Nyheter
Publicerad: 2019-10-20Måltidsforskaren förklarar – därför fick fallet om hästköttet så starka reaktioner
Hippson har tidigare rapporterat om norska Pia Olden, som valde att äta upp sin egen häst. Händelsen har uppmärksammats och fått starka reaktioner världen över. Richard Tellström, måltidsforskare, menar att reaktionerna beror på de sociala och kulturella strukturer som människan skapar kring vad som betraktas som ätbart respektive icke ätbart.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Hans Lundholm (vänster) och Privat
Richard Tellström är mathistoriker, måltidsforskare och etnolog och är expert på forskningsområdet svensk matkulturhistoria. Han är även verksam som författare och har skrivit manuset till den populära TV-serien ”Historieätarna”.
Han menar att anledningen till att just detta fall fått så starka reaktioner i media, är på grund av sociala och kulturella konstruktioner som människor skapar när det kommer till mat.
– Vi har en lång tradition av att hästkött inte betraktas som mat. I första hand handlar det inte om att hästen betraktas som en familjemedlem eller står oss nära, utan det handlar främst om vad vi människor definierar som ätbart och icke ätbart, förklarar Richard och fortsätter:
– I Sverige har vi definierat hästen som icke mat sedan lång tid tillbaka. Det är skälet till att fallet uppmärksammas.
Handlar om moralvärderingar kring mat
Enligt Richard har man historiskt sett ätit hästkött, men det har varit tabubelagt och inte något som man talat öppet om. Redan på 1700-talet möttes man av motstånd om man förespråkade ätande av hästkött.
– Hästkött har inte sålts ”över disk” i affären på samma sätt som nötkreatur. Den som slaktade hästar var oftast inte samma person som slaktade andra djur, då det ansågs vara ett moraliskt övertramp. Detta är en länk i en lång kedja av moralvärderingar som vi har kring vår mat, säger han och fortsätter:
– Vi har helt enkelt bestämt vad som är ätbart och icke ätbart. Denna uppfattning varierar världen över.
Det handlar alltså om sociala konstruktioner och matkultur, menar Richard.
– Vi bekräftar det vi vill tillhöra, och tar avstånd från det vi vill undvika.
Ville inte slänga mat
Pia Olden menar att hon inte ville slänga köttet efter att hennes häst avlivats. Hon ansåg att det var onödigt att låta köttet gå till spillo, när det i stället kunde användas till matlagning.
– Det som är nyskapande här är att kvinnan väljer att gå ut med detta (på Facebook reds.anm). Det har varit tabubelagt tidigare och något som man har tigit om. Att ta tillvara på köttet, med tanke på klimatfrågan, är även det nytänkande, säger Richard.
Han berättar att i flera andra länder är det inte lika tabubelagt.
– Hästkött är stort på flera delar av kontinenten och bland annat charkuterier från Italien innehåller ofta hästkött. Ibland förekommer det även i falukorv och det finns även hästköttkorv att köpa.
Tidigare på Hippson.se:
Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
taggar
Liknande webbartiklar
- Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- SVT avslöjar: Svenska hästar slaktas svart
- HNS: ”Viktigt att slaktalternativet finns kvar”
- Krönika: Apropå att äta häst
- När hästens liv tar slut = svåra beslut
- Peder Fredricson i projekt för mer hållbar mat
- Arizona: 190 hästar dog i sökandet efter vatten
- Linnea har diabetes och tävlar på hög nivå: ”Det är verkligen tufft och en utmaning”
- Det här med ryttarens vs. hästens mat...
Framtidens hästvård med AI-teknologi
Veterinären och forskaren Elin Hernlund arbetar med en 3D-modell av häst. AI-teknologin ska kunna bedöma sjukdoms- och hälsotillstånd.
"Det ska framför allt hjälpa veterinärer med diagnostik för hästar"
Så förändrar du hästens hull
Ett för lågt eller för högt hull kan ge långsiktiga konsekvenser för hästens hälsa. Här ges konkreta tips på hur hästägare kan tänka för att nå optimalt hull.
