Nyheter
Publicerad: 2020-12-14
Minskar smittan kan det bli nya beslut
Under måndagen höll Svenska ridsportförbundet en presskonferens med anledning av reaktioner på förra veckans beslutet om tävlingsstopp fram till nästa sommar.
– Det har inte undgått någon att vi har ett allvarligt läge, säger förbundsläkare Margaretha Rödén.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Under måndagen höll Svenska ridsportförbundet en presskonferens med anledning av det nya beslutet om tävlingsstopp till och med den 30 juni 2021. Förbundet vill förtydliga att beslutet har sin grund i Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, samt riktlinjer från Riksidrottsförbundet. Samtidigt säger de att de fortsätter att driva frågan om särskilda regler för ridsporten, som utförs till stor del utomhus och inte är en kontaktsport.
– Med de nya reglerna var vi nödgade att ta det beslut som vi tog i förra veckan. Vi kan bara förhålla oss till de regler som finns. Sedan hoppas vi alla att se en ljusning i smittläget. Då kan det komma nya beslut, säger Ulf Brömster, ordförande SvRF.
Undantag för barn och yrkesverksamma
Beslutet, som kom i fredags, innebär att alla tävlingar ställs in till och med den 30 juni 2021. Undantag görs för barn födda 2005 eller senare, samt för de som utövar yrkesmässig idrott eller ingår i landslaget. Tävlingar för dessa grupper blir möjlig från och med den 25 januari 2021.
Sedan beslutet kom har det hörts många kritiska röster, men också positiva. En del menar att det är självklart att tävlingar inte ska pågå under pandemin, andra menar att det är fel att till exempel 17-åringar kommer i kläm och att det går att genomföra tävlingar på ett smittsäkert sätt.
– Vi förstår verkligen ungdomarnas sorg och delar den. Jag hyser förhoppningar om att svenskarna kommer att vara kloka, hålla sig hemma under julen och att vi kommer att kunna börja tävla mycket tidigare än den 30 juni. Vi är redo att köra igång igen, och alla vill verkligen starta upp på ett smittsäkert sätt så fort vi får möjligheten, säger Andrea Barth, sportchef.
Sjukvården går på knäna
Margaretha Rödén, förbundsläkare, menar att ridsporten i sig inte är en idrott som bidragit till en ökad smittspridning. Hon berättar bland annat om en undersökning gjord i Italien, där smittspridningen inom flera olika sporter kartlagts. Ridsporten var då den som kom sist i listan, och hade påverkat smittspridningen minst. Samtidigt menar hon att samhället i stort måste ta sitt ansvar, inte minst för att undvika att belasta sjukvården ytterligare.
– Det har inte undgått någon att vi har ett allvarligt läge när det gäller pandemin. Sverige är ett av länderna i Europa som har det allra jobbigast nu. Att diskutera om man ska tävla eller inte, i ett läge när vi riskerar att sjukvården går på knäna, känns lite som att då kanske man inte har förstått allvaret i situationen. Sen ska man komma ihåg att vi har inte sett någon större smittspridning inom ridsporten eller travet. Men ur ett samhällsperspektiv bör vi ta vårt ansvar vi också. Det är en kritisk period, säger Margaretha Rödén.
"Finns inga genvägar"
Svenska ridsportförbundet har under året haft en pågående dialog med bland annat Riksidrottsförbundet, som företräder specialidrottsförbunden i kommunikationen med Folkhälsomyndigheten. Tidigare i december hade SvRF även ett möte med Amanda Lind, minister med ansvar för idrottsfrågorna.
– Vi jobbar förstås med att påverka alla instanser vi kan och att föra fram ridsportens särart. Vi har väldigt låg smittspridning inom ridsporten, vi håller naturligt avstånd och har bra protokoll för hur vi ska minska smittspridningen ytterligare. Vi är extremt väl förberedda, och har bland annat kunnat genomföra inomhus-SM och finalerna av Dressage Power efter samråd med det regionala smittskyddet. Men det finns inga genvägar, vi måste följa de allmänna råd som finns, säger Ulf Brömster.
