Nyheter
Publicerad: 2022-11-01
Foto: Adobe Stock
Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
I en undersökning som Agria har gjort visade det sig att hela 72 procent av hästägarna upplevde en fruktansvärd sorg som är jämförbar med att förlora en nära människa när deras hästar dör. I undersökningen delade 2 500 hästägare med sig av erfarenheter och känslor från när deras hästar gått bort.
Av de hästägare som förlorat sin häst upplevde 72 procent sorgen som fruktansvärd och jämförbar med att förlora en nära familjemedlem eller vän. En mindre grupp, 27 procent, tyckte det var riktigt jobbigt men inte som att förlora en nära människa.
– Det är så mycket känslor involverade när en häst tas bort och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera situationen emotionellt, men också rent praktiskt. Att rådgöra med en veterinär och alltid sätta hästens bästa först kan vara vägledande vid svåra beslut, säger Agnes Fabricius, hippolog och vd för Agria djurförsäkring, i ett pressmeddelande.
En av de frågor som upplevs svåra är just att ta det slutgiltiga beslutet. När är det dags? När lider hästen? Håller jag hästen vid liv av egoistiska skäl? Det kan hända att man slipper ta beslutet om det sker en olycka eller om hästen avlider i hagen, men de allra flesta behöver förr eller senare ta ansvaret för att bestämma när det är dags att avsluta hästens dagar.
Så när är det dags att avsluta hästens liv?
Undersökningen visar att 92 procent tycker det är rätt att avliva hästen när den har smärtor som inte längre går att behandla och att 85 procent tycker det är rätt att avliva en häst som inte längre kan leva ett naturligt liv. Knappt var femte hästägare kan tänka sig att ta bort hästen när den inte längre går att använda som det var tänkt. En mindre grupp om sju procent anger att ägarens ekonomi kan vara ett skäl.
Med vilka metoder avlivas hästar?
Hälften av de medverkande hade avlivat sin häst med mekanisk bedövning med bultpistol och avblodning, medan 40 procent hade valt att låta veterinären avliva med injektion. Knappt tre procent lämnade hästen till slakt. De flesta hästar, 70 procent, avlivades hemma i stallet, på stallplan eller i hagen. Medan 16 procent fick avsluta sina liv på en veterinärklinik.
Vem håller i grimskaftet?
56 procent av hästägarna höll i hästen vid avlivningstillfället, medan 44 procent valde att inte göra det.
– Det kan vara väldigt svårt att stå bredvid sin häst när den rasar i marken och flera upplever ett stort obehag inför situationen. Andra menar att man är skyldig hästen att följa den till sista andetaget. Jag tror det är viktigt att var och en får avgöra vad som känns bäst och hitta en bra lösning utifrån det personliga beslutet, säger Agnes Fabricius.
Av de hästägare som inte närvarade vid dödstillfället angav nära 60 procent att de inte klarade av att se sin häst dö. I fritextsvar rekommenderar många att man i stället lämnat över grimskaftet till en vän eller annan person som hästen är trygg med. I vissa fall beskrivs hur veterinären fick ta över. Nästan alla de som valde att närvara upplevde att det kändes fint och rätt att finnas vid hästens sida in i det sista.
Vad händer med hästkroppen?
Sex av tio hästkroppar transporterades bort för destruktion, det vill säga används för energiåtervinning. Drygt 14 procent av hästägarna valde att kremera kroppen, medan var femte begravde sin häst.
Personliga tips från hästägare inför hästen sista stund i livet:
- Som djurägare är man ansvarig att se till att djuret slipper lida, att djuret har ett värdigt liv och får ett värdigt avslut.
- Sorgen gör ont! Men det är vårt ansvar att se till att inte hästen lider.
- Tillåt dig att sörja. Alla behöver få sörja på sitt eget sätt.
- Förbered dig på en obeskrivligt jobbig tid efter avlivningen.
- Vänta inte för länge med att ta beslutet. Det är hästägaren som har ansvar för individens välbefinnande.
- Se till att ha så mycket information att du känner dig trygg i beslutet så blir sorgeprocessen lättare.
- Låt någon som inte har en relation till hästen sköta det praktiska som bokning av tid och kadavertransport.
- Se till att hästen har någon vid sin sida som den känner väl och är trygg med under avlivningen, om du själv inte klarar av att vara med i det ögonblicket.
- Närvara bara vid avlivningen om du kan vara ett stöd för hästen, är du ledsen och upprörd märker hästen det.
- Undvik att titta på när den döda kroppen hanteras, exempelvis vinschas ut ur ett stall eller lastas i kadaverbil.
- Försök, även om det är svårt, att se hästen efteråt och ta ett sista farväl.
(Svaren är hämtade från fritexter i undersökningen. Undersökningen gjordes av Agria djurförsäkring i oktober 2022 med hjälp av Survey Monkey. 2 504 hästägare som förlorat en häst deltog i enkätundersökningen.)
Liknande webbartiklar
- Veterinärbristen sprider oro bland hästägare
- Hästar blir allt dyrare att köpa
- Agrias vd: "Inte värdigt ett land som Sverige"
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- Kristinas häst Ibbe fick inte veterinärvård – familjen tvingades avliva honom själva
- Mer än dubbelt så dyrt att kremera häst
- ”Man har tappat hästperspektivet”
- Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
- "Förslagen är inte acceptabla för svenska hästar"
- ”Vi måste tala om vad det är vi gör med våra hästar som är så väldigt bra”

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!