»Utan våg är det extra viktigt att vara objektiv i sin bedömning«
Den Ultimata Plattformen
I en värld där sporternas mångfald och passionen för lagsupport inte har några gränser, introducerar Everysport.com en banbrytande lösning.
Variera och planera voltarbetet
Ridning på volterna är något av det vanligaste vi ryttare gör under ett ridpass. Men det är lätt att bli bekväm utan att det egentligen händer något.
EEF höll webinar om hästvälfärd
Det europeiska ridsportförbundet EEF höll ett webinar om en tidigare enkätundersökning. Panelen diskuterade arbetet för hästvälfärd.
Camilla Andreasson – en mångsysslare
Ödmjuk för sporten, vill se glädje i det hon gör samt brinner för hållbara hästar. Camilla tror en nyckel till framgång är att våga samarbeta.
Hästar omhändertagna i Värmland
Tre hästar har blivit omhändertagna av länsstyrelsen. Hästägaren hade inte ordnat ett nytt stall efter att ha blivit vräkt från sin gård.
Hästägarna skriver på avtal om välfärd
Johanna står upp för hästarnas välfärd och har infört en ny policy i sitt stall. Inga inspänningstyglar eller tvångsmetoder är tillåtna, då åker man ut.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
Ökar hästens förmåga att ta upp vätska
SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.
Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet
Ankarcrona om framgångarna i världscupen
Sverige var på topp i världscupen. Hippson har pratat med Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, om framgångarna i Riyadh.
Nio av elva ridhjälmar klarade inte test
Det finska Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har genomfört säkerhetstester på ridhjälmar. Flera ridhjälmar drogs bort från marknaden.
12-åriga Molly satsar mot OS i USA
Hon har bott i USA nästan hela sitt liv – men tävlar ändå under den svenska flaggan. Drömmen är att en dag vara del av det svenska OS-laget.
Vann stor tävling i Wellington: ”Trodde inte jag skulle klara det"
Varför blir hästen ”lugn” vid bremsning?
I vissa situationer kan en brems vara till hjälp när hästen ska undersökas, både veterinärt och på hemmaplan. Veterinär Eva Olsson förklarar hur de verkar.
Att bremsa en häst innebär att hästens nervsystem påverkas indirekt
Se världscupfinalens svenska segerrundor
Sverige är dubbelt upp världscupmästare och där till fick vi även en tredjeplats i hoppning. De svenska ryttarna har minst sagt levererat i Riyadh.
I Hippson-TV kan du se såväl Patrik som Henriks sista rundor
Bett eller bettlöst, är det så antingen eller?
Maria Yttermyr skriver ett nytt blogginlägg om diskussionen kring bett och bettlöst. Hon konstaterar att frågeställningar kring bett engagerar.
"Det centrala för mig är att det är hästarnas behov som styr"
Sveriges största showroom för stall
I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.
Svårklasscup i WE ska avgöras under SIHS
Working equitation har under flera år varit en uppvisningsgren under Sweden International Horse Show. Nu tar grenen ett nytt grepp.
Återupplev den svenska hoppmagin
Vilken lördagskväll det blev när den svenska hoppubliken än en gång fick uppleva sport på allra högsta nivå. Inte mindre än två svenskar på podiet.
Bildbomb: Följ den rafflande finalen genom Tomas Holcbechers lins
Hästarna kan vara vägen tillbaka till skolan
Med hjälp av hästarna vill Ulla-Karin hjälpa barn tillbaka till skolan. Deltagandet i projektet HästSam ska främja relationer, trygghet och lärande.
»Fotografi handlar bara om ögonblick«
Tomas Holcbecher köpte första kameran för över 25 år sedan. Nu fotar han ridsport över hela världen. Här delar han hemligheterna bakom en bra bild.
»Ridsport är så fantastisk, kvinnor och män tävlar mot varandra«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren
Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist
– Den svåra skritten
– Konditionsträna i backe
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!