedåt, samt trava över bommarna.
– Hästen får jobba på rytmen och på att ha smidiga och aktiva bakben. Det är därför vi använder kavaletti. Det bygger dessutom styrka, förklarar Ingrid.
Ryttarna fortsätter i galopp. De arbetar med fattningar, övergångar och halvhalter.
– Gör övergångarna och halvhalterna med ditt säte först, vikten, sedan ben och hand.
Om en häst vill lyfta upp huvudet ber Ingrid ryttaren att kvickt ta en mjuk förhållning i tygeln, rama in hästen med skänklarna och att lika snabbt svara med en eftergift när hästen söker sig framåt och nedåt igen.
– Ta och ge, ta och ge, säger hon.
Något Ingrid kommer att upprepa många gånger under clinicen.
– Det är jätteviktigt att de unga hästarna lär sig att alltid ha en jämn kontakt och att jobba genom hela kroppen.
Linn och Aqua stretchar. Hästen ska söka sig framåt och nedåt.
Fram med nosen
De avslutar uppvärmningen och Ingrid poängterar att det är samma jobb som gäller för alla hästar.
– Innan de är ordentligt uppvärmda kan du inte börja arbeta, eftersom de inte är tillräckligt lösgjorda och smidiga.
Klimke ber ryttarna att korta tyglarna.
– Nu förklarar vi för hästen att det inte längre är stretchning som gäller. Nu vill vi ha hästen lätt uppåt, framför dig, med nacken som högsta punkt och nosen framför vertikalen.
Michaela får bland annat öva på övergångar mellan skritt och trav, samt trav och galopp, för att få Amarit att trampa längre under sig och sätta sig mer med bakbenen. Ett råd hon får ta med sig från dagen. Ingrid är imponerad av Aqua och vill ta stoet med sig hem till Tyskland.
– Hon är en modern typ av dressyrhäst. Ett vackert sto med mycket potential. Det du ska tänka på är dina händer, att ta och ge och att stötta henne med stadiga hjälper så att hon är med dig hela tiden.
Upp med tummarna, lägre hand och en knytnäves mellanrum mellan händerna.
Kavaletti på böjt spår
Nästa ekipage in i ridhuset är Yvonne Österholm med stoet Dorina och Pernilla André med valacken Cash Flow. Båda hästarna är sju år gamla. De har redan värmt upp, så deras första övning blir att trava över fyra kavaletti på böjt spår. På motsatt sida ska de sakta av och skritta i några steg.
– När hästarna är lite äldre och kan göra det bra på en rak linje gillar jag att lägga kavaletti på volt, så att de får öva på att böja sig och bli smidigare, säger Ingrid.
Eftersom bommarna ligger på ett böjt spår kan ponnyer och mindre hästar rida på innerspåret och större hästar längre ut.
Nästa övning är att rida en åtta mellan två tiometersvolter. Åttan går över bommarna på ena sidan.
– Se upp på yttersidan så att hästen håller det spår du har valt. Gör halvhalter, använd hela kroppen, ner med händerna och titta på bommarna. Jobba på böjningen varje gång du vänder. Gör detta sex till åtta gånger och rid sedan på en rak linje över hela banan. Efteråt kommer hon att göra en mycket bättre mellantrav än vad vi såg innan övningen, säger Ingrid till Yvonne.
Dorina får trava på långsidan och över diagonalerna. Hon jobbar i en längre form än tidigare och efter att Ingrid har uppmanat ryttaren att driva mer är hon nöjd med resultatet.
Pernilla och Cash Flow går vidare med nästa övning. De får trava över bommarna på stora mittvolten, fatta galopp och sedan göra en övergång till trav igen innan bommarna.
– Samla, samla, samla och känn att han är framför dig. Vårt mål är att stärka hästens bakdel. Jättebra! Tänk på ytterhjälperna.
Ingrid vill se så osynliga hjälper som möjligt. Hon ber Yvonne öva på att göra halt från trav.
– Det är det första domarna ser när du rider in på dressyrbanan. Du vill göra ett gott första intryck. Vi vill inte se din halvhalt, men din häst kommer att känna den. Det här är en övning man inte kan göra tillräckligt många gånger.
Hästen ska reagera för kvicka hjälper. Att göra halt går bra, men att komma fram i trav igen går för långsamt, tycker Ingrid.
– Jag vill se en explosivare start. Bakbenen måste komma först. Du har både spö och sporrar, använd dem en gång vid rätt tillfälle och mjukna sedan.
Pernilla André och Cash Flow.
Energin kommer bakifrån
För Pernilla och Cash Flow är det fler galoppövningar på gång. De galopperar på en mindre volt och gör övergångar till och från skritt.
– Glöm inte halvhalterna och arbeta med sitsen. Tänk sitt, sitt, sitt och skritt. Då har jag alltid rätt tajming med hans inre bakben. Den här hästen har talang för piruetter!
Cash Flow får prova på att göra ett byte och Ingrid blir imponerad.
– Jättefint! Se alltid till att energin kommer bakifrån och växer in i din hand.
Hon ber dem testa att göra byten i vart fjärde, vilket de klarar galant.
