Alexandra Nilsson mötte under sin gymnasietid drömhästen och att lämna skolan utan "Totte" kändes inte rätt. Allt löste sig dock till det bättre – hon är numera både hästägare och nybliven student.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När Alexandra Nilsson började vid Sveriges ridgymnasium Svedala hösten 2017 fick eleverna inleda med att prova skolhästarna. Till en början kände hon inte riktigt att hon fastnade för någon häst, men så fick hon till slut sitta upp på den tyska importen Globeltrotter (född 2002, e. Grandelstein ue. Orcus). Och det blev kärlek vid första ögonkastet.
– Det var precis som att det sa klick. Jag fastnade för att han var en sådan trygg och snäll häst, som verkligen alltid ville göra sitt bästa, säger hon.
Under de kommande skolåren har det också varit just ”Totte”, som han kallas till vardags, som Alexandra främst har ridit vid både lektioner och andra skolaktiviteter.
– Självklart har jag ridit andra hästar också eftersom lärarna vill se oss på lite olika ibland, men oftast är det Totte jag har ridit. Har jag åkt ut till skolan för att bara mysa, borsta eller rida ut har Totte varit hästen jag har åkt till.
Tajmingen var helt rätt
Något Alexandra beskriver att Totte har hjälpt henne mycket med under åren, det är hennes osäkerhet i hoppningen.
– Han har hjälpt mig att våga hoppa igen och med honom är jag helt trygg, Totte har alltid varit en gentleman som har ställt upp och räddat mig i svåra situationer. Det känns verkligen som att vi förstår varandra på ett sätt som jag aldrig har upplevt med någon häst innan, vilket är helt magiskt.
I fredags tog Alexandra studenten från SRG, men det betyder inte att hennes och Tottes resa slutar. Snarare har en ny börjat och en dröm har uppfyllts, sedan en månad tillbaka är nämligen Totte i hennes ägo.
– Under alla år har jag sagt att jag vill ta med mig honom från skolan, att jag inte kommer att kunna sluta utan att ha honom med mig. Så jag tog kontakt med skolan och det visade sig att det var jättebra tajming, säger Alexandra och fortsätter:
– De hade nämligen redan pratat om att han skulle få gå i pension och då hade de tänkt på mig.
En fantastisk personlighet
I samband med köpet fick Totte flytta till ett stall en bit från skolan. Nu väntar en sommar med mys och mycket uteritter.
– Han får det lite lugnare i sommar, vi har nära till skogen från stallet och han älskar att ridas ut. Fokus framöver kommer att ligga på att hålla honom i ett fortsatt bra skick för en 18-åring, med träning i både hoppning och dressyr varvat med uteritter.
Alexandra beskriver Totte som en väldigt social och hängiven häst, som gärna står och myser eller blir borstad. Samtidigt har han nära till bus.
– Totte har en väldigt rolig och fantastisk personlighet. Han kan stå helt lugnt i hagen, men sedan ser man bara bus i ögonen och han spritter i väg i ett bocksprång. Sedan är han väldigt vacker att kolla på och det vet han om!
Tidigare på Hippson.se:
Felicia Nilsson mötte sin drömhäst på SRG
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!