Nyheter
Publicerad: 2022-01-29
Foto: Adobe Stock och Jennie Börs
Ny studie om sporthästen med och utan skor
Hur påverkas sporthästar av att ridas med respektive utan skor? En ny forskningsstudie håller på att titta närmare på just detta. I studien medverkar både forskaren Lars Roepstorff, veterinär Staffan Lidbeck och världsettan i hoppning Peder Fredricson.
Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som genomför studien i samarbete med Agria djurförsäkring. Forskaren Lars Roepstorff är med och undersöker effekter på hästens hälsa och prestation av att ridas barfota. Flera toppryttare, bland annat Peder Fredricson, har sedan en tid tillbaka tävlat flera av sina hästar utan skor, vilket gör ämnet aktuellt.
Studien är uppdelad i tre delar. Först har en litteraturinsamling gjorts för att få veta vilken forskning som redan finns på ämnet. Därefter är det dags för djupa intervjuer med veterinärer, ryttare, hovslagare och andra personer med erfarenhet av ämnet. I det tredje steget kommer mätningar att göras på ett antal hästar både med och utan skor. Försöken görs med hjälp av höghastighetskameror där hästarnas rörelser ska analyseras och olika krafter i benen ska beräknas.
Mätningar görs på hästar som Peder rider
Det har nu blivit dags för forskarna att dra igång med intervjuerna.
– Frågorna vi ställer kommer att vara öppna och handla om intervjupersonernas erfarenheter kring hälsa, prestation och begränsningar med och utan hästskor. Finns det för- och nackdelar och hur kan eventuella risker förebyggas? Vi är inte ute efter rent tyckande eller en position för eller emot. Det är deras erfarenhetsbaserade kunskap som är i fokus, förklarar Lars Roepstorff på Agrias hemsida.
Den avslutande delstudien genomförs under senvåren i år då avancerade mätningar genomförs med hjälp av SLU:s rörelseanalyssystem. Mätningarna kommer att göras på Grevlundagården på hästar som rids av Peder Fredricson och hans team.
– Först och främst ska vi mäta skillnader i rörelsemönster med och utan skor. Men en förhoppning är även att vi ska kunna pröva ut en avancerad metod för att kunna beräkna krafter i benet. Exempelvis jämföra påverkan på enskilda leder, på gaffelbanden eller på djupa böjsenan, berättar Lars Roepstorff.
Planen är att man ska kunna redovisa studiens resultat senare i år.
Läs mer om studien
Tidigare på Hippson.se
Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
Liknande webbartiklar
- Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Så mycket älskar vi våra hästar i Sverige
- Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"
- Forskning om ny "vass" diet till hästar
- Ryttare vill ha en 1177 om hästar
- Hästen: ”Det jag inte ser kan inte flytta på sig”
- WFFS kopplad till rörlighet hos hästar
- Peder om att rida hästarna barfota
- Tåbrodd för människor fungerar till häst utan bakskor: "Skönt när det behövs flyt"

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!