Nyheter
Publicerad: 2022-01-29
Foto: Adobe Stock och Jennie Börs
Ny studie om sporthästen med och utan skor
Hur påverkas sporthästar av att ridas med respektive utan skor? En ny forskningsstudie håller på att titta närmare på just detta. I studien medverkar både forskaren Lars Roepstorff, veterinär Staffan Lidbeck och världsettan i hoppning Peder Fredricson.
Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som genomför studien i samarbete med Agria djurförsäkring. Forskaren Lars Roepstorff är med och undersöker effekter på hästens hälsa och prestation av att ridas barfota. Flera toppryttare, bland annat Peder Fredricson, har sedan en tid tillbaka tävlat flera av sina hästar utan skor, vilket gör ämnet aktuellt.
Studien är uppdelad i tre delar. Först har en litteraturinsamling gjorts för att få veta vilken forskning som redan finns på ämnet. Därefter är det dags för djupa intervjuer med veterinärer, ryttare, hovslagare och andra personer med erfarenhet av ämnet. I det tredje steget kommer mätningar att göras på ett antal hästar både med och utan skor. Försöken görs med hjälp av höghastighetskameror där hästarnas rörelser ska analyseras och olika krafter i benen ska beräknas.
Mätningar görs på hästar som Peder rider
Det har nu blivit dags för forskarna att dra igång med intervjuerna.
– Frågorna vi ställer kommer att vara öppna och handla om intervjupersonernas erfarenheter kring hälsa, prestation och begränsningar med och utan hästskor. Finns det för- och nackdelar och hur kan eventuella risker förebyggas? Vi är inte ute efter rent tyckande eller en position för eller emot. Det är deras erfarenhetsbaserade kunskap som är i fokus, förklarar Lars Roepstorff på Agrias hemsida.
Den avslutande delstudien genomförs under senvåren i år då avancerade mätningar genomförs med hjälp av SLU:s rörelseanalyssystem. Mätningarna kommer att göras på Grevlundagården på hästar som rids av Peder Fredricson och hans team.
– Först och främst ska vi mäta skillnader i rörelsemönster med och utan skor. Men en förhoppning är även att vi ska kunna pröva ut en avancerad metod för att kunna beräkna krafter i benet. Exempelvis jämföra påverkan på enskilda leder, på gaffelbanden eller på djupa böjsenan, berättar Lars Roepstorff.
Planen är att man ska kunna redovisa studiens resultat senare i år.
Läs mer om studien
Tidigare på Hippson.se
Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
Liknande webbartiklar
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete
- Så mycket älskar vi våra hästar i Sverige
- Peder om att rida hästarna barfota
- Tåbrodd för människor fungerar till häst utan bakskor: "Skönt när det behövs flyt"
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!