Nyheter
Publicerad: 2023-01-29
Foto: Adobe Stock och Felicia Djärv Karltorp (porträtt Olivia)
Ny sajt jämför veterinärvårdspriser: "Nu kan vi öka transparensen"
Var finns en öppen hästklinik och vad kan en behandling kosta? Olivia Schell från Borås är grundaren till en ny sajt vars syfte är att öka transparensen inom djurvården och underlätta för både djurägare och kliniker.
– Nu har vi chansen att på allvar påverka och öka transparensen, säger Olivia.
Text: Frida Bank
Olivia har arbetat med djuruppfödning i många år och föder i dag upp hundar och hästar. Som uppfödare är hon van vid att ha kontakt med nya djurägare, försäkringsbolag och veterinärer. Olivia upplever att det behövs en större transparens inom djurvården och en möjlighet för djurägare att få mer kunskap om vad vården kostar. Hon bestämde sig för att skapa en sajt och sedan hösten 2020 har hon arbetat med Vetpris.se.
Kan jämföra vård och priser
På hemsidan visas kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Det finns information om öppettider, specialistkunskaper och vad behandlingar eller rutiningrepp kan kosta. Priserna som visas bygger på klinikens uppgifter kring fiktiva fall eller på information som kunder har lämnat. De fiktiva fallen är framtagna i samarbete med veterinärer och skadereglerare på försäkringsbolag.
– De baseras på en genomsnittlig behandling och på vad som brukar ingå i priset. Det ska stämma ungefär men det betyder inte att det blir just två röntgenplåtar för din häst när du väl kommer till kliniken, det kanske blir fem. Du kan klicka dig vidare och se vad beräkningen omfattar, förklarar Olivia och menar att man ska se det som en fingervisning.
– Genom fiktiva fall gör vi det möjligt att jämföra priser. Det kan vara så att djurägaren främst letar efter en veterinär med särskild kompetens eller som finns på en viss plats, men ibland är det prislappen som är avgörande. Jag tror att det är viktigt att man kan få information om priser hemma i soffan, inte bara när man står med det sjuka djuret på plats, säger hon.
Väcker känslor
För många djurägare är djurvårdspriser ett ämne som väcker känslor. Olivia har talat med personer som upplever att det har blivit allt dyrare och att de mer eller mindre har blivit lurade av kliniker.
– Det har de kanske inte blivit, men de har inte heller haft möjligheten att skapa sig en bild av vad vården kostar. Jag är övertygad om att ju mer pålästa kunderna är, desto vänligare kommer de också att agera hos veterinärerna och det kan minska konflikterna. Ofta är det inte personen som tar betalt som ansvarar för prislistan, så det är nog tyvärr många veterinärer som får utstå tråkigheter. Där får vi som kunder göra det vi kan för att vara snälla mot djurvårdspersonalen så att de vill jobba kvar.
Bidra till forskningen
Hemsidan växer hela tiden och bygger på att kunder och kliniker lämnar information. I dagsläget finns 1 650 kliniker med i databasen. En annan funktion är att kliniker kan visa om de är tillgängliga, till exempel om de fått ett återbud eller om de har jour.
– Sajten startades för några år sedan och under tiden har vi bett klinikerna att administrera och lämna information. Sedan i december kan kunder också komma in med underlag, berättar Olivia.
Sajten samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet där det just nu pågår ett forskningsprojekt för att kartlägga och analysera kostnader inom djurvården. Syftet är att sammanställa vad vården kostar djurägarna i dag och vad den kostat tidigare. Den som vill bidra kan lämna information till forskningen via hemsidan. Även kostnader bakåt i tiden är intressanta och all data behandlas anonymt.
Vilken respons har ni fått?
– I den bästa av världar hade det räckt att be kliniker om transparens, men det funkar inte riktigt så i dag. Vi har bett dem logga in och lämna information om vilka behandlingar de utför. Alla är inte positiva till den transparensen vi vill ha, men många visar positivt engagemang och intresse, säger hon.
– Hos djurägare har responsen varit övervägande positiv. Det är väldigt många som är glada, som säger "äntligen". Sen är det några som tycker att det är lite läskigt och några som inte tycker att det stämmer helt och fullt. Man får beakta att vi alltid kommer ligga lite efter. Först görs en ändring på en klinik, sen kommer det till vår kännedom. Sidan blir vad vi gör den till men det viktigaste är att den möjliggör transparens och öppnar dörren till kundkraft, det har vi inte haft tidigare.
Liknande webbartiklar
- Anna sparar tusentals kronor på att söka veterinärvård i Danmark
- Hästägare måste visa upp veterinärintyg
- Hästklinik i Kalmar lägger ner
- Oro när hästkliniken stänger
- Svensk veterinärmedicinsk databas kan bidra till framtida forskning
- Förfalskade fakturor – fick ersättning av försäkringsbolaget
- Debatt om allt dyrare försäkringspremier och hästsjukvård
- Hur man säkert hanterar häst i samband med veterinärvård
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Hovbensfraktur – en vanlig skada som ofta har god prognos

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!