Nyheter
Publicerad: 2022-11-11
Maria Gretzer i Falsterbo med Stingray respektive längst till höger under FEI:s Generalförsamling I Antwerpen 2021. I mitten FEI:s president Ingemar de Vos. Foto: Kim C Lundin / FEI/Dirk Caremans
Maria Gretzer avslutar tio år i FEI:s styrelse
Hon har de senaste åren varit representant i FEI:s styrelse som ryttarrepresentant, på den verkliga insidan av det stora internationella förbundets maskineri.
– De första åren var det tufft, jag tvivlade på om jag kunde göra ett bra jobb, berättar Maria Gretzer från FEI:s generalförsamling i Kapstaden.
Text: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin / FEI/Dirk Caremans
Sporten har hunnit förändras mycket under det decennium som Maria Gretzer har haft uppdraget att representera ryttarna som ombud i FEI:s styrelse. Åren i FEI har gett henne ett smått otroligt kontaktnät som spänner världen runt.
– Det är otroligt häftigt att ha varit med i själva ”the executive board”, den inre krets där många viktiga frågor diskuteras. Det har varit en ära att ha fått det förtroendet inte bara en utan två gånger till, berättar Maria.
Tillfrågad av prinsessan Haya
Det är nu mer än tio år sedan hon fick frågan från prinsessan Haya, på rekommendation av Paul Schockemöhle, om hon kunde tänka sig att ställa upp som ryttarnas representant i FEI:s styrelse sedan Kevin Staut, vald på fyra år hoppade av efter två år. Maria Gretzer kände det som en stor ära, inte så lite högtidligt att ta plats i FEI:s verkliga finrum.
– Jag hade suttit i vår svenska förbundsstyrelse så jag var inte helt ovan men det var ju ingenting som förberedde mig på det här. I början var det så svårt, jag pratar ju flytande ”stallengelska” men detta var något helt annat. Jag kämpade faktiskt lite med det och tvivlade på vad jag skulle kunna göra för nytta. Hela apparaten med FEI är så stor och komplicerad att det är svårt att komma in i den. Jag var lättad efter mina två år för jag var säker på att jag inte var tillräckligt bra, minns hon.
Ny ordförande tog vid
Prinsessan Haya klev av från ordförandeposten och Ingemar de Vos, som varit generalsekreterare tidigare, blev vald till ordförande 2014.
– Han sa till mig att han ville att jag skulle fortsätta fyra år till. Jag blev faktiskt lite chockad när jag fick frågan en ny period men samtidigt hedrar över att de ville ha mig kvar så jag sade ja, berättar Maria Gretzer.
– När han för fyra år sedan frågade mig igen om jag ville fortsätta blev jag lika förvånad men tackade glatt ja, nu var jag mer bekväm och redo för mer jobb, berättar Maria Gretzer.
Rutinen hjälpte till
Efter några år till började allt kring beslutsprocesser och internt arbete att bli tydligare, jobbet blev enklare och efterhand kände hon sig allt mer varm i kläderna.
– När nya kommer in i styrelsen så säger de samma sak som jag kände de första åren, att allt är komplicerat och att de inte riktigt hänger med. Jag undrade i början om jag inte var tillräckligt skärpt för uppgiften men med lite tid och hjälp så löste den delen sig. Det tar tid att komma in och börja förstå ordningen för dels är det en demokratisk beslutsprocess med de nationella förbunden och dels är det oerhört många beslut som ska tas under året. Det är lätt för ryttare att klaga när du inte förstår hur demokratin inom FEI fungerar och att allt ska förankras längs vägen innan det tas beslut. Det har varit otroligt häftigt att lära sig längs vägen, förklarar hon.
Maria Gretzer har haft god nytta av sin sociala och emotionella kompetens, driv och förmåga att lyssna samt sin handfasta praktiska erfarenhet av hästvärlden. Hon vill verkligen uppmana andra att ta uppdrag och chanser – även om det känns för svårt initialt.
– Jag vet att ryttarna är upptagna och inte har mycket tid för sådant arbete, men vill du påverka så måste du förstå processen; att gå genom ett eget förbund, att få förbundet att lägga förslag till generalförsamlingen, att de nationella förbunden sedan röstar. Det är inte så annorlunda mot vårt eget ridsportförbund men med över 135 länder blir det så mycket mer komplicerat, konstaterar hon.
En lite nyttjad resurs
När Maria Gretzer klev på uppdraget hade hon en förväntan om att ha fler kontakter med de aktiva ryttarna, att de skulle använda hennes position till att påverka.
