Under måndagen höll Svenska ridsportförbundet en presskonferens med anledning av reaktioner på förra veckans beslutet om tävlingsstopp fram till nästa sommar.
– Det har inte undgått någon att vi har ett allvarligt läge, säger förbundsläkare Margaretha Rödén.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Under måndagen höll Svenska ridsportförbundet en presskonferens med anledning av det nya beslutet om tävlingsstopp till och med den 30 juni 2021. Förbundet vill förtydliga att beslutet har sin grund i Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, samt riktlinjer från Riksidrottsförbundet. Samtidigt säger de att de fortsätter att driva frågan om särskilda regler för ridsporten, som utförs till stor del utomhus och inte är en kontaktsport.
– Med de nya reglerna var vi nödgade att ta det beslut som vi tog i förra veckan. Vi kan bara förhålla oss till de regler som finns. Sedan hoppas vi alla att se en ljusning i smittläget. Då kan det komma nya beslut, säger Ulf Brömster, ordförande SvRF.
Undantag för barn och yrkesverksamma
Beslutet, som kom i fredags, innebär att alla tävlingar ställs in till och med den 30 juni 2021. Undantag görs för barn födda 2005 eller senare, samt för de som utövar yrkesmässig idrott eller ingår i landslaget. Tävlingar för dessa grupper blir möjlig från och med den 25 januari 2021.
Sedan beslutet kom har det hörts många kritiska röster, men också positiva. En del menar att det är självklart att tävlingar inte ska pågå under pandemin, andra menar att det är fel att till exempel 17-åringar kommer i kläm och att det går att genomföra tävlingar på ett smittsäkert sätt.
– Vi förstår verkligen ungdomarnas sorg och delar den. Jag hyser förhoppningar om att svenskarna kommer att vara kloka, hålla sig hemma under julen och att vi kommer att kunna börja tävla mycket tidigare än den 30 juni. Vi är redo att köra igång igen, och alla vill verkligen starta upp på ett smittsäkert sätt så fort vi får möjligheten, säger Andrea Barth, sportchef.
Sjukvården går på knäna
Margaretha Rödén, förbundsläkare, menar att ridsporten i sig inte är en idrott som bidragit till en ökad smittspridning. Hon berättar bland annat om en undersökning gjord i Italien, där smittspridningen inom flera olika sporter kartlagts. Ridsporten var då den som kom sist i listan, och hade påverkat smittspridningen minst. Samtidigt menar hon att samhället i stort måste ta sitt ansvar, inte minst för att undvika att belasta sjukvården ytterligare.
– Det har inte undgått någon att vi har ett allvarligt läge när det gäller pandemin. Sverige är ett av länderna i Europa som har det allra jobbigast nu. Att diskutera om man ska tävla eller inte, i ett läge när vi riskerar att sjukvården går på knäna, känns lite som att då kanske man inte har förstått allvaret i situationen. Sen ska man komma ihåg att vi har inte sett någon större smittspridning inom ridsporten eller travet. Men ur ett samhällsperspektiv bör vi ta vårt ansvar vi också. Det är en kritisk period, säger Margaretha Rödén.
"Finns inga genvägar"
Svenska ridsportförbundet har under året haft en pågående dialog med bland annat Riksidrottsförbundet, som företräder specialidrottsförbunden i kommunikationen med Folkhälsomyndigheten. Tidigare i december hade SvRF även ett möte med Amanda Lind, minister med ansvar för idrottsfrågorna.
– Vi jobbar förstås med att påverka alla instanser vi kan och att föra fram ridsportens särart. Vi har väldigt låg smittspridning inom ridsporten, vi håller naturligt avstånd och har bra protokoll för hur vi ska minska smittspridningen ytterligare. Vi är extremt väl förberedda, och har bland annat kunnat genomföra inomhus-SM och finalerna av Dressage Power efter samråd med det regionala smittskyddet. Men det finns inga genvägar, vi måste följa de allmänna råd som finns, säger Ulf Brömster.
Även regeringens beslut om den så kallade max åtta-regeln lyfts fram.
– Regeringen har understrukit att man vill se en normerande effekt, vilket vi ska ta hänsyn till, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på SvRF.
Lyfter samhällsansvaret
Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén, säger att han förstår att beslutet rört upp mycket känslor. Han säger att han personligen inte står bakom att man särbehandlar yrkesverksamma eller ryttare i olika åldrar, men att det är viktigt att man har en vilja att förstå varför besluten tagits.
– För det första måste vi vara överens om grundförutsättningarna, vi har en pandemi och samhället har valt att gå en väg där det sker gränsdragningar. Det är inget som ridsporten i sig kan påverka, säger han och fortsätter:
– Förhoppningsvis lugnar sig smittoläget så fort som möjligt, om alla i samhället tar ett ansvar så kanske vi kommer ur den här mardrömmen. Det är klart att vi värnar om ridsporten, men vi har också ett samhällsansvar.
Niklas menar att Riksidrottsförbundet tagit fram ett regelverk utifrån de stora lagidrotterna i första hand. Han får uppbackning av bland annat Ulf Brömster.
– Riksidrottsförbundet har i det här läget svårt att särbehandla olika idrotter. Det är nog så att en del förbund har fått större gehör för sin särart än andra, säger Ulf och fortsätter:
– Vi fortsätter att lyfta fram vad som är ridsportens särart, vilka risker vi ser och vilka åtgärder vi vidtagit, för att tala om att ni kan inte dra alla över en kam.
Störst smittspridning mellan 20-60 år
Under hösten, när tävlingar pågått, har ridsporten legat i framkant när det gäller att vidta åtgärder för att minska en eventuell smittspridning, menar förbundsläkare Margaretha Rödén.
– Varje gång vi har varit i kontakt med det lokala och regionala smittskyddet, och skickat över våra handlingsplaner, så har de sagt att vi ligger i framkant. Vi har jobbat proaktivt hela tiden. Men just nu ser samhällsspridningen ut på ett sätt som gör att vi verkligen måste ta detta på allvar.
Många av Hippsons läsare reagerar på att barn födda 2005 är undantagna från tävlingsstoppet nästa år, då många av dem behöver ha vuxna medhjälpare på plats. SvRF menar att regeln har sin grund i förutsättningarna som råder inom många andra idrotter, där föräldrarna kan lämna barnen på tävling för att sedan lämna platsen och hämta dem när det är slut.
– Smittspridningen är lägre i den ålderskategorin, och det är oerhört viktigt att behålla barn och unga i idrotten, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv, säger Annika Tjernström.
Gränsdragningen vid födelseåret 2005 kommer inte att ändras till 2006 vid årsskiftet, eftersom regeln har sin grund i skolår.
– De som är födda 2005 går i nian nu, och därför räknar man på det fram till våren. Barn under 15 år är inte de som driver smittspridningen. Den största sker mellan personer som är 20 och 60 år, säger Margaretha Rödén.
SvRF om tävlingsstoppet och definitionen av yrkesverksamma
Tidigare på Hippson.se:
Ulf Brömster om tävlingsstopp, licenser och ponnyryttare
Tävlingar inställda till och med den 30 juni 2021
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!