Nyheter
Publicerad: 2020-05-13
Nina Elders häst Ubbe dog i trafikolyckan: "Jag drömmer fortfarande mardrömmar"
Nina Elders och hästen Ubbe skrittade längs med vägen när en bil plötsligt körde på dem bakifrån. På några få sekunder förändrades hela livet. Ubbe dog på platsen och Nina fördes till sjukhus där hon vårdades i två veckor.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Den 5 september förra året tog 24-åriga Nina ut sin tävlingshäst och bästa vän Urban Hero T, "Ubbe", på en ridtur. För att komma till de riktigt fina ridvägarna var de tvungna att skritta en kort bit längs gamla E6 i Tanum.
Den 18-åriga valacken var van vid trafik. Både en personbil och en lastbil passerade dem utan problem. Sedan hör Nina hur en bil kommer i hög hastighet bakom dem. Hon hinner inte reagera innan det smäller.
– Jag uppfattade knappt bilen, sedan försvann hästen under mig och jag slängdes upp i luften, berättar hon.
Nina kastades åt sidan, mot mitten av vägbanan. Bilen drog med sig Ubbe och stannade lite längre fram.
– Ubbe räddade mitt liv. Han slängde mig så att jag inte hamnade under bilen. Hade jag också åkt fram, då hade jag dött.
Ingen känsel i benet
Nina minns hela händelseförloppet tydligt. När hon hade landat på asfalten försökte hon vända sig för att ta sig till sin häst. Hon såg honom inte eftersom bilen var mellan dem. På vägen låg blod, sadelpadden och delar av Ubbes svans.
– Jag tänkte när bilen träffade oss att det inte fanns en chans att vi skulle överleva, jag visste att Ubbe var död. Men jag ville ha det svart på vitt. Jag hade ingen känsel i mitt vänstra ben, jag provade att resa mig men det gick inte. Så jag rullade runt för att krypa på magen, då knakade det dock till i min kropp och det gjorde ännu ondare.
Bröt bäckenet och svanskotan
Flera personer som var i närheten kom fram till Nina och höll henne nere.
– De gjorde så att jag inte kunde gå någonstans, de förstod att något var brutet. Jag hade så ont men jag ville bara till min häst, jag ville sitta vid hans sida. De försökte lugna mig men det var inte så lätt, jag var stressad och förbannad.
Ubbe dog direkt av smällen. Nina fördes med ambulans till sjukhus, där hon fick stanna i två veckor. Hon hade brutit bäckenet och svanskotan.
– Jag gick på en hög dos morfin, hade jättemycket smärtor och kunde inte duscha eller gå på toa. Dessutom fick jag flera anfall. När ens bästa vän och häst försvinner på det här sättet, utan att man ens får säga hejdå, och när man kommer ihåg allt... Det ger panikanfall och det var omöjligt att sova.
Träffar läkare och sjukgymnast
Efter två veckor fick Nina åka hem till sina föräldrar. Då klarade hon av att sitta upp några minuter i rullstol, men den mesta av tiden var hon sängliggande.
– Jag kunde inte ta hand om mig själv och bodde jättelänge hos mina föräldrar. Det gjorde ont hur jag än låg i sängen. Då ville jag inte ha någon i närheten, jag ville ligga ensam i ett mörkt rum.
I dag, åtta månader senare, är Nina betydligt starkare men hon har fortfarande ont. Hon besöker regelbundet sjukgymnast, psykolog och läkare för kontroller och hon är sjukskriven på deltid. Tiden får utvisa om hon blir helt återställd, menar hennes läkare.
– Jag jobbar 25 procent, det är bra att få komma på andra tankar och vara i en annan miljö. För jag har blivit deprimerad, scener från händelsen spelas upp i mitt huvud och jag drömmer fortfarande mardrömmar, berättar hon.
Föraren har dålig syn
Föraren till bilen är åtalad för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Han erkänner brott och i förhör med polisen har han sagt att han ser dåligt. Enligt mannen har läkare rekommenderat honom att inte köra bil, men har inte förbjudit honom.
Efter olyckan kunde Nina först inte tänka sig att rida igen. Extra bekymmersamt blev det eftersom hon har ännu en häst, sexåriga Cabbe. Hon var inställd på att sälja honom, men människor i hennes närhet sa att de trodde att hon skulle ångra sig. Så hon lyssnade på dem.
– Första gången jag skulle rida kände jag skam, men när jag väl satt upp kändes det bättre. Nu är jag väldigt glad att Cabbe är kvar. Jag är försiktig, lyssnar på kroppen och vilar när jag inte orkar mer. Min läkare uppmuntrar mig att rida, säger att det är det bästa sättet att träna upp mina muskler runt bäckenet.
Ett stort tomrum
Ubbe ligger begravd en kort bit från stallet och Nina har gjort en tatuering på sin arm för att hedra honom. Hon berättar att hon har humörsvängningar, att hon ofta känner sig väldigt arg och frustrerad över vad som har hänt.
– Jag förstår fortfarande inte hur det kunde hända. Det är en raksträcka och det ligger en ridskola i närheten, hästar och människor rör sig ofta vid vägen. Jag har svårt att acceptera att det har hänt.
Hon hade haft Ubbe i sex år och beskriver honom som fantastiskt snäll.
– Jag åkte ofta på tävlingar ensam med honom. Säsongen innan olyckan hade vi en bom ner på hela året, i en omhoppning. Vi kom nästan alltid hem med rosetter. Han var bara fantastisk och min trygga punkt i livet, säger Nina och avslutar:
– Cabbe har jag själv ridit in, han är lite känsligare men hoppar jättebra. Han är ju mitt allt han med. Målet är att komma i gång så pass mycket att jag orkar tävla i alla fall en klass, när det går i coronatider. Jag jobbar mycket med att acceptera det som har hänt. Utan familj och kompisar hade jag aldrig klarat av det här. Det är tungt, Ubbe lämnar ett stort tomrum. Det känns hela tiden som att något saknas.
Tidigare på Hippson.se:
Man körde på häst och ryttare – åtalas
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Fordon skrämde häst – förundersökning om trafikbrott inledd
- Man körde på häst och ryttare – åtalas
- Påkörda polishästen blir pensionär hos sin ryttare: ”Sa direkt att jag ville ta hem honom”
- Man misstänks ha slagit häst med hundkoppel
- Man försökte ta med sin häst på tåget – stoppades
- Inför ridpasset: Att göra i ordning hästen
- Gästbloggen: Vad händer med din häst när du dör?
- Tre hästar döda efter att ha blivit förgiftade av tysklönn
- Häst svalt ihjäl – kvinna döms för djurplågeri

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!