Nyheter
Publicerad: 2023-02-15
Julia Hansson med sin egen häst Baskyl och till höger arbetsgivaren som satte standard för en bra arbetsplats för Julia Hansson.
”Mitt första jobb stannade kvar som ett gott exempel”
Direkt efter gymnasiet fick Julia Hansson sitt första jobb som hästskötare och hon stannade i yrket i tio år. ”Det är superkul, om det hade gått att kombinera med ett normalt liv hade jag gärna fortsatt några år till”, säger Julia Hansson som har övervägande goda minnen från sina år i branschen.
Text: Kim C Lundin
Foto: Privat och Kim C Lundin
Julia Hanssons hästintresse började för henne som för så många andra. Hon var hästtjej på ridskolan, så småningom hade hon ponnyer hemma, Julia bodde tidigare utanför Borås.
– Efter studenten 2010 så ville jag till Skåne, jag var sugen att prova på att jobba i stall. Jag fick kontakt med och jobbade hos hoppryttare i två - tre år. Därefter blev det Tyskland, ett år hos Markus Renzel, Team Equo, som tävlingshästskötare. Det kunde blivit längre men jag skulle ut och resa så det var tidsbestämt till ett år.
– Jag har även gjort en vintersäsong i Wellington som hästskötare åt Darragh Kenny. Jag jobbade i Norge åt en tävlingsryttare och i Sverige har jag varit i tre olika hoppstall. Totalt jobbade jag i tio år som hästskötare i olika hoppstall och slutade för tre år sedan, berättar Julia Hansson.
Varför hästskötare?
– Du lär dig så mycket olika saker hela tiden, och du utvecklas i yrket för varje arbetsgivare, det är ett skäl att byta och kliva vidare att inte stanna så länge hos varje som jag gjorde med min första arbetsgivare, förklarar Julia Hansson.
Tio år är en lång tid och för att stanna så länge i ett arbete måste det vara något speciellt, vad är det som gör arbetet som hästskötare intressant?
– Det är verkligen superkul, speciellt om du som jag gillar hästar jättemycket, det är roligt att åka på tävling och träffa mycket nya människor, jag har gillat det hela tiden, menar Julia Hansson.
OS-hästar satte standarden
– Jag hade kanske lite tur med mitt första jobb hos Olof Smith, OS-hästar i Hörby, för det var riktigt bra. Även om jag haft andra arbetsgivare efter det som inte alltid varit helt bra så har jag haft mitt första jobb som en måttstock på hur det ska vara. Jag har kunnat jämföra varje ny arbetsplats med mitt första jobb som var riktigt bra hos Olof Smith. Med den upplevelsen i grunden har jag kunnat lita på min magkänsla på nya jobb och jämföra, det är nog en av anledningarna till att jag arbetat så länge i yrket, berättar Julia Hansson.
Hos OS-hästar fanns det mycket unghästar och en hel del hingstar, under åren Julia arbetade där vann Olof Smith bruksprovet med sin egen uppfödning Centaurus 2011. Hon fick lära sig hanteringen av unghästar och hingstar, hur du hanterar dem säkert i stallarbetet, av Olof Smith.
Olof Smith med hingsten Centaurus.
Vad var det som gjorde det till ett bra arbete för dig?
– Olof och Frida Smith var väldigt måna om sina anställda, jag kände mig både trygg och sedd där. Jag har mycket respekt för Olof för han är duktig med hästarna och jobbar hårt själv. Det gjorde att jag blev själv motiverad, han var med ute och hjälpte till på morgnarna när vi hade tjugo boxar att mocka. Var vi på tävling så var han kvar i stallet tills allt arbete med hästarna var klart. Jag kände mig aldrig utlämnad eller övergiven, det var teamkänsla och vi jobbade ihop. Det betydde mycket för mig och gav mig stor respekt för honom. Alla hjälptes åt och tog i, det var väldigt skönt, menar hon.
– Jag har tänkt mycket på det här. Det var en slump att jag hamnade där men det var fantastiskt. Jag har träffat många andra hästskötare, vi blev ju som ett kompisgäng alla vi som träffades på tävlingshelger, som inte alls fått hjälp eller som känt sig utlämnade åt sin egen ork och kraft. Jag har tröstat andra som varit ledsna för att de fått skäll för det ena eller det andra, det är absolut något som finns i sporten. Tack och lov har jag själv varit förskonad från det, speciellt i början, förklarar Julia Hansson.
Är det en speciell situation att flytta hemifrån direkt efter skolan till ett jobb?
– Ja, du är väldigt utlämnad när du flyttar hemifrån som 18-19-åring och bor borta från familj och vänner för första gången. Du är många timmar bort från föräldrar. Som så ung så vet du inte vad du kan förvänta dig av ett jobb. I mitt fall så var det ingen annan som jobbade där utöver Olof Smith så jag var ensam. Nu fick jag en positiv upplevelse och det har följt med mig hela tiden. Det var mycket jobb, många hästar som vi två skulle ta hand om och jag fick hugga i rejält men jag kände mig inte ensam i det, aldrig utnyttjad, konstaterar hon.
Vad är det som karakteriserar en bra arbetsplats tycker du?
För att det ska kännas som ett bra ställe att arbeta på vill jag att det här ska vara på plats, säger Julia Hansson.
