Nyheter
Publicerad: 2016-10-01
Maja har varit ridlärare i 40 år: ”Jag har aldrig funderat på att sluta”
Den 1 oktober 1976 klev Maja Jürgensen, då 19 år gammal, in på Ridklubben Hubertus i Trosa för att börja jobba som ridlärare. I dag, 40 år och 160 000 lektioner senare, är hon fortfarande ridlärare – om än i Södertälje. Och hon har inga planer på att sluta.
Text: Annika Grundberg
Foto: Anahita Arai
– Jag var på Hubertus i 26 år och nu har jag varit på Södertälje ridklubb i 14 år. Så jag gick från den lilla ridskolan till den stora kan man väl säga. I Trosa hade vi 20 lektionshästar och här har vi 45, berättar Maja som är utbildad ridlärare Level II, även om utbildningen hette RIK II när hon gick den på 70- och 80-talet.
Hos Södertälje RK vilar verksamheten på tre ben; lektioner, privathästar och tävling.
– Här finns hela registret och det gör arbetet både roligt och omväxlande.
Hur har arbetet förändrats genom åren?
– På mockarsidan är det ingen förändring. Det är fortfarande grep, skottkärra och sopkvast som gäller. Jag vet inte varför inte mer händer där. Både sättet att ha lektion och hästarna som går lektion har utvecklats. Pedagogiken är bättre och inte så militärisk längre, de flesta ridskolor har utbildad personal och även säkerheten har blivit bättre. Hästarna är ädlare och har mer gång i dag och de är kanske lite mer tävlingsinriktade. Vilket ställer högre krav på eleverna. Men om hästarna därmed har blivit mer hållbara vet jag inte, säger hon och fortsätter:
– Det är svårt att hitta lektionshästar. De ska vara snälla men inte för snälla, pigga men inte för pigga. Man måste ha från "tråkiga" hästar till nybörjarna till lite vassare hästar till dem som har kommit långt i sin ridning. Och det är ingen enkel ekvation att lösa.
Elever från sju till 84 år
Efter 40 år som ridlärare finns det inga tankar på att sluta.
– Jag håller på så länge hjärnan hänger med, kollegorna får väl säga till om jag börjar bli snurrig. Men jag håller väl på till jag är 65 i alla fall. Jag känner mig fortfarande stark och motiverad. Jobbet är kul och så måste det vara.
Med ridhus som är isolerat och kläder efter väder blir arbetet lätt.
– Det finns ingen klädkod utan vi klär oss efter vad det är för väder, jag har min overall. Jobbet är omväxlande med härliga hästar och människor, min yngsta elev är sju år och den äldsta 84 år.
Egna hästen ger inspiration och motivation
I privatstallet på ridklubben står den egna hästen Donovan, elva år efter Don Romantic, som Maja har tävlat upp till Medelsvår B.
– Jag är glad att jag har honom, han ger inspiration och motivation. Han står här i stallet och jag rider honom på min fritid.
Har du några andra fritidsintressen?
– Det blir ju inte så mycket annat, men jag har två cairnterrier. Det är väl mitt fritidsintresse utöver hästarna.
Maja lever själv och har inga barn. Eller jo, det har hon ju, alla elever på ridskolan.
– Det är ett härligt gäng och man möter så många olika människor i jobbet, säger ridläraren som absolut inte kan tänka sig att byta jobb.
FOTNOT: I dag, den 1 oktober, firas Maja på "40-årsdagen" av elever och kollegor på Södertälje ridklubb. Grattis säger vi på Hippson!
taggar
Liknande webbartiklar
- Startar ridskola med musik på schemat: ”Vill åt dem som vill njuta av sin ridning”
- ”Vuxen-nybörjaren” som blev ridlärare
- I coronapandemins fotspår: Teorilektionerna flyttade till Youtube
- Grupp på Facebook lösningen för ridskolans igenridning: ”Många fördelar”
- Sabotage hos Färgelanda ridklubb upptäcktes i sista stund
- Ridlärarrollen från dåtid till samtid: "Har antagit ett nytt sätt att undervisa"
- Coachning kan bli vardag på ridskolan
- Patrik Kittel: ”Även på ridskolenivå ska du uppmuntras att utveckla dig”
- Rekordstort intresse för Bergs ryttarförenings ridskoleverksamhet: "Blev en explosion"
- Ridskoleelever samlade in pengar
relaterade artiklar

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!