– Få har tagit chansen att ta hjälp av mig trots att jag suttit i den innersta kretsen, det är lite förvånande, visst har det hänt i några frågor men inte till den grad jag trodde, säger Maria Gretzer.
Hedersmedlem
Under lördagens generalförsamlings-session med avrapportering från de olika kommittéerna och grupperna håller Maria Gretzer sitt sista tal i rollen som ryttarrepresentant. Sannolikt är det inte slut med FEI-aktiviteter ändå. Maria Gretzer har blivit utsedd till hedersmedlem i FEI:s styrelse.
– Jag vet inte vad det innebär i just det här fallet att vara hedersmedlem, det lär visa sig men det känns som en verkligt stor ära. Jag har alltid hedrat det konfidentiella i alla sammanhang och försökt göra det som krävs för rollen, konstaterar hon.
Viktiga insatser genom åren
Vad har då Maria Gretzer varit med och påverkat – som hon kan berätta om – en hel del.
– Jag var väldigt nöjd med att det 2021, när OS hade flyttats fram ett år, blev EM i tre olympiska grenar. Dressyr och hoppning var ganska givna men fälttävlan fick nej. Där var jag aktivt med och tryckte på för att det skulle bli ett EM i fälttävlan 2021. Där satte jag ner foten och slogs lite för det i styrelsen. Det var inte självklart men det var roligt att kunna vända det att det blev ett EM i fälttävlan 2021, minns Maria.
En annan stor diskussion har varit kring det olympiska formatet framför allt sett till hoppningen.
– Det olympiska formatet har varit jobbigt, de flesta ryttarna förstår inte alls hur nära det har varit att ridsporten kan åka ur OS. Jag träffade IOC-ordföranden Thomas Bach ganska tidigt under min tid i styrelsen och han var redan då inne på den linjen och det var många sporter som fick ändra massor i sina regelverk. Budskapet från Bach var tydligt; ridsportgrenarna behövde bli mindre dyra, fler flaggor, enklare tävlingsformer och framför allt färre deltagare. Där ville ryttarna bara inte förstå hur processen gått till utan trodde att det var FEI som ville förändra sporten i grunden. När det är EM och VM är det fortfarande det gamla formatet. Det snacket om att FEI inte lyssnar på ryttarna och andra är helt enkelt inte sant. FEI är väldigt proffsiga när de vill förändra och få ut saker och det har varit häftigt att se det från insidan, kommenterar Maria Gretzer.
Lärdomar
Alla möten med människor från världens alla hörn har varit oerhört stimulerande.
– Jag är väldigt social men jag har också fått lära mig att ta hänsyn och respektera andra länder även om de är pyttesmå som ridsportnationer, det är demokratin som avgör. Det är svårt emellanåt för vi ser verkligen inte på saker på samma sätt men lärorikt, väldigt lärorikt, konstaterar hon.
Sista uppdraget
När generalförsamlingen är avslutad är det dags för avslutande galamiddag och utdelning av FEI Awards där Maria ofta blivit speciellt rörd av kategorin ”mot Alla odds” där pararyttare röstas fram.
– Jag blev glad och känner mig väldigt hedrad att få vara prisutdelare till priset ”Mot alla odds” under galan på söndag, jag hoppas jag kan hålla ihop för jag blir ofta väldigt rörd av de här berättelserna om hur para-atleterna tagit sig fram, berättar hon.
– Jag är mycket glad och nöjd med att vi nu även har med hästskötarna med egen kommitté här i FEI under min sista generalförsamling. Det känns härligt att avsluta i Kapstaden, säger Maria Gretzer som på söndag lämnar över stafettpinnen till … det är konfidentiellt fram till söndag.
Maria Gretzer tävlar aktivt fortfarande, på bilden från Falsterbo Stingray efter hennes egen hingst Singular LS La Silla.
Liknande webbartiklar
- Maria Gretzer hedersmedlem – avtackas av FEI:s ordförande
- FEI:s årsmöte över – social licens för ridsport största ämnet
- Maria Gretzer positiv till hjälmkravet i dressyren: ”Ser proffsigare ut”
- Maria Gretzer får fortsatt förtroende i FEI:s topp: ”Mycket fokus på hästens välfärd”
- Maria Gretzer om teknikskydd: "Uppenbart att det gått till överdrift"
- FEI Sportforum 2013 pågår
- Maria tar plats i FEI
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Henrik von Eckermann nominerad i FEI Awards
relaterade artiklar

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Hingstnytt: Skyline to B blir kvar i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!