Nyheter
Publicerad: 2020-06-16
Lundin om terrängträning på högre nivå: ”Måste bli bättre på att utmana ryttarna”
Johan Lundin, mästerskapsryttare och A-tränare i fälttävlan, vill lyfta frågan om huruvida dagens terrängträningar verkligen är utvecklande. Han menar att fälttävlansryttare måste träna mer på oväntade situationer, för att lyckas på tävlingsbanan.
Text och foto: Ida Röök
Johan Lundin har sin bas utanför Halmstad, i vackra Sennan. Där har han en egen terrängbana och massor med möjligheter för att variera både sin egen och sina elevers träning. Men han vill lyfta frågan om att den träning som bedrivs i dag på terrängbanor, enligt honom, inte skapar framtida toppryttare i fälttävlan.
– När vi pratar om det här måste vi förstås skilja på olika typer av ryttare och situationer. Det är en sak med de som rider lägre klasser, eller om en häst ska skolas in i terrängen. Men när det gäller ryttare som har kommit upp i klasserna och ska utvecklas mot toppen måste vi börja fundera på om träningen verkligen håller måttet. Ja, jag vet, jag kanske sticker ut hakan lite här nu eftersom jag har stora möjligheter med min egna terrängbana. Men jag vill ändå lyfta den här frågan.
Inte träna på samma banor
Johan menar att det ofta tillåts misstag under träning i för stor utsträckning.
– Många tränar på samma banor, på samma linjer och på samma saker som de sedan tävlar på. Men själva grunden i fälttävlan, i alla fall om man ska sikta högre mot mästerskap och så vidare, är ju just det här med att vara förberedd på det oväntade. Därför menar jag att det inte ger något om man som ryttare på högre nivå tränar på samma banor som man sedan tävlar på, eller rider samma linjer varje träning.
Han är medveten om att hans egna anläggning och bana tillåter att han ändrar linjer och hinder vartefter. Något som så klart också görs på andra terrängbanor runt om i landet.
– Men jag har märkt att de som kommer hit och tränar, och aldrig har varit här tidigare, måste pusha sig själva för att komma ut ur sin "comfort zone". De har i princip aldrig tränat på det sättet, att man rider en linje för första gången och då ska sätta den direkt. Det är ju ett måste när du kommer till en ny tävlingsbana att känna till hästens olika växlar, vilket tempo du ska ha och så vidare. För att kunna prestera på tävling och på banor du aldrig har varit på förut.
Tränarna har ett ansvar
För Johan handlar det om att man har ett försök på sig, och då ska allt sitta.
– Så väl måste man kunna rida och känna sin häst. Men att komma om och om igen på en linje ser inte jag som särskilt utvecklande. Det är tränarens roll att utmana eleverna och där tror jag till viss del att det finns tränare som är lite bekväma.
Han menar också att det är skillnad på att funktionsträna och att teknikträna. Tränarna har ett ansvar för att ryttare och hästar utmanas.
– Man kan inte hoppa samma hinder och samma linjer vecka efter vecka. Det är klart att det ska tillåtas misstag, men samtidigt handlar det om att ändra sin inställning till hur vi tränar ryttare som rider högre klasser.
Johan hoppas nu att en diskussion om detta ska ta fart, för sportens skull.
– Vi måste börja träna på att göra det bra första gången, att inte ta om igen och igen. Det är min bestämda åsikt.

I nummer 3 av magasinet Hippson, som finns i butik från den 16/6, visar Johan Lundin hur han lär hästar att hoppa diken. Tidningens stora temaartikel handlar om att fixa och effektivisera stallet under "hemestern" och avdelningen "Guiden" är som alltid full med övningar, fakta, tips och inspiration.
Läs mer om tidningsnumret
SOMMARLÄSNING TILL HALVA PRISET!
Just nu får du det här helt nya numret (och nästa), tillgång till den nya premiumsajten magasinet.hippson.se OCH en hel bokserie för bara 333 kronor. Sammanlagt pris i vanliga fall är 666 kronor.
Säkra din sommarläsning här
Psst, du bestämmer själv bokserie. Välj mellan Masterclass Dressyr, Masterclass Hoppning, Toppa ditt tävlande eller Ridinspiration. Du kan läsa mer om dem i vår bokshop.
Redan prenumerant?
Köp bokserierna med 30 procents rabatt!
Hitta din nästa hoppstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning".
Samtliga hopphästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Hoppning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Glömde sadelgjorden – hoppade terrängträning barbacka: ”Tvekade inte alls”
- Ida Hagström och Pantis tar sig an terrängen med glädje: ”Hon är hästen i mitt liv”
- Tre SWB-hästar startar unghäst-VM
- Svennerstål på Stinger åtta i Burghley
- Följ terrängen i Burghley live – två svenskar till start
- Sverige leder Nations Cup inför terrängen: ”Ryttarna har varit otroligt duktiga”
- Flera svenska fälttävlansplaceringar i Sopot
- Linda, Sandra och Johan utgör svenska fälttävlanslaget i Nations Cup
- Johan Lundins tävlingskamrat Johnny Cash tillbaka med besked
- OS-projektet tog slut i Polen

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!