Nyheter
Publicerad: 2022-06-13
Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"
Akupunktur, elektroterapi och ljusterapi. Forskare vill höja kunskapsnivån om komplementär och alternativ veterinärmedicin. I en ny rapport ges detaljerad information om vilka vetenskapliga bevis som finns, eller inte finns, gällande olika metoder.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Rapporten är en litteraturgenomgång av drygt 16 000 abstrakt publicerade mellan åren 1980 - 2020, med fokus på metodernas vetenskapliga kvalitet gällande effekt på häst, hund och katt. Metoderna som tas upp är akupunktur, elektroterapi, ljusterapi, mjukdelsbehandling, mobiliserings- och manipulationsmetoder samt ”övriga metoder”.
– Det har inte gjorts en sådan sammanställning förut. Det vi ville var att skaffa ett underlag för att kunna ge så objektiv information som möjligt gällande vad det finns för evidens för metoderna. Vi vill folkbilda och ge en uppdaterad kunskapsbas, säger Anna Bergh, docent och universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Var går gränsen för när man säger att något är vetenskapligt belagt?
– Man brukar bedöma den vetenskapliga evidensen enligt olika skalor, till exempel som en pyramid där den lägsta graden är expertutlåtanden. Sedan är det resultat baserat på fallstudier och högst upp, med högst tillförlitlighet, är systematiska litteraturgenomgångar och metaanalyser.
En metaanalys innebär att man slagit ihop flera studier till en jättestudie för att kunna göra bättre statistik. Att det finns vetenskaplig evidens kring en metod säger dock inget om metoden fungerar eller inte. Det visar att resultaten från studierna kommer att stå sig länge.
– Ibland tror folk att metoden fungerar för att det finns vetenskaplig evidens. Men det är viktigt att veta vad dokumentationen visar. Är det bevis för en klinisk effekt och i så fall för vilken indikation?
Var det några metoder som ni fann inte har någon effekt alls på häst?
– För en del av de studerade metoderna fanns det inga studier alls. Då kan vi varken säga att de funkar eller inte funkar. Det rapporten visar är vad lite forskning det finns och att studiernas kvalitet inte är den bästa. Det behövs därför mycket mer forskning, för det här är viktigt.
Värt att forska vidare
Resultatet av sammanställningen visar alltså att majoriteten av metoderna hade bristande vetenskaplig dokumentation och att den forskning som gjorts var av otillräcklig kvalitet för att man ska kunna dra några slutsatser om metodernas effekt. Men några metoder som gick att bedöma, och som bedöms ha potential att kunna ha en positiv klinisk effekt, fanns.
– Baserat på det här materialet kan det vara värt att titta mer på massage, några elektroterapier och manipulationsbehandling, säger Anna.
Rapporten är en nulägesbedömning av den forskning som gjorts hittills kring metoderna.
– Vi hoppas att detta kan stimulera till mer forskning överlag och om vi gör om det här om tio år att det finns fler högkvalitativa studier.
Från känslostyrd till objektiv diskussion
Frågan om alternativa metoder fungerar eller ej kan ibland leda till hätska diskussioner.
– Folk vill gärna ha ett tydligt ja eller nej. Och i dagsläget finns inte nog underlag för att säkert säga detta för de flesta metoder. Det hör till saken, man klassar metoder som komplementära eller alternativa för att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga studier bakom. Rapporten är ett avstamp. Framför allt är det en hjälp att lyfta diskussionen från att vara känslostyrd till att bli mer objektiv, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att ha kunskap om de metoder som används på djur. Förutom det, är det oerhört viktigt för djurskydd och djurvälfärd att djur som behandlas för sjukdom eller skada ska vara veterinärundersökta innan behandling. Djurägare vill ju sina djur det allra bästa, så nu får de förhoppningsvis mer kunskap om de metoder som erbjuds.
Rapporten "Komplementära och alternativa behandlingsmetoder för sport- och sällskapsdjur – en systematisk litteraturöversikt" ges ut av SLU Future One Health. Författarna är verksamma vid SLU, Helsingfors universitet, Colorado State University, Karolinska Institutet, University of Tennessee och Umeå universitet.
Liknande webbartiklar
- Rön om tillskott, headshaking och magsår: Gift i algpreparat gav leverskador
- Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
- Pälspodden om vikten av rehab för hållbara hästar
- Bålstabilitet är viktigt även för hästar
- Krönika: I eller utanför vetenskapens gränsmarker
- Professor har skrivit ny bok om samspelet med hästar
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Smärtrelaterat beteende minskade dramatiskt
- Forskare vill förbättra arbetsmiljön i stall – tar hjälp av smarta arbetskläder
- Fyra nya forskningsprojekt får pengar: "Viktiga pusselbitar"

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!