Även regeringens beslut om den så kallade max åtta-regeln lyfts fram.
– Regeringen har understrukit att man vill se en normerande effekt, vilket vi ska ta hänsyn till, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på SvRF.
Lyfter samhällsansvaret
Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén, säger att han förstår att beslutet rört upp mycket känslor. Han säger att han personligen inte står bakom att man särbehandlar yrkesverksamma eller ryttare i olika åldrar, men att det är viktigt att man har en vilja att förstå varför besluten tagits.
– För det första måste vi vara överens om grundförutsättningarna, vi har en pandemi och samhället har valt att gå en väg där det sker gränsdragningar. Det är inget som ridsporten i sig kan påverka, säger han och fortsätter:
– Förhoppningsvis lugnar sig smittoläget så fort som möjligt, om alla i samhället tar ett ansvar så kanske vi kommer ur den här mardrömmen. Det är klart att vi värnar om ridsporten, men vi har också ett samhällsansvar.
Niklas menar att Riksidrottsförbundet tagit fram ett regelverk utifrån de stora lagidrotterna i första hand. Han får uppbackning av bland annat Ulf Brömster.
– Riksidrottsförbundet har i det här läget svårt att särbehandla olika idrotter. Det är nog så att en del förbund har fått större gehör för sin särart än andra, säger Ulf och fortsätter:
– Vi fortsätter att lyfta fram vad som är ridsportens särart, vilka risker vi ser och vilka åtgärder vi vidtagit, för att tala om att ni kan inte dra alla över en kam.
Störst smittspridning mellan 20-60 år
Under hösten, när tävlingar pågått, har ridsporten legat i framkant när det gäller att vidta åtgärder för att minska en eventuell smittspridning, menar förbundsläkare Margaretha Rödén.
– Varje gång vi har varit i kontakt med det lokala och regionala smittskyddet, och skickat över våra handlingsplaner, så har de sagt att vi ligger i framkant. Vi har jobbat proaktivt hela tiden. Men just nu ser samhällsspridningen ut på ett sätt som gör att vi verkligen måste ta detta på allvar.
Många av Hippsons läsare reagerar på att barn födda 2005 är undantagna från tävlingsstoppet nästa år, då många av dem behöver ha vuxna medhjälpare på plats. SvRF menar att regeln har sin grund i förutsättningarna som råder inom många andra idrotter, där föräldrarna kan lämna barnen på tävling för att sedan lämna platsen och hämta dem när det är slut.
– Smittspridningen är lägre i den ålderskategorin, och det är oerhört viktigt att behålla barn och unga i idrotten, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv, säger Annika Tjernström.
Gränsdragningen vid födelseåret 2005 kommer inte att ändras till 2006 vid årsskiftet, eftersom regeln har sin grund i skolår.
– De som är födda 2005 går i nian nu, och därför räknar man på det fram till våren. Barn under 15 år är inte de som driver smittspridningen. Den största sker mellan personer som är 20 och 60 år, säger Margaretha Rödén.
SvRF om tävlingsstoppet och definitionen av yrkesverksamma
Tidigare på Hippson.se:
Ulf Brömster om tävlingsstopp, licenser och ponnyryttare
Tävlingar inställda till och med den 30 juni 2021
Liknande webbartiklar
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- SvRF hoppas kunna öppna upp för tävling innan sommaren
- "Oansvarigt att låta folk utan rimliga skäl få tävla"
- Barn och unga får tävla igen: "Bedömer att det inte belastar sjukvården"
- Barn och unga får tävla utomhus
- Läste precis artikeln ”upprop mot tävlingsstoppet”
- Statsminister Stefan Löfven: "Ställ in!"
- Namninsamling för reducerad licensavgift
- Besked om tävlingar från 1 juni dröjer

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!