Inställda tävlingar världen över och länder som nästan helt stannar upp, det är något vi just nu upplever i och med coronavirusets framfart. Lisen Bratt Fredricson berättar om läget för Grevlunda just nu, medan Carl Hedin äntligen är hemma på svensk mark igen.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och Tomas Holcbecher
Tävling efter tävling ställs in och många olika typer av verksamheter stannar av i och med coronavirusets utbredning världen över. Lisen Bratt Fredricson, som ju som bekant driver Grevlundagården tillsammans med Peder Fredricson, ser att även deras verksamhet påverkas stort.
– Man får sätta sig ner och fundera över vilka konsekvenser detta får, både långsiktigt och kortsiktigt. Just nu tar vi, som alla andra, en dag i taget. För oss är det så klart kännbart när tävlingarna ställs in, men samtidigt har vi många ben att stå på och det är en fördel i sådana här situationer, säger hon och fortsätter:
– Jag har varit i kontakt med kollegor runt om i Europa som det slår ännu hårdare mot. De som är mer handelsinriktade ser nu att nästan allt stannar upp. Att köpa och sälja hästar i ett sådant här läge är ju inte aktuellt, så det kan bli väldigt tufft för dem.
Många hjälper varandra
Grevlundas beridare, Stephanie Holmén, är just nu på väg hem från tävlingar i Spanien. Förra veckan ställdes de in och två lastbilar med hästar är snart hemma i Sverige igen.
– Det har varit en del att lösa logistiskt, men det har ändå gått bra. Problemet är inte att länder stänger sina gränser, utan att det har varit svårt att hitta bra stopp på vägen upp. Samtidigt ser jag positiva effekter och det är att folk verkligen sluter upp, går samman och hjälps åt, säger Lisen.
Peder har nu inga tävlingar alls den närmaste tiden.
– Det har medfört att han har tagit upp det här med måleriet och designandet igen, något han inte hunnit med på flera år.
För teamet på Grevlunda fortsätter vardagen med alla rutiner, men Lisen menar att de får se över eventuella investeringar mer ingående.
– Vi kanske inte sätter upp nya staketstolpar som det var tänkt, till exempel.
Oklart med Tokyo
Hästarnas utbildning påverkas inte i det stora hela, menar hon.
– Nej, vi kan ju fortsätta att träna dem på hemmaplan enligt hur det var tänkt. Och jag tror även att vi kan se ett uppsving för träning digitalt, att fler kan komma att använda sig av ett sådant hjälpmedel oftare nu när situationen ser ut som den gör.
Det är fortfarande oklart om OS i Tokyo kommer att hållas senare i år.
– Det är ju alla elitidrottares stora mål så klart, men jag tycker hälsan och säkerheten är viktigare än något annat. Vi får se hur det blir.
Svårt att fatta beslut
Carl Hedin har precis kommit hem till Sverige igen, efter att tävlingarna i Spanien blåstes av.
– Resan hem har gått väldigt smidigt ändå. Jag är så lättad över att vara hemma igen och jag är glad att vi bestämde oss för att åka, säger han.
Det har inte varit några problem för honom att ta sig genom Europa, trots stängda gränser och karantänområden.
– Nej, kör man med stor lastbil och hästar kommer man fram. Det som var svårast där nere innan vi åkte hem var att försöka fatta beslut utefter information som hela tiden ändrade sig. Men när vi väl bestämt oss för att åka ville vi ju bara komma hem, säger Carl.
Han är nu försiktig med att träffa folk och tänker att den närmaste tiden får allt sättas på sparlåga.
– Hela samhället stannar ju upp och jag tänker inte specifikt på tävlingar som är inställda utan på viktiga funktioner som kan slås ut på grund av det här. Jag är inte ett dugg orolig för missade tävlingar och sånt, utan känner snarare med alla andra som drabbas hårt just nu.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!