Yvonne och Dorina får i uppgift att rida en åtta och att lägga in ett enkelt byte när de korsar medellinjen. Sedan får de fortsätta i galopp på fyrkantsspåret, öva på att samla galoppen och göra en tiometersvolt. För att sedan länga ut sprången på spåret igen.
Hästarna får avsluta med att stretcha och söka sig framåt och nedåt.
– Vi har uppvärmningsfasen, arbetsfasen och sedan avslutar vi med stretchning. Det är jätteviktigt att komma ihåg innan ni går in i stallet. Alla hästar borde se ut som Dorina i slutet av ett arbetspass, hon travar naturligt, stretchar och har fin rytm.
Ebba von Essen och Macacho. Ingrid demonstrerar att hästen ska sätta under sig och "gå i uppförsbacke".
Takt och smidighet
Svårighetsgraden stiger ännu ett snäpp när nästa grupp kommer in på banan. Ebba von Essen rider hingsten Macacho, född 2011, och Per Sandgaard rider Charmeur, född 2007. Per och Charmeur har flera placeringar och segrar i Grand Prix.
– Jag vill inte se något spektakulärt i början, utan stretchning, rytm och smidighet, säger Ingrid.
Ebba och Machaco får börja med att göra övergångar mellan skritt och trav på en volt. Målet är att hingsten ska trampa mer under sig och öppna upp formen något.
– Det blir en övning i att ha honom uppe, framför dig. Nacken kommer upp och bakbenen längre in under hans kropp. Vid en eftergift ska det kännas som att han växer, inte som att han trillar framåt.
Följ med i rörelseriktningen
Nästa övning blir öppnor och slutor, växelvis med åttametersvolter och på korta diagonaler.
– När du gör en sluta till höger ska du sitta på höger sittben eftersom du vill uppmuntra hästen att gå till höger. Följ med i rörelsen.
Pers Charmeur är sugen på att visa upp sin fina passage.
– Jag vet att han gillar det, men försökt att få till en stabil takt i trav. Guida honom. Jag vill se mer bakben. Ta ner dina händer, instruerar Ingrid.
Charmeur får öka traven och sträcka ut sig på diagonalen.
– Han väntade på det. Wow!
Dags för piruetträning. Ebba får börja med att galoppera på en volt, hon får gradvis göra den mindre och forma hästen i en sluta. Efter det får hon galoppera på medellinjen, sakta av till skritt och göra en skrittpiruett för att sedan fatta galopp tillbaka på medellinjen. Efter några försök ber Ingrid henne att göra övningen helt i galopp.
– Förhoppningsvis kommer han ihåg att det var där du gjorde skrittpiruetten, så då hjälper det till. Galoppera på stället så mycket du kan, vänd framdelen. Ja! Superbra!
Per och Charmeur.
Rid utan stigbyglar
Per och Ebba får fortsätta med galoppombyten på kvartslinjen. Ebba får rida utan stigbyglar.
– Du kommer djupare ner i sadeln och får öva på att sitta stilla.
Ingrid ber dem att tänka på att inte flytta skänkeln så mycket fram och tillbaka i bytena. Hon demonstrerar hur hon i stället sjunker ner i sadeln, använder hälarna och endast rör dem några centimeter.
Sedan berättar Klimke hur hon brukar räkna i bytesserierna.
– Om du ska göra byten i vart fjärde räknar jag 1234, 2234, 3234 och så vidare.
Per och Charmeur avslutar med att öva på en linje som finns i Grand Prix Special – en piruett, nio byten och ytterligare en piruett.
– Det är härligt att se er. Han suger på bettet, är bra i munnen och har kul. Det är dressyr som både han och vi tycker om. Tack!
FLER KAVALETTIÖVNINGAR
I den fjärde gruppen rider Ingrid Klimke själv. Hon sitter på Fecybelle, som vanligtvis har Maria Gretzer i sadeln. Vid hennes sida rider Aminda Ingulfson på Hot Cup. De demonstrerar fler kavalettiövningar.
– Först vill jag lära känna henne lite. Hon verkar vara mycket mjuk i munnen och har ganska stora galoppsprång, så vi får se till att samla henne när vi galopperar över kavaletti.
Övning 1: Fyra kavaletti på böjt spår
Övning 2: Två kavaletti på rak linje
Öva på att variera antalet galoppsprång mellan bommarna.
Övning 3: Rid på en åtta – fyra bommar i ett kors
Vänd snävt för ytterhjälperna och rid över två av bommarna i en åtta.
Övning 4: Hopp över bommarna på diagonalen
Fotnot: Referat från clinicdelen med de svenska landslagsryttarna kommer inom kort, håll utkik!
Grupp 1
Linn Larsson: Linn fyller år den 20 januari och firar på bästa sätt genom att vara med och rida för Ingrid. Hon har en tysk beridarexamen, har tävlat upp till Intermediare II-dressyr och driver idag ML Dressage tillsammans med sin sambo Martin Umareus. Linn rider fyraåriga Aqua som är ett sto e. Tomahawk – Skovens Rafael, hästen ägs och är uppfödd av Lena Nyström.
