Nyheter
Publicerad: 2021-03-06
Misstänkt smitta vid Bruksprovet – provsvar inväntas och hästar isoleras
Bruksprovet fick ett abrupt avslut på fredagens kväll när en av hingstarna fick hög feber. Vid en digital pressträff på lördagen delade arrangören med sig av fler detaljer och vad som händer framöver.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
– Vi är naturligtvis väldigt besvikna och tycker att det är tråkigt att behöva avbryta bruksprovet. Men det var samtidigt ett enkelt beslut med tanke på att en häst fick hög feber, säger Helen Uddefors från SWB vid lördagens digitala presskonferens.
Veterinär Malena Behring fick ett telefonsamtal strax innan klockan 18.00 på fredagens kväll. En av hingstarna hade då en temp på 40,5.
– Jag tog mig till stallet och gjorde en klinisk undersökning. Hästen hade inga andra symtom. Den åt och drack, hade ingen hosta eller näsflöde. Vi fattade då ett snabbt beslut att ta ut hästen från stallet och innan klockan 19.00 var den isolerad på djursjukhuset för provtagning. Kort därpå mockades boxen ut och sanerades, säger Malena och fortsätter:
– Vi hade sedan ett samtal med veterinär Gittan Gröndahl. Sedan beslutade vi, AVN och SWB, att det var klokast att avbryta bruksprovet.
Flera olika prover har tagits och SVA har meddelat att de ska återkomma med snabbt provsvar under lördagens eftermiddag. Inga ytterligare fall om feber eller andra symtom har rapporterats från tävlingsplatsen. Statusen för hästen på djursjukhuset är att den mår bättre under lördagen. Den har 38,6 i temp samt äter och dricker.
Anläggningen stängd
– Så snart vi fick informationen om hästen hade vi ett extra möte i går kväll om hur vi ska hantera situationen. Vi kommer att bedöma hingstarna utifrån det underlag vi har. Vi kommer att fatta vårt beslut (angående vinnarna, bruksprovets resultat, reds anm) enligt den plan som finns och kommer att kommunicera beslutet vid klockan 14.00 på måndag, säger Christina Olsson, ordförande i Avelsvärderingsnämnden, AVN.
Beroende på vad provsvaret visar kan flera hästar behöva stanna kvar på Strömsholm under en längre tid.
– Vi har en beredskaps- och handlingsplan för de hästar som inte kommer kunna resa härifrån. Vi har möjlighet att bistå med foder och strö samt ridhus för motionering av hästarna. Vi kommer att ha fortsatt möjlighet att isolera hästarna i fyra olika stallar så att de inte behöver blandas med varandra, vilket känns bra, säger Jonas Johnson, verksamhetchef vid RS Strömsholm.
Utöver hingstarna som är på plats finns cirka 150 övriga hästar uppstallade på Strömsholm, både privatägda och skolhästar.
– Vad gäller dessa hästar så är anläggningen givetvis stängd. Ingen reser härifrån och ingen ny häst får komma hit, säger Jonas.
Tidigare på Hippson.se:
Bruksprovet avbryts efter misstänkt smitta
Malin Rinné bjuder på tårta - dressyrhingstarnas testryttare
Mest ros när testryttarna rider hopphingstarna
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se.
Vill du ha hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
- Agera för att minska risken för smitta
- Bruksprovshingsten testade positivt för coronavirus
- Bruksprovet ändrar betalsystem – från TDB till faktura
- Carl Hedin testryttare på Bruksprovet
- Tävlade trots misstänkt smitta på anläggning – frias av disciplinnämnden
- Friskare sporthästar med ny desinficeringsmetod
- Efter smittan – Flyinge öppnar sin anläggning igen
- FEI jobbar för att stoppa smittan
- Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!