Ettårige Magnum busade i hagen och på något sätt lyckades en pinne borra sig in i hans ögonlock. Men trots att det hela såg väldigt läskigt ut klarade sig Magnum med synen i behåll.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och Distriktsveterinärerna Rimbo
Det var den 20 januari som Magnum hittades i hagen, med en pinne inborrad ovanför ögat.
– Det var min medryttare som var här och hon ringde mig. Jag var ändå på väg hem och svängde precis in på gården när jag fick samtalet, säger Christel Cernold.
Magnum var då lite skärrad och hade ont, vilket gjorde att Christel fick ringa sin man Krister.
– Han äger Magnum och de har bättre kontakt, så till honom kom Magnum fram direkt.
Veterinären hjälpte
De fick in den lilla ettåringen i stallet och ringde till Distriktsveterinärerna i Rimbo.
– Det är klart att man blir skärrad när det sitter en pinne inborrad så där, det ser ju väldigt otäckt ut. Veterinären kom ut direkt och kunde hjälpa oss på ett jättefint sätt.
Det var Lina Bogren Janetzky som ryckte ut från Distriktsveterinärerna i Rimbo. När hon kom fram såg hon att Magnum kunde blinka, och att pinnen då följde med upp och ner.
– Det talade ju för att pinnen inte satt fast i själva ögat, berättar hon.
Magnum fick lugnande och så kunde Lina ta bort pinnen.
– Den satt i ögonlocket och när jag fick ut den såg vi tydligt hur nära ögat den hade borrat sig in, det var bara någon millimeter ifrån att ögat hade skadats. Jag fick ut pinnen och gjorde rent såret och så undersöktes ögat noggrant, säger hon och fortsätter:
– Det ser väldigt dramatiskt ut när en pinne borrar sig in så där, men i det här fallet var det bara ”nära ögat”. Den här typen av skador är ganska ovanliga.
Sågat ner pinnar
Christel tror att Magnum busat med sina kompisar i hagen.
– Nu har min man sågat av alla grenar och pinnar som sticker ut från träden i alla hagar, för att förebygga att det här ska kunna hända igen. Magnum mår bra, såret har läkt otroligt fint och hans syn har inte påverkats alls.
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!