Nyheter
Publicerad: 2017-10-11
Foto: Adobe Stock
Många hovslagare slutar i förtid – skaderisk, dålig arbetsmiljö och ouppfostrade hästar
Att vara hovslagare är ett tungt arbete med många risker. En undersökning gjord vid SLU visar att många hovslagare lämnar yrket i förtid, trots att det råder brist på utbildade sådana.
Det råder hovslagarbrist, samtidigt är det en yrkesgrupp som är särskilt utsatt för arbetsskador. Tidigare var det ett mansdominerat yrke, men i dag utbildar sig allt fler kvinnor till hovslagare.
– Det var Svenska hovslagareföreningen som lyfte frågan för att uppmärksamma medlemmarnas arbetsmiljö. Många medlemmar hade uttalat brister i sin arbetsmiljö och många hade blivit skadade. Eftersom det var 25 år sedan det gjordes en undersökning av hovslagarnas arbetsmiljö efterfrågades nu en ny undersökning.
Så förklarar Stefan Pinzke, vid SLU Alnarp, bakgrunden till rapportens uppkomst för Hästsverige.
Undersökte hovslagarnas arbetsmiljö
Det är Stefan Pitzke som tillsammans med forskarkollegan Lotta Löfqvist har gjort rapporten, där de har undersökt hovslagarnas arbetsmiljö och vilka förebyggande åtgärder som behövs för att den ska bli bättre. Studien finansierades av Stiftelsen Hästforskning.
Man har kartlagt hovslagarnas syn på sin arbetsmiljö och lyfter fram arbetsmiljöförbättrande åtgärder, tillsammans med råd och rekommendationer. 260 hovslagare, varav närmare en tredjedel var kvinnor, svarade på en enkät – och en fältstudie genomfördes på fyra arbetsplatser.
Många skador – men få använder skydd
Trots att närmare 70 procent av hovslagarna hade råkat ut för olycksfall det senaste året, varav en av fem så illa att de inte kunde arbeta, är det få som använder skyddsutrustning fullt ut.
– 38 procent har inte kunnat utföra sitt arbete på grund av fysiska besvär. Ändå använder inte alla skyddsglasögon eller hörselskydd. Nästan en tredjedel använder inte de skydd som behövs. Ur ett säkerhetsperspektiv borde denna siffra ligga lägre, säger Pinzke till Hästsverige.se.
Ouppfostrade hästar ett problem
Närmare hälften av hovslagarna uppgav att arbetsmiljön ofta är dålig vad gäller kyla, drag, dålig belysning och svåra arbetsställningar.
– Hästägare tar inte alltid hänsyn till hovslagarnas arbetsmiljö. Hästägarna är arbetsgivare och utifrån den rollen är de skyldiga att se till att arbetsmiljön är god för dem som jobbar där. En ökad förståelse och medvetenhet är rättmätigt efterfrågad. Även länsstyrelsen borde ta mer hänsyn till utformningen av hovslagarens arbetsplats när de ska godkänna stall.
Många hovslagare upplever även stress, kvinnor något mer än män. De känner sig uppbundna och med ett krav på att ständigt vara tillgängliga. Ett annat problem är att de får hantera ouppfostrade hästar.
Åtgärder behövs för att fler ska stanna i yrket
Forskarna menar att det behövs arbetsmiljöförbättrande åtgärder för att få hovslagarna att stanna i yrket. Hänsyn måste även tas till kvinnors fysiska förutsättningar när de blir allt fler. Studien visar att skaderiskerna är stora och att både hästägare och hovslagare kan göra mycket förebyggande arbete för att minska antalet skador.
Rapporten i sin helhet
Till Hästsveriges intervju med forskaren
Liknande webbartiklar
- ”Första hjälpen” är A och O vid hovskador
- Hovslagaren Ida Lundberg uppmanar: "Leta inte enbart tappskor i hagen"
- Portal ska hjälpa kunderna med tappskor
- Hovslagarproblem
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Dagens bästa & sämsta
- Ny tid - ny strid
- ÅB - hovslagare
- Livet som unghästägare - okomplicerat och alldeles underbart?
- Ännu en stallhelg

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!