Nyheter
Publicerad: 2019-12-19
Nora Åkerfeldt befann sig mitt i stormen på Island
Nora Åkerfeldt är 20 år och jobbar på norra Island. Hon befinner sig där förra veckans oväder drog fram, men gården där hon jobbar har haft tur. De har bara förlorat en häst. För Hippson berättar hon om stormen och effekterna av den.
Text: Annika Grundberg och Ida Röök
Foto: Privat
– Stormen började lite smått förra måndagen men blev riktigt kraftig natten till tisdag, berättar Nora.
Trots det kraftiga ovädret var de tvungna att ta sig ut till hästarna i stallet för att fodra och se till dem.
– När jag gick ut den dagen fick jag en chock, bara när vi hade gått några meter från huset förstod jag inte ens var jag var någonstans. Allt var bara vitt framför mina ögon och vinden gjorde det svårt att ta sig fram.
Detta är första gången Nora har upplevt så dåligt väder på Island och det var riktigt skrämmande.
– Man vet inte riktigt vad så starka vindar kan föra med sig, säger hon.
Staketen gömda under flera meter snö
Det dåliga vädret höll i sig till förra torsdagen, med snö och starka vindar. Men de kunde ta sig ut och titta till hästarna på fälten.
– Vi hade förberett bra inför stormen och hade satt ut extra mat, samt flyttat de hästar som behövde flyttas och sett över alla staket. Men vädrets härjningar har förstört mycket, berättar Nora och fortsätter:
– Många av staketen ligger i dag under två meter snö, vi har behövt bygga nya hagar och har satt upp extra tråd för att hålla kvar hästarna i hagarna.
Det är mycket arbete som återstår på gården.
– Men det går inte. Bara att få ut mat till hästarna tog nästan en hel dag eftersom traktorerna fastnade i snömassorna. För att komma till vårt stall får man klättra över en två–tre meter hög snövägg som är flera meter bred. Det kommer att ta lång tid innan det går att göra något åt den.
Klarat sig bra jämfört med många andra
Gården där Nora jobbar har klarat sig bra.
– Jag vet att vi har haft mer tur än många andra bönder som jag vet förlorat flera hästar. Vi förlorade bara en och det är jobbigt nog. Den hästen har funnits med i 25 år och min chef har fött upp honom själv. Hästen blev förvirrad när stormen var som värst och kom bort från flocken. Vi letade efter honom i två dygn och hittade honom levande, men han var tyvärr i så pass dåligt skick att han fick somna in.
Vindskydd sägs inte vara ett bra skydd vid så extremt väder som det har varit på Island. Nora förklarar:
– Vindskydden har mest bara ställt till besvär då det är där snön har packat sig. Vi såg till att våra hästar är i stora hagar och i hagar som de känner väl, de vet bäst själva var den bästa platsen att vara på är. Vi har tre underbara ledarston som har tagit bra hand om vår flock och har tagit dem igenom stormen.
Trodde inte det skulle bli riktigt så allvarligt
Trots att det har gått ut varningar inför stormen var nog ingen förberedd på att det skulle bli riktigt så illa som det blev.
– Vi alla visste så klart att det skulle bli storm, men så här pass dåligt var det nog ingen som räknade med. Jag vet människor som har varit utan el i sju dagar men inte får någon hjälp, för de är inte första prioritering. Så stormen har inte bara drabbat djur utan även människor.
På Noras gård finns omkring 60–70 hästar.
– Alla betyder lika mycket och det är en mardröm att inte kunna ta sig ut till dem. Jag tycker att det är orättvist när folk säger att Island har dålig hästhållning när sådant här händer, vi har inte sämre hästhållning än Sverige. Men hästarna lever nog på ett annat sätt här jämfört med Sverige, jag tror att det sticker i mångas ögon att man låter hästarna leva så fritt som de gör.
Tidigare på Hippson.se:
Många hästar har avlidit i extrem storm

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.taggar
Liknande webbartiklar
- Många hästar har avlidit i extrem storm på Island
- Dags för islandshästarnas världscup – SVT sänder live
- Sofia studerar till ridinstruktör och tränare med fokus på islandshästar – på Island
- Flygtransporter av islandshästar till Norrköping anmälda till Jordbruksverket
- Tävlingar ställs in på grund av vädret: ”En säkerhetsfråga”
- Ridskolehästen Boomerang dog av blixten
- Meterologen på SMHI: ”Gå inte ut i hagen när det åskar”
- Ridhustaket slets av i vinden: ”Bedrövligt”
- Sökinsatsen avbryts – Alvar har hittats
- Camillas tre hästar på rymmen hela natten: ”Många hemska bilder som målades upp i huvudet”

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!