Nyheter
Publicerad: 2021-12-23
Foto: SWB och Linnea Lindahl
Maktlistan plats 13-20: En salig blandning
När vi kommit fram till maktlistans mitt är det en mix av personer vi finner där. För vad vore ridsporten utan tävlingar, ryttare, hästar, arrangörer, veterinärer och forskare.
13, Tomas Torgersen
Tomas Torgersen ÄR Gothenburg Horse Show. Men pandemin innebar att det inte blev några tävlingar 2021. Han är ”senior advisor” för Breeders och en person som många lyssnar på. Han besitter stor kunskap och har ett enormt kontaktnät. Torgersen är mer allmänt känd i Göteborg då GHS är stadens största evenemang. Återfinns alltid (nästan) på Göteborgs Postens årliga lista över stadens mäktigaste.
14, Patrik Kittel
OS blev en besvikelse för vår mesta dressyrstjärna då Well Done de la Roche skadade sig och ekipaget aldrig kom till start. 2021 är det inte främst tävlingsframgångarna som får Patrik att synas. Det är istället bland annat engagemanget i Sweden International Horse Show och Topp 10-finalen och nyheten om att han återigen ger sig ut på clinicturné. Dessutom har hans hästskötare ”Miss Marie” blivit utsedd till Årets hästskötare av det Internationella ridsportförbundet, i sitt tacktal och intervjuer lyfter hon Patrik som arbetsgivare och hästhållare.
15, Karolina Lagerlund
Som vd för Hästnäringens nationella stiftelse verkar Karolina Lagerlund utan att synas. Hon har en titel och en position som egentligen innebär skyhög makt i Sverige. Men hon är väldigt anonym, folk känner inte ens igen henne när hon kommer gående – jämför med hennes föregångare på posten Stefan Johanson! Han fanns överallt, var en person som folk lyssnade till och som fick förfrågningar. Som vd för HNS har Karolina Lagerlund ansvar för en rejäl säck med guldpengar. Överskottet från trav- och galoppsporten går till HNS, närmare bestämt 55 miljoner kronor (2019) om året. Man kan tycka att det finns ett allmänintresse av en större öppenhet om hur dessa pengar fördelas.
16, Christina Rosell
Christina Rosell är kanske inte ett namn som klingar så välbekant. Men som vd för riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm har hon stor makt. Flyinge håller på med ett stort förändringsarbete för att rusta inför framtiden. De renoverar anrika byggnader och ska starta ett omfattande digitaliseringsprojekt. Med en stor tävlingsanläggning som ny granne vill Flyinge locka både tävlingsryttare och en bredare publik. Målet är ett Flyinge som i forna glansdagar, men vägen dit har kantats av en infekterad konflikt med grannarna. Christina kan använda sin position mer för att påverka men tycks inte ha något intresse av att synas. Hon verkar hellre i bakgrunden.
17, Peter Kallings
Veterinär med fokus på dopningsfrågor. Han är Svenska ridsportförbundets förbundsveterinär och har uppdrag för FEI, Europeiska dopingkommittén inom galopp- och trav och EHSLC, samt är sakkunnig i dopingfrågor åt svensk trav- och galoppsport. Kallings är även ordförande för SvRF:s hästvälfärdsråds referensgrupp för djurskydd, smittskydd och antidoping. Han är välkänd bland ryttarna med stort inflytande i sporten, har ett stort kontaktnät såväl nationellt som internationellt och tar gärna debatten när det kommer till att ifrågasätta alternativa behandlingsmetoder där det saknas forskning och beprövad erfarenhet.
18, Helén Uddefors
Som vd för SWB har Helén Uddefors stor makt över svensk varmblodsavel. Hon har sedan tidigare en fot i travet och har bland annat tagit med sig konceptet med delägarskap kring hästar in i ridsportvärlden. Hon är social och tillgänglig men kanske inte så synlig i media så därmed heller inte ett känt ansikte utanför avelskretsar. Förbundet har fått tänka nytt under pandemin och bland annat flyttat fölauktionen till nätet. SWB har också infört en amatörtour för svenskfödda hästar i samband med Breeders, bland mycket annat. SWB är en av drivkrafterna som verkar för ett ökat samarbete mellan ridskolor och uppfödare, samt till ny forskning kring hur hästars temperament nedärvs.
19, Göran Åkerström
Kanske inte så känd här hemma men som chefsveterinär hos Internationella ridsportförbundet, FEI, har han stor makt även om han verkar i det tysta.
20, Gittan Gröndahl
Utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Valencia i början på året gjorde att forskaren och tf statsveterinären Gittan Gröndahl blev ett känt ansikte. Hon arbetar vid SVA som forskare och har fått sitta i tv-sofforna och förklara smittspridning och sjukdomsförlopp för tittarna. Ingen smitta och ingen synlighet, så ju längre ner på listan hon hamnar, desto bättre mår landets hästar helt enkelt. Gittan har stor trovärdighet.
Hippsons lista över ridsportens mäktigaste
Tidigare publicerat:
Plats 21-22: Johanna Lassnack (intervju) och Bo Jenå
Plats 23: My Jeppson Lindkvist
Plats 24-30
Inledning
taggar
Liknande webbartiklar
- Kampanj för att stoppa kvarkan
- Experterna svarar på frågor om smitta
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Flyinge presenterade vision för 2030
- Samarbeten ger mycket praktik
- Så skyddar sig Flyinge mot smitta
- GCT-premiären genomförs som planerat
- Ponnymamman: "Maktmissbruk är ett stort problem"
- "Det är folket inom ridsport-Sverige som har makten"
- Royne brinner för den svenska aveln

Andra mötet med Johanna Lassnack
Hippsons bloggare Almida Ericsson har fått hjälp med sin träning av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att bland annat hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!