Nyheter
Publicerad: 2021-03-18
Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1
Med coronapandemin kom restriktioner som gjort att vi inte kan resa, umgås, tävla och utföra fritidsaktiviteter som vanligt. När så vaccineringen började ta fart drabbades den internationella hoppsporten av ett utbrott av EHV-1 vid tävlingar i Spanien och nu råder tävlingsstopp till den 11 april. Men vad innebär EHV-1 för sporten, hästarna och våra möjligheter att röra oss utanför hemmastallet med våra hästar? Svenska ridsportförbundets veterinär Peter Kallings svarar på Hippsons frågor.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock, Annika Grundberg (porträtt)
Enligt en del uppgifter fungerar vaccin mot EHV-1 till viss del, stämmer det?
– Vaccin fungerar mot abort- (om man vaccinerar i femte, sjunde och nionde månaden) och luftvägsformen men inte den neurologiska formen. Men det finns teorier om att man kanske kan få ned smittrycket i en hästpopulation så att färre blir smittade med viruset vilket skulle kunna innebära att också färre blir sjuka i den neurologiska formen.
Hur länge smittar EHV-1?
–Det är inte helt enkelt att svara på då herpesvirus kan ligga latent och kan blossa upp vid stress, till exempel vid längre resor. FEI anger en inkubationstid på upp till tio dagar och SVA rekommenderar att isoleringen bör hållas minst tre och helst fyra veckor efter sista symtom (feber, hosta, näsflöde och/eller neurologiska symtom). SvRF skriver också att man ska använda handtvätt och handdesinfektion före och efter kontakt med andra hästar, byta kläder och skor efter skötsel av isolerade hästar, använda egna vattenhinkar, utfodringskärl, redskap och utrustning till isolerade hästar samt rengöra och desinficera transporter och boxar/stall efter smittade hästar för att inte föra smitta vidare.
Smittar hästar även om de är symtomfria?
– I internationella rekommendationer nämns risken för ”shedding”, men det är inte riktig klarlagt och är beroende på vilket stadium hästen befinner sig i.
Det är ju utbrott av abortvirus/EHV-1 varje år, är det något som utmärker den spanska virusvarianten, som att den är mer smittsam eller ger värre symtom?
– FEI anger att det skulle vara en särskilt aggressiv och smittsam variant, men det är ännu inte klarlagt. Man gör så kallad sekvensering för att utröna olika stammar/strains och/eller om det hänger på uppstallningsformen. Alla hästarna i Valencia stod uppstallade i ett och samma tält.
Hur går transporten hem till för de hästar som reser hem från Spanien?
– De stannar till över natt i transit- och karantänstallar på vägen i Frankrike och Nederländerna eller Tyskland och vidare till Sverige för hemmakarantän. Det innebär att de står avskilt från stallar med friska hästar.
I Tyskland har fem ston i ett stall kastat sina föl efter att en ryttare kommit hem med tävlingshästar från Valencia. Med tanke på det, även om hästen är friskförklarad och har stått i karantän. Är det lämpligt att hästar som kommit tillbaka från de drabbade tävlingsplatserna i samma stall som dräktiga ston?
– Man ska aldrig blanda dräktiga ston med vare sig unghästar, som vanligen bara har haft en lättare luftvägsförkylning som kan smitta dräktiga ston så att de kastar i sen dräktighet, eller tävlingshästar, som varit på tävlingsplats med eventuell EHV-1 smitta. De ska stå i olika stallar! Detta är en generell princip som man ju tror vid det här laget ska vara allom bekant och som vi i Sverige informerat om sedan många år – och nu påminner igen om på vår hemsida.
(Så här skriver SvRF på sin hemsida: ”Skydda särskilt dräktiga ston från nya och resande hästar då virus kan orsaka kastning (abort, därav namnet ”Virusabort”). Ha därför separata stall för tävlingshästar och avelsston, reds anm).
När är det rimligt att tro att tävlandet, med tanke på EHV-1, kan komma igång igen?
– FEI och många länder förordar, förutom inställande av internationella tävlingar, även nationellt stopp fram till den 11 april 2021. Sedan hoppas man på att det ska ha blåst över. Men, EHV-1 finns endemiskt i Sverige, det vill säga att det förekommer ”naturligt” med ett antal fall varje år i de olika formerna.
Är det rimligt att hästar kommer att tillåtas delta i OS om OS blir av med tanke på smittorisken?
– Jag tror inte att EHV-1 är problemet utan det är Covid-19 pandemin.
Med tanke på coronapandemin och utbrottet av EHV-1 bland tävlingshästar. Tror du att det internationella tävlandet och resandet med häst kommer att förändras framöver? I så fall, hur?
– Man måste var förberedd på ett helt annat sätt att sådana här utbrott kan inträffa och ha smittskyddsplaner klara innan om det händer något liknande igen. FEI har haft och uppdaterar nu sina så kallade ”Biosecurity protocols”. Man måste också se över om det är klokt att resa från olika håll på tävlingar med hundra- kanske tusentals hästar på samma ställe. Det finns ju också en klimataspekt i detta som borde lyftas mer. Vi har inom förbundet diskuterat detta och att varje landslagsekipage bör ha en årsplan för att hästarna inte ska behöva resa omkring hela världen för jämnan …
Tidigare på Hippson.se
Erica Swartz topphäst lämnar Valencia
Fem nya dödsfall - totalt 17 hästar döda efter virusutbrottet
Svenska hästar får börja lämna Valencia
Tre belgiska hästar testade positivt för EHV-1
Så skyddar sig Flyinge mot smitta
GHS inställt
Tävlingsstopp för hästar från Doha
Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
SvRF rekommenderar ryttare att avstå träningstävling
Pontus Hugosson avbryter sin medverkan i Talang
Flera hästar med EHV-1 från Sunshine Tour
Valencia: Svensk häst död i EHV-1
Carl Walter Fox från Valencia: "Vi kan bara göra vårt bästa"
Sunshine Tour avbryts med omedelbar verkan
SvRF bedömer Europa som ett riskområde
Tävlingsstopp i Sverige
Sunshine Tour avbryts i förtid
Forskningskollen om EHV-1
Tävlingarna i Doha genomförs som planerat
Häst med konstaterad EHV-1 i Doha
Erica Swartz: "Handlar om överlevnad"
"Vakar dygnet runt över hästarna
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
Fortsatt plan att genomföra GHS
Häst med EHV-1 kämpar för sitt liv
FEI ställer in tävlingar i Europa
"Vi följer händelserna minut för minut"
Hästar dör och folk är nedbrutna
SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävling i Valencia
Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien
Liknande webbartiklar
- Tävlingsstopp för hästar från Doha
- Experterna svarar på frågor om smitta
- SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling
- Tävling för yrkesverksamma tillåts i Sverige från 12 april
- SvRF förlänger tävlingsstoppet
- SvRF rekommenderar ryttare att avstå från öppen bana
- Fler nationella klasser flyttas från GHS
- Tillfälligt tävlingsstopp i Sverige på grund av EHV-1
- Vill att alla tävlingar i Sverige stoppas: ”Risk att man söker sig till angränsande distrikt”
- FEI ställer in tävlingar i flera europeiska länder

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!