- Rak och bra kommunikation, planeringsmässigt, med den du jobbar för. Ibland i större stall hinner du inte ens stämma av med den ryttaren du ska serva. Svårt när det är så stora team att du knappt träffar ryttaren
- Att de lyssnar på din åsikt, det är trots allt du som känner hästen utan och innan. Det är viktigt att de lyssnar på dig. Jag hade hästar som jag kände under flera år, de var kanske inte sjuka men jag visste när de inte hade sin bästa dag. Hästarna är ens kollegor och du vill att det ska gå bra för dem, du lägger ner sin själ i att de ska må så bra som möjligt.
Vad är kännetecken på en dålig arbetsplats för dig?
- När jobbet får dig att känna dig utnyttjad, när det krävs för mycket av en person
- När din arbetsgivare inte visar respekt för din tid utan låter dig jobba långt senare än planerat, ibland utan både tack och kompensation.
- När arbetsgivaren lämnar allt ansvar för hästarna och tror att hästskötaren kan lösa allt ensam. Det är ändå arbetsgivaren som har företagsintresset i verksamheten, andra företagsägare kan inte släppa allt som en del ryttare tycker de kan göra till hästskötare.
- Arbetsgivare tar för mycket givet och du får inte gnälla, då får du veta att du inte bryr dig om hästarna och det handlar inte om det överhuvudtaget.
Varför slutade du arbeta som hästskötare, du tyckte om arbetet i sig?
– Villkoren i branschen är inte bra helt krasst. Hade jag kunnat få en lön som jag kunnat leva av vid sidan av, så att jag hade kunnat ha ett vanligt liv, hade det nog varit annorlunda. Vill du ha ett liv vid sidan av jobbet så går det inte ihop med tillvaron som hästskötare. Hade jag kunnat försörja mig och få rimliga arbetstider så hade jag kunnat fortsätta i några år till.
Många vill ha hjälp
Det är många hårt arbetande ryttare och hästentreprenörer som gärna vill ha hästskötare i sin verksamhet men långt ifrån alla kan betala. Julia Hansson är helt klar över att hästjobb inte blir vanliga 8-17 arbeten, men det måste bli mer rimliga tider och villkor framöver.
– Vi vet ju att det går, inom travet här hemma och inom ridsporten utomlands så har hästskötarjobbet mer tyngd och respekt. Det är många som går ut hästgymnasium och sedan jobbar ett eller max två år och sedan lämnar de yrket. För många lämnar jobbet för tidigt på grund av de dåliga villkoren, vilket är synd för du är inte självgående förrän efter ett år eller så. Jag har fått både vitt och svart betalt under mina år, men till slut kommer vuxenlivet i kapp en och du kan inte fortsätta så i flera år, menar Julia Hansson.
Vad har du för tips till nya som vill in i yrket?
Julia Hansson har några konkreta tips att dela med sig av.
- Försök fråga runt för att få tips på var det är bra respektive inte så bra att jobba. När du är i branschen ser du snabbt vilka arbetsgivare som byter personal ofta.
- Ställ lite krav, även om du får boende och egen häst inackorderad så ska du ändå ha mat och lite pengar över.
- Hittar du ett jobb du är intresserad av – försök att få åka dit och provjobba en vecka, lita på magkänslan, känn efter hur det känns, det måste vara lite kul på jobbet.
Vad är bra tecken på god stämning för dig?
– Jag tycker att alla ska hälsa på varandra, det är en bra indikator. Sen är det alltid trevligt att ryttaren säger tack till sin hästskötare efter en dags arbete, du ska inte vara luft för din arbetsgivare. Och, känns chefen obehaglig på något sätt – leta vidare efter ett annat jobb. Jag har inte varit med om verkliga incidenter men det har funnits tillfällen när det ute på tävling varit obehagligt att gå och kvällsfodra för att jag har blivit trakasserad av personer i stallmiljön, menar Julia Hansson.
– Det finns riktigt bra ställen runt om i landet där du kan lära dig hur mycket som helst, arbetsplatser där folk egentligen inte vill sluta på men hästskötare är lite av ett genomgångsyrke och de flesta vill vidare. Jag blir ledsen över att läsa och höra om de stackare som haft dåliga upplevelser, så ska det inte behöva vara när det kan fungera så bra, avslutar Julia Hansson. .
Julia Hansson, 31 år
Bor i närheten av Kalmar
Rider och har egen häst
Aktuell: Arbetat tio år som hästskötare, i Sverige, Tyskland, Norge och USA. Arbetat i tävlingsstall, familjestall, unghäst- och hingsthållning.
Jobbar idag: Livsmedelsaffär och veterinärassistent
Tidigare på Hippson.se
Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
Undersökning visar fortsatt personalbehov – men få har resurser att anställa
Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
Många vill sköta polishästar på heltid
Alan Davies slutar som tävlingsgroom: "Självklart har det inte varit ett lätt beslut"
Gillar hästar att användas i sport?
”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
Liknande webbartiklar
- Kaos när hingst kom lös på SM
- Hästskötaren berättar – Så förbereds en fälttävlanshäst
- Amanda tar hand om EM-hästen Zuccero: "Inspirerande"
- Vill göra hästskötarnas röster hörda
- Måste våga tala om hur det är
- Hästskötaren Lovisa Munter är Hippsons nya bloggare
- Pensionärerna älskar hästskötarlivet: ”Det är ett annat liv”
- Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
- Undersökning visar fortsatt personalbehov – men få har resurser att anställa
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
relaterade artiklar

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!