Nyheter
Publicerad: 2017-11-23
Till höger skadorna på Okidokis bakben, från fårstängslet.
Lyckligt slut efter mardrömsritten – Carina och Okidoki tävlar igen
”Att vi skulle komma ut och tävla igen? Nej, det trodde jag aldrig när jag låg där på alla stenar med fårnätet tryckt över bröstet – och såg min häst stå med stängsel runt bakbenet.”
Vi har ringt upp Carina Persson för att höra mer om uteritten som kunde ha slutat riktigt illa. Och det är med blandade känslor hon tänker tillbaka på den där dagen.
Text: Åsa Pernes
Foto: Carina Persson
Det var en vanlig dag tidigt i våras. Fint väder, fåglarna kvittrade och Carina och hennes häst skulle ta en tur i skogen på en väg de hade ridit på förut.
– Vi red på en skogsväg där det är fårstängsel på båda sidorna. Plötsligt vinglade Okidoki till. Jag vet inte om han hörde eller såg något. Men han vände på huvudet och tittade bakåt, då tappade han fokus på sina bakben, berättar matte och fortsätter:
– Han liksom slängde ut rumpan, plötsligt hade han fått in bakbenet i fårstängslet. Det gick fort, han blev förstås orolig och började trampa runt.
Carina klappade och pratade med Okidoki för att hålla honom lugn.
– Men till slut gick det inte, han fick panik och stegrade sig så högt att jag föll av och hamnade på stenmuren inne i fårhagen, med stängslet över mig. Okidoki gick också omkull och hamnade i hagen, men han kom upp på benen ganska kvickt.
Kunde inte röra sig
Helt plötsligt låg Carina bara där på stenmuren, med stängslet som höll henne fast.
– Jag kan inte resa mig upp och hjälpa min häst utan ligger där och försöker prata med honom. Det var en fruktansvärd känsla att se Okidoki rycka och dra med stängslet runt benet, verkligen hemskt!
Hästen rycker och sparkar med sitt bakben. Han gör allt för att bli av med stängslet och varje gång han rycker till så rycker det även i Carina, eftersom nätet ligger över henne.
– Vilken tur att jag inte hade det runt halsen. Det hann jag tänka flera gånger när jag låg där på stenmuren, för då hade jag nog varit död, säger hon.
Här blir det en paus, för det är nu minnena kommer över Carina. Hon berättar att hon inte har varit tillbaka på platsen sedan olyckan. Det har varit alltför obehagligt att tänka på den där dagen.
– Jag vill glömma den, säger hon, men fortsätter ändå berättelsen:
– Min häst var ganska smart. Han fortsatte att rycka och sparka med bakbenet och för varje spark såg jag att stängslet åkte längre och längre ner på benet.
Började jaga fåren
Plötsligt har Okidoki fått bort stängslet och är ”fri”, han springer runt helt hysteriskt i hagen. Då får han syn på fåren som går där.
– Av någon anledning tycker han väldigt illa om får. Så plötsligt har jag en häst som springer hysteriskt och jagar får i en hage, säger Carina.
När hästen kom loss från stängslet lättade även trycket över henne, hon reser sig upp och går mot Okidoki för att försöka fånga honom.
– Då ser jag att det ligger ett annat stort gammalt fårnät på marken. Jag hann tänka många tankar när han sprang mot stängslet som låg inbäddat i gräset och såg framför mig hur han skulle fastna igen. Min häst sprang rakt över det och jag såg hur det rörde sig, men han fastnade inte.
En rädd Lyckans Okidoki springer sedan och ställer sig i ett hörn av hagen, där kan Carina äntligen fånga honom.
– Jag ville bara komma hem med min häst till stallet så fort som möjligt, för att skölja av hans ben och se hur allvarligt det var. Benet var upprivet men han var inte halt så vi gick hemåt, jag och en stirrig Okidoki. Både han och jag var chockade och det var fyra långa kilometrar hem.
Till vänster muskelskador och till höger skadorna på benet. I mitten stressymtom på bogen efter olyckan.
Hade kunnat sluta riktigt illa
Första timmarna efter en skada är viktiga. Carina är utbildad hästmassör, hon gjorde en inledande kontroll av Okidoki och bokade tid hos hästkliniken. Dessutom kylde hon skadan och behandlade med laser i väntan på veterinärbesöket.
– Sår läker, det vet jag. Det är värre med muskelskador eftersom de kan vara långdragna och svåra att få elastiska. Gamla ärrbildningar kan leda till rörelsestörningar som påverkar hästarna resten av livet, menar hon.
Det Carina var mest rädd och nervös för var att Okidoki skulle ha fått någon sen- eller gaffelbandsskada. Men det visade sig att han hade kommit ganska lindrigt undan med tanke på vad som kunde ha skett. Han hade kraftiga muskelskador och ett väldigt sårigt bakben. Skadorna läkte fint, det var värre med den mentala rädslan. Den tog längre tid att arbeta bort.
– Första tiden var det svårt att rida ut, han var helt blockerad. Han litade inte på mig, det här tog ett par månader att komma över, berättar Carina och fortsätter:
– Nu är han trygg med mig igen och allt är som vanligt. Fast rasslar det någonstans hoppar han till och blir rädd, det kommer nog att dröja kvar länge.
Märken på kroppen efter nätet
På frågan hur det gick med henne själv skrattar Carina bara.
– Du vet hur det är med hästmänniskor. Det första man tänker är, hur gick det med hästen? Men jag klarade mig bra. När jag väl kom in på kvällen och började klä av mig var ena höften knallblå och jag hade som röda märken över kroppen efter fårnätet. Det såg ut som att jag hade fått stryk. Dessutom stukade jag en handled.
Det var en riktig mardrömsritt, men både Carina och Lyckans Okidoki klarade sig alltså utan allvarliga skador. Och under sommaren och hösten har ekipaget tävlat både dressyr och fälttävlan med fina resultat.
– Vi måste ha haft en ängel som vakade över oss den dagen, avslutar Carina.
Liknande webbartiklar
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Minsta misstanke om biverkningar ska rapporteras
- Hästar dog efter behandling med antiinflammatorisk medicin
- Varför blir hopphästar "sjukskrivna"?
- Vanligt med övervikt – så bantar du hästen
- Ryggröntgen ställer ofta till problem
- Hur långt är det okej att gå för att rädda en häst?

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!