Michaela Långberg: Michaela har gått unghästutbildningen och går beridarprogrammet på Flyinge, hon rider på hästen Amarit som är hennes egen. Amarit är en femårig valack e. Hamilton – Voltaire. Michaela tävlar i både dressyr, fälttävlan och hoppning.
Grupp 2
Yvonne Österholm: Yvonne är en flitig unghästryttare i dressyr som vi tidigare har sett vid många avelschampionat och unghäst-VM. Hon rider på SWB-stoet Dorina som är sju år i år och ekipaget placerade sig på en tredje plats i dressyrfinalen för sexåringar under Breeders Trophy i höstas. Dorina är e. Belissimo M – Don Schufro, hon ägs och är uppfödd av Per-Arne Persson.
Pernilla André: Pernilla är diplomerad A-tränare i dressyr och har haft stora framgångar internationellt. I dag sitter hon på hästen Cash Flow som placerade sig på en andra plats under Breeders Trophy för sexåringar i höstas. Cash Flow är en valack e. Cashmir – Don Romantic, som är ägd och uppfödd av Eva Cavell.
Grupp 3
Ebba von Essen: Ebba är en mycket skicklig, svensk dressyrryttare som ofta syns i de större tävlingssammanhangen och som har många meriter internationellt. Hon rider på Macacho, ekipaget placerade sig fyra under finalen av Breeders Trophy för sexåringar, de tog även hem segern i Champion of the Winners på Friends Arena när hästen var fem. Macacho är en hingst född 2011 e. Maserati – Camaro M, uppfödd och ägd Jeanette Joelsson.
Per Sandgaard: Per är den danska mästaren och OS-tian som blev svensk medborgare och klev rakt in i det blågula dressyrlandslaget. Han rider på hästen Charmeur som är född 2007 e. Krack C – Gribaldi, ekipaget har flertalet placeringar och segrar i Grand Prix. Uppfödd av AJ Groen och ägs av Arphus gård.
Grupp 4
Aminda Ingulfson: Aminda är lärare både på gymnasiet och på unghästutbildningen på Flyinge. Hon har själv förkovrat sig på flera av Flyinges utbildningar genom Hippologigymnasiet, genom att ha varit stipendiat och genom att ha gått beridarprogrammet. Aminda är aktiv fälttävlansryttare och rider stoet Hot Cup VH som är nio år e. Blue Hors Hotline – Corrado WL. Hästen ägs av ryttaren och är uppfödd av Västra Hoby stuteri.
Ingrid Klimke: Ingrid själv behöver nog inte någon större presentation. Hon har lånat hästen Fecybelle som ägs av Maria Gretzer. Fecybelle är ett sto e. Carambole – Sjapoo och är född i Holland.
Grupp 5
Niklas Lindbäck: Niklas är en väl anlitad unghästutbildare och har tillsammans med hästarna Mister Pooh, Cendrillon och Focus Filiocus en plats i det svenska fälttävlanslandslaget. Han har bland annat representerat Sverige vid EM, VM och OS. Några av Niklas största framgångar hittills är en seger på unghäst-VM 2006, en femteplats i prestigefyllda Badminton 2011, samt att han var bästa svensk med en individuell fjärdeplats och tog silvermedalj med laget på EM i Malmö 2013. Niklas ingick även i medaljlaget i polska Strzegom. Focus Filiocus, som Niklas rider, är en elvaårig valack e. Feliciano – Be My Chief xx. Hästen är uppfödd och ägs av familjen Albertsson.
Hanna Berg: Hanna ingår i det svenska fälttävlanslandslaget med hästen Quite Survivor som är 13 år e. Quite Easy – Labrador. Hästen är uppfödd av Hannas föräldrar och ägs av Hannas lillasyster Matilda, så detta kan man kalla en familjeprodukt! Hanna och Quite Survivor var dessutom förstareserver till EM i Strzegom.
Malin Josefsson: Malin rider sin häst Allan V som är en åttaårig valack e. Lucky Point – Irco Mena, uppfödd av Malins föräldrar. Allan har alltid varit väldigt busig och älskar att bocka. Hans bästa egenskap är att han älskar att stå i rampljuset, det är på tävlingsbanan med allas blickar på sig han blir som mest fokuserad.Källa: Flyinge
taggar
Liknande webbartiklar
- Ingrid Klimkes härliga GP-seger med hingsten Franziskus
- Ingrid Klimke inspirerade till kavalettiarbete: "Gymnastiserande och viktigt oavsett gren"
- Ingrid Klimke med i landslaget i både fälttävlan och dressyr
- EM-brons till Sverige – Guld till Storbritannien och Nicola Wilson
- Ingrid Klimkes guldrunda på EM: ”Han älskar att galoppera”
- Ingrid Klimke rider fram inför dressyren över kavaletti
- Ingrid Klimke till SIHS – möter starkt svenskt lag i inomhusfälttävlan
- Clinic med Klimke på Flyinge
- Häng med ut i Aachens krävande terräng
- Häng med Ingrid Klimke ut i terrängen
relaterade artiklar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!